A RASFF és AAC rendszerről

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) 1979-ben jött létre azzal a céllal, hogy hatékony információáramlást biztosítson az európai államok hatóságai között, elősegítve ezáltal a lakosság megóvását a kockázatos élelmiszerektől és takarmányoktól. A RASFF tagsága jelenleg 34 szereplőt számlál, amely az Európai Bizottságból, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságból (EFSA), az Európai Szabadkereskedelmi Társulásból (EFTA), az EU 27 tagállamból, továbbá Liechtenstein, Norvégia, Izland és Svájc élelmiszerbiztonsági hatóságaiból tevődik össze. Koordinációs központja Brüsszel, Belgium. A szervezetekhez kapcsolódó, nagyszámú élelmiszerbiztonsági szakember szabályozott és összehangolt tevékenysége teszi lehetővé a rendszer non-stop működését. Magyarországon ezt, az év minden napjára kiterjedő 24 órás készenléti szolgálatot a Nébih látja el.

A RASFF rendszer a gyors, koordinált és hatékony információcserét szolgálja az élelmiszerekben, takarmányokban és az élelmiszerekkel érintkező anyagokban előforduló kockázatokról, valamint a problémák kezelése érdekében megtett hatósági intézkedésekről. Kiemelt célja az élelmiszerbiztonsági kockázatok elhárítása, lehetőség szerint még azelőtt, hogy azok a fogyasztókat közvetlenül is érintenék. Ha a súlyos kockázatot jelentő élelmiszer vagy takarmány már eljutott a fogyasztókhoz, akkor azonnali intézkedés szükséges, ilyenkor riasztás formájában értesítik egymást a tagállamok.

Az AAC rendszer (Administrative Assistance and Cooperation, Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési rendszer) egy 2015 óta működő hálózat, amelyen keresztül a tagok kérések, kérdések és válaszok formájában cserélnek információt. Amíg a RASFF rendszerben a kockázatokat, addig az AAC-n keresztül a termék nem megfelelőségeket (minőségi hiba, jelölési problémák, stb.) jelentik.

A RASFF és az AAC rendszer 2019 óta közös felületen működve, közös rendszert alkotnak az úgynevezett Riasztási és Együttműködési Hálózatot (Alert and Cooperation Network, ACN).

 

Az itt található idővonal a RASFF történetéről – létrejöttéről, a kommunikáció fejlődéséről és a fontosabb esetekről – ad rövid áttekintést.