Jász- Nagykun- Szolnok megye- 11. vizsgálat - Szolnok - Széchenyi István Gimnázium
Jász- Nagykun- Szolnok megye- 11. vizsgálat - Szolnok - Széchenyi István Gimnázium
11. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):
Széchenyi István Gimnázium (5000 Szolnok, Széchenyi krt. 16.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem megfelelő |
|
Menü: Húsgombóc leves, ízes derelye fahéjas porcukorral, alma Mintavétel ideje: 2013.június 5. Napi adag: 144 adag Főzőkonyha: Ízmester-2000 Kft. (Szolnok, Bán u. 9.) |
|
Részletes érzékszervi minősítés:
Húsgombóc leves (4 dl/adag)
Külső megjelenés: |
Opálos, sárgásbarnás híg lében eltérő méretű, drapp színű galuskák, eltérő méretű kis zöldségdarabkák, valamint eperlevél tészta van egybefőzve. A borsószemek jellgzetes olajzöldek, a sárgarépakockák narancsospirosak, a petrezselyemgyökér és a karfioldarabkák fehérek. Levében apró fűszerdarabkák találhatók, tetejét kevés narancsos színű zsírcsepp díszíti. |
Állomány: |
Minden alkotórész kissé túlfőtt, a nagyobb gombócok (alakjuk inkább galuskához hasonló) egybeállóak, kissé szemcsés (búzadarás) állagúak, szájban könnyen szétesnek. Leve zavaros a szétfőtt alkotórészektől. |
Illat: |
Gyenge, ételízesítős, kevésbé harmonikus, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegtelen, a húsgombócokban a hús kevésbé érződik, ételízesítős, borsot lehet érezni, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel: |
|
Ízes derelye fahéjas porcukorral (21 dkg/adag)
Külső megjelenés: |
Hét darab, jellegzetes, közelítően rombusz alakú, kb.7x6,5 cm nagyságú, pirított morzsával bevont, gyümölcsízzel töltött tésztaféleség.Tésztája vékony, világosdrapp színű pirított morzsával bevont, az íz élénk málnapiros. Tetején olvadt fahéjas porcukor található. |
Állomány: |
A tészta (a bírálat időpontjában: 14:16) kissé szívós, de megfelelő, egyenletes állagú (szétmálló, vagy nedvesedett részektől mentes). Az íz sűrűnfolyó. |
Illat: |
Összetevőkre jellemző, sült morzsa, fahéj és az íz aromás málnás illata érezhető, idegen szagoktól mentes. |
Íz: |
Pirított prézlis burgonyás tésztára jellemző. Az íz túlaromásított, kissé mű, de összhatásában elfogadható, idegen ízektől mentes. |
Részletes összetétel: |
|
Alma (1 darab)
Külső megjelenés: |
Kb. 7-7,5 cm átmérőjű, kissé féloldalas egész alma. Több helyen kis ütődéstől eredő folt van rajta. Egyik oldala rózsaszínes piros, cirombás, a másik oldala sárgászöld. Húsa jellegzetes sárgásfehér, az ütődés okozta foltok barnás színűek. |
Állomány: |
Jellegzetes, ropogós, lédús. |
Illat: |
Fajtájára jellemző, aromás, tiszta, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Jellegzetes, ízletes, édeskés-savanykás, minden idegen íztől mentes. |