null A RED II tevékenységet végzőknek bejelentési kötelezettségük van a Nébih felé

A RED II tevékenységet végzőknek bejelentési kötelezettségük van a Nébih felé

2024. január 26, péntek

Az Európai Unió előírása alapján 2024. május 31-ig a biomassza-kereskedői, biomassza-feldolgozói és biomassza-energiatermelői (RED II) tevékenységet végzőknek regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A kötelezettség azokat is érinti, akik most szeretnék elkezdeni a RED II-t, esetükben azonban elegendő, ha a tevékenység indítása előtt teljesítik a regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettséget.

A bejelentést a faanyag kereskedelmi lánc szereplők részére a Nébih Ügyfélprofiban Rendszerében (ÜPR) üzemeltetett regisztrációs felületen tehetik meg az érintettek, melyhez részletes útmutató áll rendelkezésükre. 

A felületen a ténylegesen végzett RED II tevékenysége(ke)t kell bejelölni. Ezt követően a tevékenységi helyek és körök rögzítésénél ügyelni kell arra, hogy a választott RED II tevékenységnek megfelelő telephelyeket és tényleges tevékenységeket válasszák ki. Az érintett kereskedőknek, feldolgozóknak és termelőknek a regisztráció elfogadását követően 15 napon belül kell eleget tenniük a további, RED II tevékenységekkel kapcsolatosan előírt adatszolgáltatásnak. 
A témában további információk, többek között a szolgáltatandó adatok listája az alábbi cikkben olvasható: 
https://portal.nebih.gov.hu/-/fontos-informaciok-a-red-ii-tevekenyseget-vegzok-bejelentesi-kotelezettsegerol

Az adatszolgáltatás határideje a RED II tevékenységet jelenleg is végzők számára 2024. május 31. Azok, akik még nem kezdték el a RED II-t, tevékenységük indítása előtt vigyék fel adataikat a felületre. Fontos tudni, hogy kizárólag a teljes körű adatszolgáltatás elvégzésével teljesül az előírt bejelentési kötelezettség. 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >