null Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről

2017. október 2, hétfő

Megkezdődött a nyilvános konzultáció az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nátrium étrendi referenciaértékeiről alkotott tudományos véleménytervezetéről. Az kezdeményezés elsősorban a szervezet szakértői által a kockázatértékelésében szereplő tudományos bizonyítékok kiválasztási és felhasználási módszerével kapcsolatban vár visszajelzéseket.

Az értékelés részeként ún. systematic literature review (módszeres szakirodalmi áttekintés; adott témában, meghatározott szempontok szerinti tudományos adatgyűjtés és -feldolgozás korábban elkészült publikációkból) kutatás révén kerestek kapcsolatot a nátriumbevitel és annak lehetséges egészségügyi következményei (potenciális szív- és érrendszeri betegségek és a csontozat egészsége) között.

Az EFSA diétás termékekkel, táplálkozással és allergiákkal foglalkozó tudományos panelje (Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies [NDA]) fejlesztette a munkamenetet, amely leírja az adatok gyűjtésének, kiválasztásának, értékelésének és a következtetések levonásának egyes lépéseit.

A protokoll követi az EFSA által létrehozott, tudományos adat- és bizonyítékkezelésre vonatkozó „Prometheus” megközelítést.

Az EFSA kéri a felhívás iránt érdeklődőket, hogy a kockázatértékelés mikéntjére vonatkozó észrevételeiket 2017. november 12-ig küldjék el (az űrlapok kitöltéséről részletesebb információ itt érhető el.)

A vélemények beérkezését követően azok nyilvánosságra kerülnek, így a teljes kockázatértékelési folyamat egy második nyilvános konzultáció tárgya lesz.

További információk a kezdeményezésről és a tanulmány letöltése itt.

Hivatalunk az EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.


Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >