Jogalkalmazás javítása a mezőgazdasági szakigazgatásban 2. tananyag
ÁROP-2.2.16-2012-2012-0002 regisztrációs számú, „Jogalkalmazás javítása a mezőgazdasági szakigazgatásban 2. projekt keretein belül létrehozott tananyagok.
Környezeti Fenntarthatósági Tananyag
ÁROP-2.2.16-2012-2012-0002 regisztrációs számú, „Jogalkalmazás javítása a mezőgazdasági szakigazgatásban 2. |
összefoglaló |
tananyag |
Földművelésügyi témakör |
||
|
összefoglaló |
tananyag |
1. téma: A fenntartható bioüzemanyag-termelés követelményeiben, illetve annak igazolásában történő változások ismertetése és értelmezése, a „BÜHG kézikönyv”oktatása |
||
2. téma: A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezelésével és a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos kérdések elemzése. A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás igénybevételének feltételei |
||
Erdőgazdálkodási témakör |
||
|
összefoglaló |
tananyag |
3. téma: Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeinek ismertetése |
||
4. téma: Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályainak ismertetése | ||
Állattenyésztési témakör |
||
|
összefoglaló |
tananyag |
5. téma: A vágósertések vágás utáni minősítése és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolása |
||
6. téma: A vágóállatok vágás utáni minősítéséhez és kereskedelmi osztályba sorolásához kapcsolódó informatikai rendszer ismertetése | ||
Élelmiszerlánc-biztonsági témakör |
||
összefoglaló |
tananyag |
|
7. téma 1. modul: Az Élelmiszerlánc-törvény 2012. évi módosításainak értelmezése az ökológiai termelésre vonatkozó előírások tükrében |
||
8. téma: A helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer-biztonsági feltételeinek, vásárokra, piacokra és üzemeltetett bevásárlóközpontokra, valamint ezeken folytatott kereskedelmi tevékenységre vonatkozó előírásoknak és a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeinek ismertetése |
||
9. téma: A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeinek ismertetése, valamint a Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató alkalmazásának elősegítése |
||
Növény-, talaj- és agrárkörnyezetvédelem témakör |
||
|
összefoglaló |
tananyag |
10. téma: A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 2012. évi módosításainak ismertetése |
||
11. téma: A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszköz-hulladékok kezelésének jogszabályi háttere |
||
12. téma: A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzés jogszabályi háttere, a 2012. évi változások ismertetése |
összefoglaló |
tananyag |
13. téma: Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének szabályai, illetve azok elfogadtatása a növény-egészségügyi ellenőrzések tükrében | ||
Állategészségügyi témakör |
||
összefoglaló |
tananyag |
|
14. téma: Az állatok védelmének és kíméletének jogszabályi háttere, a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályai - állatvédelmi szakemberek (állatjóléti felelősök) képzése |
||
15. téma: A nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok |
||
Felügyeleti díjhoz kapcsolódó témakör |
||
|
összefoglaló |
tananyag |
16. téma: Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének szabályai |