Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

2025. június 17, kedd

MAHOP_PLUSZ-1.1.1-24-2024-00001

A kedvezményezett neve: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A támogatás összege: 1.495.600.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2029.12.31. 

A „Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása programra” nyert számottevő, 1,495 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból származó pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretén belül.
A projekt legfontosabb, kiemelt eleme a halászati ágazati ellenőrzés támogatásának keretében egy hal és haltermék-nyomon követési rendszer kialakítása a meglévő FELIR rendszerarchitektúra továbbfejlesztésével az ágazat digitalizálásának támogatása érdekében. A tervezett rendszer nemcsak a tagállami hatóságokat segíti a haltételek útjának nyomon követésében, de (eltérő jogosultsági szinteken) a terméklánc szereplőinek is megkönnyítheti a bejövő és kimenő tételek adminisztrációját, egészen az utolsó halkereskedelmi pontig. A fejlesztés során törekedni kell arra, hogy a jelenlegi papíralapú kísérődokumentumok kiváltásra kerüljenek.
A fenti célok elérésének, a hatékony ellenőrzési munkavégzés biztosításának, a korábban már kiépített és továbbfejlesztendő Halgazdálkodási Szakrendszer üzembiztos működtetésének előfeltétele a szükséges informatikai hardver és licence park frissítése is. 
A fentiek támogatására és kiegészítéseképpen adatcserét és adatelemzést elősegítő EU-s programon kívánunk részt venni, illetve magunk is szeretnénk szervezni külföldi tanulmányutat annak érdekében, hogy megismerjük más tagállam által már kialakított nyomon követési gyakorlatot. Nagyon fontos célunk továbbá az ellenőrzést és a halgazdálkodási tevékenységet végző személyek képzésére is. Mindemellett a halgazdálkodási ágazat szereplőinek, illetve a horgászoknak, halfogyasztóknak is szeretnénk tájékoztatást adni tevékenységünkről, elért eredményeinkről. 
Tekintettel arra, hogy a helyszíni ellenőrzések rendkívül fontossággal bírnak, az illegális halkereskedelem felszámolása érdekében a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzését tervezzük a projektben megvalósítani.

Letölthető anyagok
Halőri ismeretek - tananyag

Friss hírek

2025. június 26, csütörtök

SURVector – Vektorok nyomában az egészség védelmében

Mi közük van a szúnyogoknak és kullancsoknak a mindennapi biztonságunkhoz? A SURVector projekt célja, hogy a „One Health” szemlélet jegyében összekapcsolja az emberi, állati és környezeti egészséget. Nemzetközi összefogással építjük ki a kórokozókat terjesztő vektorok – például kullancsok és szúnyogok – országos monitorozását, azonosítását és vizsgálatát, hogy időben és hatékonyan reagálhassunk az egyre gyakoribb, vektorfertőzésekhez köthető veszélyekre.

Tovább >

2025. január 20, hétfő

MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

Az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult a MYMATCH kutatási és innovációs projekt. A négy éven át tartó projekt 9 európai országból 12 elismert partnert köt össze annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az élelmiszerbiztonság sürgető kérdéseire a klímaváltozásból fakadó kihívásokkal összefüggésben. A tervek szerint a projekt végeredménye egy mesterséges intelligencián alapuló Mikotoxin Menedzsment Platform lesz, amely személyre szabottan segíti majd az élelmiszerrendszerben részt vevőket.

Tovább >

null Pest megye – 52. számú vizsgálat – József Attila Gimnázium Főzőkonyha - Monor

Pest megye – 52. számú vizsgálat – József Attila Gimnázium Főzőkonyha - Monor

Pest megye – 52. számú vizsgálat – József Attila Gimnázium Főzőkonyha - Monor

52. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

József Attila Gimnázium Főzőkonyha
(2200 Monor Ady Endre u. 12-14.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,0 pont

 

 

Menü: Gyümölcsleves, Mexikói sült csirkecomb, rizs,
Ecetes vágott vegyes savanyúság

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 7.

Mintavételi alap : 398 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 12-18 év

Üzemeltető: KÖVÁL Nonprofit Zrt
(2200 Monor, Kossuth Lajos u. 147.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Gyümölcsleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sötét rózsaszínű, opálos, csomómentesen sűrített alaplében jellemző színű és beazonosítható eperszemek, magozott meggyszemek és őszibarackdarabok találhatók megfelelő és arányos mennyiségben. A levesben apró barnás fűszerszemcsék láthatók.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű, sima, csomómentes, krémes, a gyümölcsök megfelelő állományúak, puhák.
Illat: Jellegzetes, édeskés-savanykás, a gyümölcsök illata és a fahéj-szegfűszeg  illata harmonikusan érződik.  Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt, édeskés-savanykás, a gyümölcsök íze és a  fahéj-szegfűszeg  íze harmonikusan érződik. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mexikói sült csirkecomb, rizs (5-8 + 30 dkg /adag)

 

Külső megjelenés:

Az 1 db jellemző formájú, teljes, bőrös csirkecomb arany-barnára pirított, fényes felületű, fűszerszemcséket tartalmaz a tetején. 

A köretet adó rizs hosszúkás, fehér színű, zöldfűszer szemcséket tartalmazó pergős rizs, a zöldségköret 0,5x0,5 cm-re darabolt narancssárga sárgarépakockákat, jellemző színű zöldborsószemeket és élénksárga  kukoricaszemeket és elvétve pirított hagymakockát tartalmaz megfelelő és arányos mennyiségben. Némelyik zöldségen barnás pirítási folt látható.
Állomány:

A hús a csirkecombra jellemző, szaftos, jól rágható, puha, a bőre kellően megpirult, a hús a csontról leválló.

A rizsszemek többnyire megfelelően megfőttek, egy-két kissé kevésbé megfőtt szemet tartalmaz, rugalmasak. A zöldségek egyenletesen átfőttek, megfelelő puhaságúak.
Illat: A sült hús jellemző illata a rizs tiszta,gabonára emlékeztető illata és a zöldségek  illata harmonikus összhatást eredményez. Idegen illattól mentes.
Íz: A sült hús külső felületén megpirult fűszer jellegzetes íze, a rizs tiszta, gabonára emlékeztető íze harmonizál egymással, amit a  zöldségek kissé édeskés ízvilága teltebbé tesz. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 385 adag :

Gyümölcsleves
Barackbefőtt 10,4 kg
Eper mirelit 9,45 kg
Fahéj 2,52 csomag
Kristálycukor 3,5 kg
Meggybefőtt 15 kg
Puding (Puncsízű) 0,7 kg
Puding (Vaníliaízű) 0,7 kg
Só 0,2 kg
Szegfűszeg 1,26 csomag
Tej 40 l
Tejszín 4,8 l
Vaníliáscukor 0,6 kg

Mexikói sült csirkecomb
Csirkecomb 82 kg
Őrölt bors 3,5 csomag
Delikát só mentes 0,3 kg
Kukorica mirelit 15,7 kg
Majoranna 7,5 csomag
Olaj 1,3 l
Sárgarépa mirelit 15,5 kg
Só 0,5 kg
Zöldborsó mirelit 15,7 kg

Rizsköret
Olaj 1,2 l
Rizs 28,5 kg
Só 0,3 kg
Petrezselyemzöld 0,9kg
Delikát 0,3 kg

Vegyesvágott 25,2 kg

 

 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >