A RASFF és AAC rendszerről

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) 1979-ben jött létre azzal a céllal, hogy hatékony információáramlást biztosítson az európai államok hatóságai között, elősegítve ezáltal a lakosság megóvását a kockázatos élelmiszerektől és takarmányoktól. A RASFF tagsága jelenleg 32 szereplőt számlál, amely az Európai Bizottságból, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságból (EFSA), az EU 28 tagállamból, továbbá Liechtenstein, Norvégia és Svájc élelmiszerbiztonsági hatóságaiból tevődik össze. A szervezetekhez kapcsolódó, nagyszámú élelmiszerbiztonsági szakember szabályozott és összehangolt tevékenysége teszi lehetővé a rendszer non-stop működését. Magyarországon ezt, az év minden napjára kiterjedő 24 órás készenléti szolgálatot a Nébih látja el.

A RASFF rendszer a gyors, koordinált és hatékony információcserét szolgálja az élelmiszerekben, takarmányokban és az élelmiszerekkel érintkező anyagokban előforduló kockázatokról, valamint a problémák kezelése érdekében megtett hatósági intézkedésekről. Kiemelt célja az élelmiszerbiztonsági kockázatok elhárítása, lehetőség szerint még azelőtt, hogy azok a fogyasztókat közvetlenül is érintenék.

Az AAC rendszer (Administrative Assistance and Cooperation, Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési rendszer) egy 2015 óta működő hálózat, amelyen keresztül a tagok kérések, kérdések és válaszok formájában cserélnek információt. Amíg a RASFF rendszerben a kockázatokat, addig az AAC-n keresztül a termék nem megfelelőségeket (minőségi hiba, jelölési problémák, stb.) jelentik.

A RASFF és az AAC rendszer 2019 óta közös felületen működve, közös rendszert alkotnak az úgynevezett Riasztási és Együttműködési Hálózatot (Alert and Cooperation Network, ACN).