null „OKÉS” 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza

„OKÉS” 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza

„OKÉS” 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza
2015. november 24, kedd

Lezárultak az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntői. A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői gasztro kupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok jutottak be.

A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), valamint a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szervezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával.

A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett verseny célja – a hagyományos ízek megőrzése mellett – a tradicionális ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása. A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (szakács és segítője) benevezhetett és cégenként akár több csapat is elindulhatott a megmérettetésen. Az ötödik OKÉS selejtezője után az elődöntőkben végül három helyszínen, összesen 26 csapat állt be a tűzhely mögé.

A selejtezőben a csapatoknak előételből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt 3 fogásos napi menüsort kellett megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatta meg a nettó 420 Ft-ot. Fontos szempont volt, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett, hogy a menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készüljenek, tradicionális ízeket képviseljenek, és több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak legyenek. A selejtező során a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékelte a zsűri, míg az elődöntőkben el is kellett készíteni a megtervezett menüt. A versenyfogások között akadt liba- és zöldborsó-leves, tökfőzelék ropogós ponttyal, vadas csirkecomb, csirkepaprikás metélőhagymás galuskával, nagyi sütije, mák- és sütőtök-felfújt és palacsintás rétes vanília öntettel.

A nevezések bírálata során, azaz a selejtezőn, valamint a pécsi, miskolci és budapesti elődöntőkön összesen maximum 100 pontot szerezhettek az indulók.  Döntőbe a 80 pont felett teljesítő 12 csapat jutott, ami várhatóan 2016 februárjában lesz Budapesten.

Letölthető anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve
pontszámok

 



Friss hírek

Újabb szintre lépett a Nébih Ügyfélprofil Rendszere
2020. október 29, csütörtök

Újabb szintre lépett a Nébih Ügyfélprofil Rendszere

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerének (ÜPR) folyamatos fejlesztése révén, mostantól már a Rendelkezési Nyilvántartásban tett meghatalmazással is lehetséges az ügyintézés az ÜPR-ben. Újításunk célja, hogy biztosítsuk ügyfeleinknek a még inkább felhasználóbarát, kényelmes, egyszerű és gyors elektronikus ügyintézés lehetőségét.

Tovább >

Megjelent a Nébih új, aktualizált központi lajstromszámlista kiadványa
2020. október 28, szerda

Megjelent a Nébih új, aktualizált központi lajstromszámlista kiadványa

A de minimis támogatásnak köszönhetően tovább emelkedett a tenyésztő szervezetek által minősített, kiváló teljesítményű, termelésbe állított fiatal tenyészbikák száma. A tenyésztők munkájának segítése érdekében a Nébih aktualizálta a központi lajstromszámlista kiadványt is.

Tovább >