null Víziállat-egészségőri képzés

Víziállat-egészségőri képzés

Víziállat-egészségőri tevékenységet csak az arra jogosult, az azt igazoló bizonyítvánnyal rendelkező személyek folytathatnak. A tevékenység végzése meghatározott felsőfokú végzettséghez, a NÉBIH által szervezett tanfolyam elvégzéséhez és azt követően történő sikeres vizsgázáshoz kötött.

A NÉBIH által szervezett víziállat-egészségőri tanfolyamon való részvétel nincs feltételhez kötve. A víziállat-egészségő tevékenység végzése azonban a tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott feltételekhez kötött. Ez alapján képesített víziállat-egészségőr kizárólag az lehet, aki szolgáltató állatorvosi tevékenységet folytat, vagy halászati szak-üzemmérnöki, halászati szakmérnöki vagy okleveles halászati mérnöki képesítéssel rendelkezik, vagy halászati témában dr. univ, PhD vagy kandidátusi fokozatot szerzett, vagy felsőfokú állattenyésztő szakon szerzett, felsőfokú halászati szakirányú képzést igazoló végzettséggel vagy agrármérnök képesítéssel, és tízéves halászati munkakörben eltöltött igazolt szakmai gyakorlattal rendelkezik, és a NÉBIH által szervezett képesítő víziállat-egészségügyi tanfolyam elvégezését követően eredményes vizsgát tett.

Kapcsolódó anyag
Tájékoztató víziállat-egészségőri képzés szervezéséről

 


Friss hírek

2023. január 19, csütörtök

Gümőkórt mutattak ki két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Tovább >

2023. január 17, kedd

A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

A „148-as rendelet”* célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. Az igényléshez – az elmúlt évekhez hasonlóan – a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (beleértve az adószámmal rendelkező őstermelőket is) jóváhagyási kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes járási hivatalhoz.

Tovább >