Vissza

Európai madárinfluenza helyzet

Európai madárinfluenza helyzet

Európai madárinfluenza helyzet
2018. március 12.

Európa több tagállamában szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza okozta megbetegedés házi és vadon élő madarakban.

A 2017-es év második felében a legtöbb alkalommal Olaszországot sújtotta a fertőzés, ebben az időszakban 67 kitörést jelentettek baromfiban és 7-et vadmadárban. Az esetek egy kivétellel az ország északi részére korlátozódtak és minden esetben a korábban hazánkban is kimutatott H5N8 szerotípus okozta a megbetegedést. Ezen felül a H5N8 szerotípus kimutatásra került Bulgáriában is 5 baromfi állományban, valamint több tagállamban (Svájc, Németország, Ciprus, Egyesült Királyság) néhány alkalommal vadmadárban is. 2017 decemberében Hollandiában egy új magas patoganitású madárinfluenza szerotípust (H5N6) mutattak ki 1 alkalommal baromfi állományban, 5 alkalommal pedig vadmadárban.

A 2018. január 1-jétől kimutatott magas patogenitású madárinfluenza kitöréseket Európában az alábbi táblázat részletezi:

 2018. január 1 – március 12-ig

baromfi

vadmadár (+fogságban tartott)

Olaszország

2

0

Bulgária

1

0

Hollandia

1

1 (+1)

Egyesült Királyság

0

18

Írország

0

2

Németország

0

1

Dánia

0

1

Svédország

0

1

 

Baromfiban ebben az időszakban általában H5N8 vírus került kimutatásra, kivéve Hollandiát, ahol a H5N6-os szerotípust jelentették.

Ugyanakkor vadmadarak esetében minden tagállam a H5N6-os új szerotípust mutatta ki.

Magyarországon az utolsó madárinfluenza járványkitörés 2017. április 21-én fordult elő. Május 24-én a még fennálló korlátozásokat is fel lehetett oldani. A zárt tartást előíró országos főállatorvosi határozatok, mivel a víziszárnyas állományok kötelező zártan tartása csak járványhelyzetben, illetve különösen magas kockázat esetén indokolt, a korlátozások feloldása óta már nincsenek hatályban. Ugyanakkor továbbra is nagyon fontos a baromfiállományok fedett és oldalról is védett helyen történő etetése, itatása, mivel a vírus jelen van Európában vadon élő madarakban. Az elmúlt két hónapban három ország, Finnország, Hollandia és Olaszország (Mantova megye) jelentett HPAI esetet vadon élő madarakban. A baromfi állományok, különös tekintettel az eddig teljesen vagy részben  szabadtartású  víziszárnyas  telepek  járványügyi  biztonságának  fokozása  érdekében az országos főállatorvos 2017 februárjában részletes betelepítési és állattartási feltételeket írt elő 3/2017-es számú határozatában.

 

Letölthető információs anyagok
(Frissítve: 2018.március 12.)
Magas patogenitású madárifluenza-kitörések Európában 2018. január 1. és március 12. között (térkép)
Magas patogenitású madárifluenza-kitörések Európában 2017. július 1. és október 15. között (térkép)
Magas patogenitású madárifluenza-kitörések Európában 2017. július 1. és október 15. között (táblázat)