Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

2025. június 17, kedd

MAHOP_PLUSZ-1.1.1-24-2024-00001

A kedvezményezett neve: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A támogatás összege: 1.495.600.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2029.12.31. 

A „Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása programra” nyert számottevő, 1,495 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból származó pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretén belül.
A projekt legfontosabb, kiemelt eleme a halászati ágazati ellenőrzés támogatásának keretében egy hal és haltermék-nyomon követési rendszer kialakítása a meglévő FELIR rendszerarchitektúra továbbfejlesztésével az ágazat digitalizálásának támogatása érdekében. A tervezett rendszer nemcsak a tagállami hatóságokat segíti a haltételek útjának nyomon követésében, de (eltérő jogosultsági szinteken) a terméklánc szereplőinek is megkönnyítheti a bejövő és kimenő tételek adminisztrációját, egészen az utolsó halkereskedelmi pontig. A fejlesztés során törekedni kell arra, hogy a jelenlegi papíralapú kísérődokumentumok kiváltásra kerüljenek.
A fenti célok elérésének, a hatékony ellenőrzési munkavégzés biztosításának, a korábban már kiépített és továbbfejlesztendő Halgazdálkodási Szakrendszer üzembiztos működtetésének előfeltétele a szükséges informatikai hardver és licence park frissítése is. 
A fentiek támogatására és kiegészítéseképpen adatcserét és adatelemzést elősegítő EU-s programon kívánunk részt venni, illetve magunk is szeretnénk szervezni külföldi tanulmányutat annak érdekében, hogy megismerjük más tagállam által már kialakított nyomon követési gyakorlatot. Nagyon fontos célunk továbbá az ellenőrzést és a halgazdálkodási tevékenységet végző személyek képzésére is. Mindemellett a halgazdálkodási ágazat szereplőinek, illetve a horgászoknak, halfogyasztóknak is szeretnénk tájékoztatást adni tevékenységünkről, elért eredményeinkről. 
Tekintettel arra, hogy a helyszíni ellenőrzések rendkívül fontossággal bírnak, az illegális halkereskedelem felszámolása érdekében a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzését tervezzük a projektben megvalósítani.

Letölthető anyagok
Halőri ismeretek - tananyag

Friss hírek

2025. június 26, csütörtök

SURVector – Vektorok nyomában az egészség védelmében

Mi közük van a szúnyogoknak és kullancsoknak a mindennapi biztonságunkhoz? A SURVector projekt célja, hogy a „One Health” szemlélet jegyében összekapcsolja az emberi, állati és környezeti egészséget. Nemzetközi összefogással építjük ki a kórokozókat terjesztő vektorok – például kullancsok és szúnyogok – országos monitorozását, azonosítását és vizsgálatát, hogy időben és hatékonyan reagálhassunk az egyre gyakoribb, vektorfertőzésekhez köthető veszélyekre.

Tovább >

2025. január 20, hétfő

MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

Az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult a MYMATCH kutatási és innovációs projekt. A négy éven át tartó projekt 9 európai országból 12 elismert partnert köt össze annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az élelmiszerbiztonság sürgető kérdéseire a klímaváltozásból fakadó kihívásokkal összefüggésben. A tervek szerint a projekt végeredménye egy mesterséges intelligencián alapuló Mikotoxin Menedzsment Platform lesz, amely személyre szabottan segíti majd az élelmiszerrendszerben részt vevőket.

Tovább >

null Győr-Moson-Sopron megye - 38. számú vizsgálat -Veszprémvarsány Zsibolya Kft. Főzőkonyha - Veszprémvarsány

Győr-Moson-Sopron megye - 38. számú vizsgálat -Veszprémvarsány Zsibolya Kft. Főzőkonyha - Veszprémvarsány

Győr-Moson-Sopron megye - 38. számú vizsgálat -Veszprémvarsány Zsibolya Kft. Főzőkonyha
- Veszprémvarsány

38. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Veszprémvarsány Zsibolya Kft. Főzőkonyha
(8438 Veszprémvarsány, Iskola utca 16.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,7 pont

 

 

Menü: Vajgaluskaleves, Rakott burgonya, Csemege uborka

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 09.

Mintavételi alap : 74 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetője:
Veszprémvarsány Zsibolya Kft. 
(8438 Veszprémvarsány Kossuth utca 44.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Vajgaluskaleves (224 g /adag)

Külső megjelenés:

Aranysárga színű, áttetsző, alaplében egyenetlen méretűre és alakúra vágott narancssárga színű sárgarépa, és fehér színű  gyökérzöldség és feltehetően ételízesítőből származó zöldfűszerdarabok-szemcsék látható. A zöldségek  jól tisztítottak. A tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek. A levesbetét egyenetlen méretű (1 cm - 4cm) törtfehér színű vajgaluska. Kissé üres hatású.

Állomány:

A lé hígan folyó, a zöldségek túlfőttek, a galuska egyenetlenül átfőtt, némelyik kissé kemény, szemcsés érzetű. A zöldségek mennyisége az alapléhez képest kevés.

Illat: A leves kissé jellegtelen illatú, ételízesítőre emlékeztető illat érezhető.
Íz:

A leves erősebben borsos ízű, nem jellemző, a galuska lisztes ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakott burgonya ( 180 g /adag)

Külső megjelenés:

Ömlesztetten tálalt rakott burgonya a második fogás, ami szétcsúszott rétegenként. A sárgás színű, széttöredezett burgonyakarika rétegek között főtt tojásdarabok tejföllel kikeverve, negyedelt krinolinszeletek és feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcsék láthatók.

Állomány: A burgonya kissé szétfőtt-töredezett, a tojás túlfőtt, morzsalékos. A krinolin darabok nem egységes méretűek és alakúak, kissé szétfőttek.
Illat: Kissé jellegtelen illatú. Nem harmonikus összhatású.
Íz:

Jellegtelen, ételízesítőre emlékeztető íz dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemege uborka  ( 1 db - 60 g /adag)

Külső megjelenés:

1 db kb. 8-10 cm hosszú, 2 cm átmérőjű uborka eltérő kissé, fakó zöld-zöldessárga színű, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, egynemű, átérett.

Állomány: Külseje roppanós, belseje megfelelően puha, a héja kissé rágós.
Illat: Erőteljesen savanyú-ecetes illat dominál.
Íz:

Erősen ecetes ízű.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

 Vajgaluskaleves:

  • Sárgarépakocka, mirelit
  • Petrezselyemgyökér, mirelit
  • Vöröshagyma
  • Só, jódozott
  • Étolaj
  • Tojás
  • Knorr delikát só nélkül
  • Petrezselyem zöldje
  • Rétesliszt
  • Bors, őrölt, fekete
  • Margarin
  • Zellerkocka, mirelit
  • Knorr zöldségleves

 Rakott burgonya:

  • Burgonya
  • Tejföl 20%-os
  • Tojás
  • Vöröshagyma
  • Étolaj
  • Tej, 15%-os
  • Csemegepaprika
  • Só, jódozott
  • Knorr delikát só nélkül
  • Krinolin

Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >