null Balin (Aspius aspius)

Balin (Aspius aspius)

Balin (Aspius aspius)

Herman Ottó megfogalmazásában „…az oldalak aczélosak, s a hasfelé ezüstösek; a két sörény és a kormányúszó szürkéskék; az úszószárnyak tövükön vörösesek…”

Elsősorban a nagyobb vizek lakója, de a különböző vízterekhez való kiváló alkalmazkodóképességét mutatja, hogy megél a holtmedrekben is.

Gyakran kerül szem elé, mert nem lesből támad, hanem áldozatát kitartóan űzi, melynek szemtanúi is lehetünk, ahogyan a sekély vízben hajtja a fő táplálékát adó küszrajokat. Mivel fogai nincsenek, így zsákmányát egyetlen szippantással nyeli le.
Tiszavirágzáskor – annak ellenére, hogy ragadozóhal – szívesen fogyasztja a vízre hulló kérészeket.

A balin teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról lapított. Félig fölső állású szája nagy, állkapcsának hátsó szöglete a szeme alá ér. Háta grafitszürke, oldalainak felső része ólomszürke, a hasi részen egyre világosodó ezüstfehér pikkelyei kicsik, számuk az oldalvonalon 65-75.

Hát- és farokúszója szürke, a többi vörhenyes. Farokalatti úszójának a széle erősen homorú. A balin ivadéka a küszhöz hasonlít, de annak a szája kisebb, pikkelyei nagyobbak.

Talán valamennyi ragadozóhalunk közül a legsportosabb, emiatt különösen kedvelt a horgászok körében, és a nagyobb példányok is gyakoriak.

Szaporodása márciustól május elejéig tartó időszakra esik, ikráit jellemzően a kemény aljzatra, jellemzően a parti kövezésekre rakja, ennek hiányában a parti fák gyökérzetére.

Mozgásterét befolyásolja a víz hőmérséklete. Nyáron rendszerint a felszín közelében tartózkodik, majd ahogyan hűl a víz hőmérséklete, és a kishalak is mélyebb részekre vonulnak, úgy követi a balin a halrajokat.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerint méret- és mennyiségi korlátozás, fogási tilalmi idő vonatkozik rá.

Fajlagos tilalmi ideje 03.01-04.30-ig tart, a kifogható halak mérettartománya legalább 40 cm, a naponta kifogható mennyiség 3 darab.

Kedves Horgászok!
Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentését az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük
Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése
Bejelentő neve (nem kötelező)
Címe (nem kötelező)
Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)
Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

 


Balin (Aspius aspius)


Friss hírek

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih
2022. május 23, hétfő

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih

A résztvevők értékelése alapján szakmailag előremutató, számos újdonsággal és érdekességgel szolgáló, jó hangulatú alapképzést szervezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosultságot szerezni kívánó magánszemélyek és cégek képviselői részére.

Tovább >

Részvétel az ellenőrzési rendszerben
2022. május 23, hétfő

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)