null Pest megye- 17.vizsgálat - Nagykőrös - Toldi Miklós Élemiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola

Pest megye- 17.vizsgálat - Nagykőrös - Toldi Miklós Élemiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola

Pest megye- 17.vizsgálat - Nagykőrös - Toldi Miklós Élemiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola

17. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképzőiskola, Szakiskola és Kollégium (Nagykőrös, Ceglédi út 24.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag
feletti

átlagos

ÁTLAG
ALATTI

nem
megfelelő

Menü: Lebbencs leves, erdélyi rakott káposzta

Mintavétel ideje: 2013. május 21.

Napi adag:

Főzőkonyha: helyben


Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencs leves (0,4 l/adag)

Külső megjelenés:

 Leve enyhén opálos, paprikától világos sárgás-barnára színezett, a paprikaszemcsék és a fűszerkeverék leülepedett az aljára. A tésztája pirított, világosbarna, fodros nagykocka, melyből alig található egész darab. A fodrok leváltak két oldalon. A tészta túlsúlyban van. A burgonya, a petrezselyemgyökér és sárgarépa szabálytalan alakúra és nagyságúra szelt. Néhány piros és fehér paprikadarab is van benne. A sárgarépa élénk narancssárga, a burgonya sárgás, a petrezselyemgyökér fehér. Apró zöld petrezselyemlevél és kevés paprikától pirosasra színezett zsiradék van a tetején.

Állomány:

 A leve hígan folyó, a zöldségek kellően átfőttek. A tészta átfőtt, darabokra esett.

Illat:

 Kevésbé jellegzetes, pirított tészta illata erősebb, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 Kellemesen sós, kevésbé harmonikus, az ételízesítő kissé intenzívebb, ami gyengíti a pirított lebbencsre jellemző ízt, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • füstölt szalonna
  • gyermelyi körettészta
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • olaj
  • delikát
  • bors
  • petrezselyem
  • vöröshagyma
  • burgonya
  • konzerv lecsó
  • pirosarany
  • sárgarépa
  • gyökér

Erdélyi rakott káposzta (0,2 kg/adag)

Külső megjelenés:

 Kb. 8x8 cm-es kocka alapú, rétegezett, rakott káposzta. Az egyenletesen vékonyra szeletelt savanyúkáposzta-rétegek között paprikától narancsos-pirosasra színezett rizs és lecsókolbász szeletek vannak. A kolbász barnásvörös. Tetejét fehér tejfölréteg fehéresre színezi.

Állomány:

 A savanyúkáposzta ropogós, a rizs szétfőtt, kissé mászkos. A kolbászkarikák héja rágós, tölteléke jól átfőtt, kissé mócsingos.

Illat:

 Nem harmonikus, illatában a savanyúkáposzta dominál. A kolbászon bőrkeszag érezhető.

Íz:

 A tetején levő tejfölös rész kissé állott érzetű, enyhén kesernyés. A belső káposztarétege jellegzetes, savanykás, jól átfőtt, kellemesen sós. A kolbász nem jó érzetű, bőrkeíz érezhető, emellett rágós índarabok érezhetőek benne, rágási maradéka jelentős.

Részletes összetétel:

  • olaj
  • vöröshagyma
  • bors
  • jódozott só
  • rizs
  • füstölt szalonna
  • savanyú káposzta
  • fokhagyma
  • majoranna
  • tejföl 20 %-os
  • főznivaló kolbász
  • fűszerpaprika

Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >