null Klímaváltozással kapcsolatos kutatások

Klímaváltozással kapcsolatos kutatások

2016. február 12, péntek

Az éghajlatváltozás dinamikáját az utóbbi évszázadban az emberi tevékenység jelentősen megváltoztatta, ezért fel kell készülni az éghajlati szélsőségek számának és intenzitásának növekedésére, ami a mezőgazdasági földhasználatot, ebből következően az élelmiszer- és élelmezésbiztonságot is döntően befolyásolja.

A bekövetkező változások jelentős hatást gyakorolhatnak számos, élelmiszer-biztonsági szempontból fontos tényezőre (az élelmiszerlánc mikotoxin- és peszticid-terhelése, komplex öko-toxikológiai folyamatok, környezetbiztonság kapcsolódó területei). A földhasználathoz kapcsolódóan az élelmezés- és élelmiszerbiztonság kérdésköre tekinthető társadalmi szempontból a legsérülékenyebbnek.

Ez egyrészt a megtermelt élelmiszerek mennyiségét, a termésbiztonságot és stabilitást, másrészt pedig a megtermelt és előállított élelmiszerek minőségét, egészségi és higiénés állapotát, szállíthatóságát, és tárolhatóságát jelenti. A klímaváltozás okozta új körülmények között mindkét terület kezelése, kutatása, és ennek alapján alkalmazkodási stratégiák és módszerek kialakítása szükséges országos és nemzetközi szinten is.

A NÉBIH elképzelése egy intelligens döntéstámogató rendszer, amely képes az időjárás és a klímaváltozás várható hatásait figyelembe véve az állategészségügyi, állattenyésztési, erdészeti, agrár, vadászattal és halászattal, növény- talaj és agrárkörnyezettel kapcsolatos döntéstámogató információkat, kockázatbecsléseket nyújtani, amelyek átfogják az élelmezésügy, élelmiszer-biztonság és élelmiszerlánc teljes vertikumát. Így tervezhetők a kereskedelmi és egyéb munkafolyamatok, a kártevők/kórokozók elleni védekezési és megelőzési mechanizmusok, a termés mennyiségének, minőségének becslése az állattenyésztésben és a növénytermesztésben, hal- és vadgazdálkodásban egyaránt. Továbbá ezek az információk hatékonyan beépíthetőek a NÉBIH döntési folyamataiba.

Az előrejelző rendszer nemcsak a hatósági munkát fogja megkönnyíteni, hanem a gyakorlatban is használható szolgáltatást fog nyújtani az élelmiszerlánc számos szereplőjének.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >