null

null Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények

Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények

Már több mint két éve kezdtük el a közétkeztetés – elsősorban a legkiszolgáltatottabb korosztályt ellátó gyermekétkeztetés – során feltálalt készételek érzékszervi vizsgálatait, és azóta az eredményeket folyamatosan közzétesszük. A vizsgálatokat a NÉBIH a területileg illetékes élelmiszerlánc felügyeleti hatóságokkal közösen végzi.

A közétkeztetésben készült ételek legfőbb bírálói nem mi vagyunk, hanem a fogyasztók. Lehet az étel biztonságos, tartalmazhat egészséges összetevőket, készülhet a legkorszerűbb konyhatechnológiával, ha nem elég ízletes, továbbá, ha nem a fogyasztásra ösztönzőek a tálalás és az étkezés körülményei (ízléstelen tálalás, kihűlt étel, kicsorbult, kopott tányérok, evőeszközök, zsúfolt étkező, rövid étkezési idő, stb.) az étel nem kerül elfogyasztásra. A költségesen előállított étel hulladékká válik, miközben a fogyasztó, a kisgyermek aznap éhes marad.

Honlapunkon a mintavétel helye alapján megyei csoportosításban tálalási  fotókkal illusztrálva megtekinthetők az egyes érzékszervi bírálatok, amelyek  tájékoztató jellegűek. Ezzel a szülők, az étkeztető vállalkozások, az étkeztetést megrendelők és az intézményfenntartók is kapnak visszajelzést, bár az igazi és rendszeres visszajelzést az étkeztetés során keletkező hulladék mennyisége adja, amivel az üzemeltetők nap mint nap szembesülhetnek.  

A közzétett eredményeket a lakosság mind nagyobb érdeklődéssel fogadja, sok pozitív visszajelzést, bátorítást kaptunk.

Az eddig elvégzett közel 400 menüsor érzékszervi bírálata során több étel kapott átlag feletti vagy kiváló minősítést, bizonyítva ezzel, hogy lehet a közétkezetésben kiváló minőségű, ízletes ételeket készíteni.

Vizsgálatainknak eddig a területi korlátok szabtak határt, mivel az ételeket még az ékezési időtartam alatt kellett laboratóriumba juttatni és bírálni, emiatt a laboratóriumoktól távol eső étkezőhelyekre nem tudtunk eljutni. A NÉBIH Mozgó érzékszervi vizsgáló állomásának üzembe helyezésével 2015. év tavaszától ez az akadály megszűnt. A nemzetközi szabványoknak megfelelő Mozgó érzékszervi vizsgáló állomással a 3-6 fős képzett érzékszervi bíráló bizottság az országot járva nap, mint nap véletlenszerűen, illetve meghatározott szempont szerint kiválasztott étkeztető helyen minősíti az ételeket.

A Mozgó érzékszervi vizsgáló állomás hatósági vizsgálatai mellett természetesen a NÉBIH érzékszervi vizsgálatokra akkreditált laboratóriumai is folytatják a készételek érzékszervi bírálatát.

A vizsgálatok helyszínének kiválasztásakor figyelembe vesszük a NÉBIH Zöld számára (+36/80-263244), illetve Ügyfélszolgálatára (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) érkezett panaszokat, szülői jelzéseket, bejelentéseket is.

Honlapunkon továbbra is figyelemmel kísérhetik az immár jóval szélesebb körben végzett érzékszervi bírálatok megállapításait, valamint a vizsgált ételek összetételére vonatkozó adatokat is. Az összetételi adatok képet adnak egy-egy szolgáltató ételkészítési szokásairól (leves porok, ételízesítő fűszerkeverékek, egyéb kényelmi termékek használata; friss-, vagy mirelit zöldség előnyben részesítése, megszokott, hagyományos fűszerek, vagy új ízeket adó zöldfűszerek használata; mesterséges édesítőszerek alkalmazása, stb.)

Baranya megye

Bács- Kiskun megye

Békés megye

Komárom - Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Zala megye


Friss hírek

2025. április 30, szerda

Pest vármegye - 03. számú vizsgálat - Tálalókonyha (közétkeztető) - Budapest

Pest vármegye - 02. számú vizsgálat - Barlang Étterem - Budapest

Tovább >

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >