Nógrád megye - 1. vizsgálat - Salgótarján - Beszterce Diákétterem
Nógrád megye - 1. vizsgálat - Salgótarján - Beszterce Diákétterem
1. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Beszterce Diákétterem (3000 Salgótarján, Beszterce tér 1.)
A menü minősítése:
kiválóan |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag |
nem |
Menü: Daragaluska leves, kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel, félbarna kenyér Mintavétel ideje: 2015. március 24. Főzőkonyha: Sodexo Magyarország Kft. Beszterce Diákétterem (3000 Salgótarján, Beszterce tér 1.) |
|
Részletes érzékszervi minősítés:
Daragaluska leves (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Narancsos drappos, enyhén opálos híg lében, vékonyra vágott, töredezett sárgarépa szeletek, 2-4 cm-es hosszúkás daragaluskák, zöldfűszer darabkák. Tetején narancssárga zsírcseppek, alján színes fűszerszemcsék, illetve daragaluska morzsalék. |
Állomány: |
A répa puha, szájban elomló. A galuska többsége puhára főtt, a nagyobb darabok közepe kissé keményebb, de nem nyers. A lé vízszerűen hígan folyó. |
Illat: |
Gyenge, aromaszegény, enyhén zöldséges, kevésbé fűszeres. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Kissé jellegtelen, aromaszegény, kevésbé harmonikus, a daragaluska íze dominál. Idegen íztől mentes. |
Kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel (0,3 l + 0,06 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Zöldes-drapp főzelék, benne különböző méretűre vágott kelkáposzta darabok és apró, közel egyenletes méretűre kockázott burgonya. Tetején halványsárga, apró zsírcseppek, és elszórtan majoránna szemcsék láthatók. Fűszerpaprikától pirosra színezett, hagymával és szétesett húsrostokkal besűrűsödött, zsíros szaftban kb. 1-2 cm nagyságúra aprított húskockák. A hús többsége jól tisztított, néhány zsírosabb darab található közte. |
Állomány: |
A rántással kellő mértékben besűrített főzelék. A kelkáposzta és a burgonya kellően átfőtt. A hús rugalmasan puha, rostos. |
Illat: |
Jellegének megfelelően kellemes, fűszeres, aromás, harmonikus. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Jellegének megfelelően kellemesen fűszerezett, ízletes. Idegen íztől mentes. |
Félbarna kenyér (1 szelet/ adag)
Külső megjelenés: |
15x12 cm-es, kb. 1,5 cm vastag, formában sült kenyérszelet. Bélzete világos drapp, héja aranysárga. |
Állomány: |
Bélzete jól lazított, több kisebb-nagyobb lyuk látható. Megfelelően átsült, a héja visszapuhult, kissé szívós. |
Illat: |
Gabonaillatú, enyhén savanykás, kissé élesztős. Idegen illattól mentes. |
Íz: |
Félbarna kenyérre jellemzően enyhén savanykás, tiszta gabona ízű. |
Részletes összetétel: |
Daragaluska leves búzadara, petrezselyem (mirelit), bors őrölt, olaj (napraforgó), só (tengeri), liszt, zeller, vöröshagyma, gyökér kocka (mirelit), sárgarépa, tojás
Sertéspörkölt olaj (napraforgó), só, lecsó (konzerv), bors (őrölt), sertés lapocka, sertés comb, vöröshagyma, pirospaprika, köménymag (őrölt)
Kelkáposzta főzelék pirospaprika, fokhagyma, vöröshagyma, kelkáposzta, burgonya, bors (őrölt), olaj (napraforgó), só (tengeri), köménymag (őrölt), liszt |