Webáruház jogsértések

Vissza

Részletes információk

Jogsértő tartalmú weboldal – közérdekű bejelentés kivizsgálása

A termék weboldalán nem szerepel felelős vállalkozás.

2020.04.28.
http://velemenyek-hu.com/intoxic
INTOXIC, 30 Capsules; a megrendelési felületre kattintva: AVORMIN TOXIC, 30 caps
ismeretlen

Jogsértés rövid leírása:

A http://velemenyek-hu.com/intoxic?fbclid=IwAR0Qy93m_KQ_pg2zDFPyDeXH4iIwWlBrjOQX9piEZNB6ODQ-rGDsynWO9bo weboldalon eladásra kínált „INTOXIC, 30 Capsules” termékkel kapcsolatos megrendelő fülre kattintva a https://lngohhfq.herbsbetter.com/?sid1=hu_ve-hu_intoxic&sid5=5cn1l05ea6d842d7fdd linkre kerülünk, ahol az „AVORMIN TOXIC, 30 caps” megnevezésű termék megrendelésére van csak lehetőség.

Az „AVORMIN TOXIC, 30 caps” megnevezésű termék weboldalon feltüntetett összetevői között megtalálható a szárnyalt levelű ecetfa (Rhus typhina 'Dissecta') termésének kivonata. Az ecetfa fajok (Rhus spp.) tannin-tartalmuk miatt szerepelnek az OGYÉI élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeinek jegyzékében. A szárnyalt levelű ecetfa növény alkalmazási módja tehát nem felel meg az étrend-kiegészítők rendeltetésének.

A termékkel kapcsolatos tájékoztatás továbbá megtévesztő és hiányos. A tájékoztatásból hiányoznak az élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kötelező jelölési elemek, többek között nem került felsorolásra a termék összes összetevője, valamint azon személyek ismertetése sem, akik számára a termék fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

A termékkel kapcsolatban olyan állítások kerültek feltüntetésre, melyek nem engedélyezettek ill. nem állnak EFSA általi értékelés alatt sem, továbbá  a termék gyógyító és betegségmegelőző tulajdonságára  is utalnak, amely élelmiszerek esetén szintén nem megengedett. A termékkel kapcsolatos tájékoztatás továbbá azt is sugallja, hogy a termék fogyasztásának elmulasztása egészségügyi kockázatot rejt és a képi megjelenítés alkalmas arra is, hogy félelmet keltsen a lehetséges fogyasztókban, amely szintén tiltott. A termék hatékonyságának igazolásaként feltüntetett egészségügyi személy is fiktív, a kép a valóságban egy orosz fogászati oldalról (https://kiev.dental/specialist/nikolenko-taras-vasilevich) származik.

Ellenőrző hatóság: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ÉTbI

Kapcsolódó hír: -