null

null Xylella fastidiosa nevű baktérium terjedésének megakadályozásáról

Xylella fastidiosa nevű baktérium terjedésének megakadályozásáról

A Xylella fastidiosa baktérium a faszöveti edénynyalábokban gyorsan terjeszkedve lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődést, levélhervadást és ágszáradást, elhalást és törpülés, súlyos fertőzéskor fapusztulást.

A kórokozó elleni fellépést nehezíti, hogy nem egy egységes fajról, hanem annak négy alfajáról van szó, több száz gazdanövénnyel. Az alfajtól, az adott gazdanövénytől és az éghajlati viszonyoktól függően baktérium a különböző növények pusztulásához vezethet.

Különösen súlyos károkat okoz szőlőültetvényekben a ’fastidiosa’ alfaj a Pierce betegség kiváltójaként az USA délnyugati államaiban és Közép-Amerikában. Több alfaj jelentős a csonthéjasok és a citrusfélék termesztésében, számos lombos fafajnál okoz levélszáradást a baktérium. Az Olaszországba Közép-Amerikából, valószínűleg fertőzött leander növényekkel, behurcolt, ’pauca’ alfajhoz közeli kórokozó az egész Földközi-tenger medencéjének olíva termesztésére komoly fenyegetést jelent. Az európai gazdanövénykör még távolról sem teljes. A mintegy másfél tucat, igazolt gazdanövényből a cseresznye és a mandula a legfontosabb számunkra, de veszélyeztetett az Amerikában igen fogékonynak bizonyult őszibarack és szilva is.

A Xylella fastidiosa baktérium okozta megbetegedések tüneteit mutató képek forrása:

https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA/photos

    

1. kép: Hirtelen olajfa-pusztulás az olaszországi Puglia tartományban
                                   /F. Petter (EPPO)/

      

2. kép: Cseresznye levélszáradás Olaszországban

/Donato Boscia, CNR – Institute for sustainable Plant Protection, UOS, Bari/

3. kép: Tipikus „Phony peach” tünetek őszibarack leveleken

/M. Scortichini, Instituto Sperimentale per la Frutticoltura, Roma/

4. kép: Szőlő Pierce betegsége: szőlőlevelek sárgulása és száradása, fürthervadás
/ENSA, Montpellier(FR)/

5. ábra: Szőlő Pierce betegsége Kaliforniában: tünetek Merlot fajtán
/J. Clark, University of California, Berkeley/

6. ábra: Szőlő Pierce betegsége Kaliforniában Chardonnay fajtán
/J. Clark, UCLA, Berkeley/

 

Fontos, hogy a szőlő Pierce betegségét okozó alfaj nem fordul elő az Európai Unióban! Jelenleg a szőlőágazat számára csekély a kórokozó behurcolásának kockázata, mivel

  • az EU növény-egészségügyi jogszabályozása tiltja a termés kivételével a szőlőnövény minden részének behozatalát, Svájcot kivéve bármely EU-n kívüli országból, és
  • több, mint ezer laboratóriumi minta vizsgálata alapján a szőlő nem gazdanövénye az olaszországi alfajnak.

Más növényeken azonban bekerülhet a Xylella fastidiosa, ezt bizonyítják a baktériummal fertőzött kávécserjék gyakori feltartóztatásai.

Egyelőre sok a bizonytalanság az okozható kár nagyságának felbecsülésében.  A Xylella melegigényes baktérium, és a mostanában egyre gyakoribbá váló hosszú, forró nyarak a tartós, száraz időszakokkal növelik a kockázatot. A globális felmelegedéssel egyre növekvő szerepe lehet a baktériumnak térségünkben. A Xylella fastidiosa behurcolásának legnagyobb veszélyét a tünetmentesen fertőzött növények behozatala jelenti. Azért kell mindent megtenni a bekerülés megakadályozására, mert ha már megtelepedett, továbbterjedését biztosítják a növények faszövetéből táplálkozó kabócák. Közülük a tajtékos kabóca (Philaenus spumarius) egész Európában, így hazánkban is széles körben elterjedt.

 

Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága, az EFSA által készített szakvélemény alapján, jelentősen kibővült gazdanövény-körrel jelent meg 2015 májusában az új, 2015/789/EU bizottsági végrehajtási határozat a behurcolás az EU-n belüli terjedés megakadályozására.

  • A tagállamoknak jelenteniük kell az új fertőzéseket, hatósági felderítéseket kell végezniük a lehetséges előfordulás gyors kimutatására és azonnal körül kell határolniuk a fertőzött területeket.
  • Szigorú felszámolási programok beindításáról és működtetéséről kell gondoskodniuk, melynek részeként nemcsak a fertőzött növényeket kell eltávolítaniuk és megsemmisíteniük, hanem a fertőzöttől számított 100 méteres körzetben minden gazdanövényt, függetlenül attól, hogy azok egészségesek-e vagy sem.
  • A határozat lehetővé teszi, hogy Olaszország Puglia tartományának fertőzött megyéjében, ahol már nincs esély a felszámolásra, alkalmazhassanak visszaszorítási intézkedéseket is. Ez abban különbözik az előbbitől, hogy csak a laboratóriumi vizsgálat alapján fertőzött növényeket kell kivágni, a potenciálisan fertőzötteket 100 méteren belül nem.
  • A szigorú import előírások közé tartozik, hogy bármely harmadik országból a határozat I. mellékletében felsorolt bármely növény (27 nemzetség és 160 faj) szállítmányain csak akkor végezhető el a beléptetéshez szükséges vizsgálat, ha az adott ország előzőleg elküldte a hivatalos nyilatkozatát a Bizottságnak arról, hogy az ország egésze vagy valamely része mentes-e a Xylellától. Az alábbi honlapon figyelemmel kísérhető ez az ország-lista (http://ec.europa.eu/food/plant/plant_health_biosecurity/legislation/emergency_measures/).
  • Minden állampolgárnak értesítenie kell a növény-egészségügyért felelős hatóságot, ha tudomást szerez arról vagy akár csak gyanítja a Xylella fastidiosa jelenlétét. Ilyen kötelezettség előírása először fordult elő a szükséghelyzeti határozatok történetében.

A nem-honos károsítók terjedésének megakadályozásában a termelők, forgalmazók, kutatók és a lakosság bejelentései kulcsfontosságú szerepet játszanak: lehetővé teszik a gyors reagálást a korai észlelésre annak érdekében, hogy idejében fel tudjunk lépni termesztési és természeti környezetben élő növényeink védelmében.

A károsító megismeréséhez és az általa okozott tünetek felismeréséhez a hatóság tájékoztató anyagokat készít.

A bejelentőlapok és a további információk a bejelentés-kötelezett károsítók oldalán találhatók.   

 

További ismeretet nyújtanak a Xylella fastidiosa baktériumról az alábbi anyagok:
Általános tájékoztató az Európai és Földközi-tenger melléki Növényvédelmi Szervezet (EPPO) globális adatbázisából:
https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA
Az EFSA kockázat értékelése:http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3989.html
Az EFSA vizsgálata a világban előforduló Xyella fastidiosa-törzsek gazdanövényeiről:http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/4061.pdf

 

 


Friss hírek

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >

2025. március 31, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >