A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése

2024. május 7, kedd

KEHOP PLUSZ-4.1.4-23-2023-00007 (korábban: KEHOP-5.2.2-16-2017-00120)

Kedvezményezett:
ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM

Irányító hatóság:
KÖZIGAZGATÁSI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM, KÖZLEKEDÉSI, KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI FEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG - KÖRNYEZET ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAMOK IRÁNYÍTÓ HATÓSÁGA

Fejlesztéssel érintett intézmény:
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - 1024 Budapest, Keleti Károly utca 24.

A projekt kezdő időpontja: 
I.  szakasz: 2020.04.24. 
II. szakasz: 2023.12.15.
 
A projekt záró időpontja: 
I.    szakasz: 2023.12.15.
II.   szakasz: 2025.12.15.

A projekt tartalma:
A fejlesztéssel érintett épületszerkezetek a koruknak megfelelő építészeti színvonalon készültek, viszont nem tesznek eleget a mai kor hőtechnikai követelményeinek, így jelentős hőveszteséggel működnek.
A beruházás az épületek energetikai korszerűsítésére irányul a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására.
A Nébih Keleti Károly utcai épületében megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje, a padlásfödém utólagos kőzetgyapot hőszigetelése, továbbá az épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése (radiátor és termoszelep csere), illetve egy napelemes energiarendszer kialakításra kerül.
A projekt megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez. A megvalósuló energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.
A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.
A fejlesztés közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.
A beruházás – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM által vezetett konzorciumi formában valósul meg - a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartójával szoros együttműködésben.
A KEHOP PLUSZ-4.1.4-23-2023-00007 (korábban: KEHOP-5.2.2-16-2017-00120) azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

A támogatás összege:
I. szakasz szerződött támogatás összege: 264 152 144 Forint
II. szakasz szerződött támogatás összege: 80 000 000 Forint

A támogatás intenzitása:
100 %
 

A projekt megvalósulásával elérni kívánt CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke:
I. szakasz CO2 kibocsátás csökkentésének mértéke : 0 tonna/év
II. szakasz CO2 kibocsátás csökkentésének mértéke : 129,5 tonna/év


 


Friss hírek

2024. július 18, csütörtök

Stabilan végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma

A megszokott hatékonysággal és határidőkkel végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma. A hivatal az ágazat még eredményesebb kiszolgálása érdekében a kapacitás növelését lehetővé tevő új nagyműszert szerez be, valamint vizsgálja a külső laboratóriumok bevonásának lehetőségét is.

Tovább >

2024. július 18, csütörtök

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Tovább >