Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Felhívás: el kell kezdeni az aktuális mezei pocok fertőzöttség felmérését

2016. október 5, szerda

Egyes megyékben az utóbbi hetekben növekedés tapasztalható a mezei pocok (Microtus arvalis) egyedszámában. Főleg Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében gócosan ruderális területeken, zöldség kultúrákban és évelő pillangósokban nőtt a kártevők száma, ami már fokozott figyelmet és intézkedést igényel. A Nébih felhívja mind a növényvédelmi szakemberek, mind a termelők figyelmét, hogy a pontos károsító-helyzet ismerete és a kármegelőzés érdekében mielőbb kezdjék el a fertőzöttség felmérését. 

Fontos, hogy a felmérést ne csak a veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is elvégezzék, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A rezervoár területekre (az évelő pillangósokra és a ruderális területekre) fordítsanak különös figyelmet. A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A helyi védekezés szükségességéről a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét: ne csak a növényvédő szeres, csalétkes védekezésre gondoljanak, a megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében.  Mivel kedvező körülmények, száraz őszi időjárás esetén tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a hatékony intézkedés.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

null Veszprém megye-67.számú vizsgálat-Rozmaring Intézményi Étterem-Herend

Veszprém megye-67.számú vizsgálat-Rozmaring Intézményi Étterem-Herend

Veszprém megye-67.számú vizsgálat-Rozmaring Intézményi Étterem-Herend

67. számú vizsgálat - Mintavétel helye: (tálalókonyha)

Rozmaring Intézményi Étterem  (8440 Herend, Iskola utca 8.)

A menü minősítése:

 

ÁTLAGOS

 

 

 

 

Menü: Zöldbableves, Édes-savanyú csirkemell, Jázmin rizs

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. május 24.

Napi adag: 100 adag/ebéd

Főzőkonyha: u.a.
 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldbableves (2,5 dl/adag)
 

Külső megjelenés: Narancssárga színű alaplében közel egyforma nagyságúra vágott burgonyakockák, különböző hosszúságú sárgahüvelyű zöldbab darabok, sárgarépa és fehérrépa kockák, apró, zöld fűszernövény darabok, piros fűszerszemcsék. Tetején apró zsiradék cseppek.
Állomány: Jellegének megfelelően híg, a zöldségek kissé túlfőttek.
Illat: Jellegzetes zöldséges illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Zöldséges, kissé sós. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Édes-savanyú csirkemell, Jázminrizs (7 dkg +15 dkg/adag)
 

Külső megjelenés: Narancssárga színű szószban különböző méretűre és alakúra vágott húsdarabok, több, nagyobb méretű kockára vágott ananász, piros színű paprika darabok.
A tört fehér színű rizs köret zöld fűszernövény darabkákkal kevert. Sok törmelékes szemet és néhány tömötten összeálló csomót tartalmaz.
Állomány:

A szósz kellően sűrű, a hús rugalmas, jól átfőtt, az ananász darabok roppanóak.

A rizs kissé ragacsos, a csomók nehezebben szétnyomhatók.

Illat: Édeskés, ananászos hús és főtt rizsre jellemző illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Harmonikus, ízletes, édeskés- savanykás. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Zöldbableves
Őrölt bors 0,09 kg
Liszt 0,8 kg
Fokhagyma 0,4 kg
Fűszerpaprika 0,05 kg
Olaj 0,8 l
Petrezselyemgyökér 0,7 kg
Petrezselyemzöld 0,07 kg
Sárgarépa 1,4 kg
Só 0,01 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Zöldbab mirelit 5 kg
Burgonya 5 kg

Édes-savanyú csirkemell, jázminrizs
Csirkemell 8 kg
Ananászkonzerv 4,5 kg
Kápia paprika 4 kg
Sűrített paradicsom 2 kg
Szójaszósz 0,01 l
Citromlé 0,5 l
Vöröshagyma 2 kg
Só 0,01 kg

Jázminrizs 8 kg

 



 

 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >