Vissza

Európai madárinfluenza helyzet

Európai madárinfluenza helyzet

Európai madárinfluenza helyzet
2017. július 26.

A magyarországi madárinfluenza járvány miatt elrendelt utolsó korlátozó intézkedések feloldása óta Európában nyolc baromfitartó gazdaságban és három vadon élő madárban állapították meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét.

Az elmúlt két hónapban Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Franciaországban fordult elő baromfiállományokban a betegség.

Az észak-olaszországi Castiglione delle Stiviere településen (Lombardia régió, Mantova megye), nagylétszámú tojótyúkot tartó gazdaságban július 21-én H5N8 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) került megállapításra.

Ez a harmadik olasz HPAI járványkitörés a napokban, mindhárom Mantova megyében fordult elő. A másik két gazdaság egyikében húszezer hízópulykát tartottak, a másik gazdaság egy háztáji udvar volt, három baromfival.

Olaszországban 2016 őszén nem volt madárinfluenza járvány, de 2017. január-május között az ország északi területein 19 baromfitartó gazdaság megfertőződött, közel 360 ezer madarat kellett kiirtani, többségében hízópulykát és tojótyúkot.

Magyarországon az utolsó madárinfluenza járványkitörés 2017. április 21-én fordult elő. Május 24-én a még fennálló korlátozásokat is fel lehetett oldani. A zárt tartást előíró országos főállatorvosi határozatok, mivel a víziszárnyas állományok kötelező zártan tartása csak járványhelyzetben, illetve különösen magas kockázat esetén indokolt, a korlátozások feloldása óta már nincsenek hatályban. Ugyanakkor továbbra is nagyon fontos a baromfiállományok fedett és oldalról is védett helyen történő etetése, itatása, mivel a vírus jelen van Európában vadon élő madarakban. Az elmúlt két hónapban három ország, Finnország, Hollandia és Olaszország (Mantova megye) jelentett HPAI esetet vadon élő madarakban. A baromfi állományok, különös tekintettel az eddig teljesen vagy részben  szabadtartású  víziszárnyas  telepek  járványügyi  biztonságának  fokozása  érdekében az országos főállatorvos 2017 februárjában részletes betelepítési és állattartási feltételeket írt elő 3/2017-es számú határozatában.

 

Letölthető információs anyagok
(Frissítve: 2017. október 16.)
Magas patogenitású madárifluenza-kitörések Európában 2017. július 1. és október 15. között (térkép)
Magas patogenitású madárifluenza-kitörések Európában 2017. július 1. és október 15. között (táblázat)

 

Átlagos (0 Szavazatok)