Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

2025. május 1, csütörtök

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet arra, hogy több korábbi intézkedést módosítottak vagy meghosszabbítottak, valamint új előírások is hatályba léptek.

A fertőzéssel érintett öt szarvasmarha-telepet a hatóságok az Állategészségügyi Operatív Törzs irányításával felszámolták. Az érintett telepeken jelenleg is folyik a hatósági előírások szerinti fertőtlenítés és takarítás, amely a majdani újratelepítés feltétele. A Nébih és a vármegyei hatóságok országszerte rendszeres ellenőrzéseket végeznek az állattartó telepeken, ellenőrzik az intézkedések betartását és mintavételeket végeznek.

A járvány további terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az alábbi intézkedések betartása:
•    Szigorú belépési rend a telepekre 
•    Fertőtlenítő szerek alkalmazása 
•    Védőruházat viselése 
•    Más gazdaságok állataival való közvetlen érintkezés kerülése 

Emellett a hatóság további kiegészítő intézkedéseket is elrendelt. 2025. május 5-ig meghosszabbítottuk a fogékony állatok külső szolgáltató általi nyírásának, körmölésének és egyéb, nem napi szintű tevékenységeinek tilalmát. Kivételt csak az állat életét közvetlenül veszélyeztető esetek képeznek. A nagylétszámú tejtermelő gazdaságoknak heti rendszerességgel elegytej-mintát kell venniük a telep hűtőjéből, és azt a járási hivatalba kell eljuttatni surveillance vizsgálat céljából (az állam költségén). Az úgynevezett további korlátozás alatt álló területeken ezentúl a vadászatra jogosultak kötelesek mintát venni a fogékony vadfajokból. Az elejtett állat testének felhasználása nem függ a vizsgálat eredményétől, azonban mintavétel nélküli vagy alkalmatlan minta esetén a teljes testet forgalomképtelennek minősítik, állami kártalanítás nélkül elkobozzák.

A mindenkori hatályos intézkedések részletes listája a Nébih hivatalos portálján elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/-/ragados-szaj-es-koromfajas-jarvany-kapcsan-elrendelt-hazai-intezkedesek

A hatóság fokozott ellenőrzéseket végez az ország egész területén. A cél: a teljes állatállomány védelme. Az állattartók ezeket a tüneteket soha ne hagyják figyelmen kívül! Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja állatán, azonnal értesítse az állatorvost vagy a hatóságot: étvágytalanság, levertség, depresszió, láz, sántaság, csökkent tejtermelés, nyáladzás, újszülöttek hirtelen elhullása, hólyagok, sebek a szájban, nyelven, tőgyön, lábvégeken.

A betegség bejelentési kötelezettség alá esik.
Gyanú esetén azonnal értesítse: az ellátó állatorvost, vagy a járási hivatal állategészségügyi osztályát vagy hívja a Nébih Zöldszámát: +36 80 263 244 
A bejelentés elmulasztása jogkövetkezményekkel jár.

Részletes információ: https://portal.nebih.gov.hu/rszkf


Friss hírek

2025. április 30, szerda

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

Tovább >

2025. április 29, kedd

Adatközlés - Az elmúlt időszakban több, mint 1500 RSZKF-vírusra fogékony vadállat laborvizsgálata történt meg, mind negatív

Kérjük a sajtót, hogy hiteles tájékoztatással segítse a vírus elleni védekezést. Nem történt és nem történik adateltitkolás az RSZKF (ragadós száj- és körömfájás) vírus elleni hatósági vizsgálatokkal kapcsolatban. A Nébih laboratóriuma több mint 1500 vadmintát vizsgált meg és egyik esetben sem mutattak ki RSZKF-fertőzést.

Tovább >

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2025. április 30, szerda

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

A kiemelt időszakban összesen 482 ellenőrzésre került sor, melyek közül 166 húskészítmény-, 139 sütőipari, 55 édesipari előállítónál, 73 pedig tojáscsomagoló létesítményben történt. A borászati termékek forgalmazását 49 helyen ellenőrizték a szakemberek.
A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal figyelmeztetést alkalmaztak, és 38 esetben bírság kiszabása van folyamatban, összesen 5 millió forint értékben.

A megállapított hiányosságok és szabálytalanságok okán 4 alkalommal volt indokolt a tevékenység korlátozása (2 húskészítmény- és 2 sütőipari előállítónál). Forgalomból kivonásra 48 élelmiszertétel esetében, 1879 kg mennyiségben került sor. Ezek jellemzően lejárt, valamint nem nyomonkövethető alapanyagok vagy termékek voltak.

Az ellenőrzéseken leginkább higiéniai hiányosságok fordultak elő, különösen a sütőiparban. A termékek élelmiszerkönyvi, illetve a gyártmánylapnak való megfelelőségével kapcsolatos hibát is főként a sütőipari üzemekben tártak fel az ellenőrök. Az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók kisebb hiányosságoktól eltekintve az előírások szerint üzemeltek. A külföldi borok, illetve gyöngyözőborok ellenőrzése is jó eredménnyel zárult.

A 2025-ös tavaszi szezonális ellenőrzés részletes eredményei

A laboratóriumi vizsgálatok tapasztalatai
Laboratóriumi vizsgálat céljából az előállítóknál 29 húsvéti édességből, 56 kalácsból, valamint 64 húsvéti sonkából és füstölt húskészítményből történt hatósági mintavétel. 
Megnyugtató eredménnyel zárultak a húsvéti édességekből vett minták laboratóriumi vizsgálatai, ugyanis a zsírsav-összetételre, a nem jelölt allergének és a Salmonella esetleges jelenlétére irányuló vizsgálatok alapján valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

A kalácsok esetében ellenőrzött minimális zsírtartalom kapcsán mindössze két, az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező foszlós kalács volt kifogásolható.

A húsvéti sonkák és egyéb húskészítmények sótartalmát és mikrobiológiai paramétereit (Salmonella, Listeria monocytogenes) is vizsgálták a szakértők. A különböző termékekből vett minták döntő többsége megfelelt az előírtaknak, mindössze 6 termék sótartalma volt magasabb a megengedettnél. 

Az összesen 38 ellenőrzött étkezési tojás mikrobiológiai vizsgálata Salmonella jelenlétét nem mutatta ki. Szintén jó eredményeket hozott a külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése, mely során mindössze egy (érzékszervi hiba miatt) kifogásolt tételt találtak a felügyelők.
Az általános létesítmény-ellenőrzési szempontok mellett a hatósági szakemberek figyelmet fordítottak az adalékanyagokra vonatkozó követelmények és a késztermékek jelölési előírásainak érvényesülésére is.

Füstölt húskészítmények, sonkák előállításának ellenőrzése
Az ellenőrzés alá vont 166 húskészítmény-előállítónál 13 esetben higiéniai hiányosságot tártak fel a szakemberek, a nyomonkövethetőség 6 alkalommal volt kifogásolható, 6 esetben nem felelt meg a termék a Magyar Élelmiszerkönyv, illetve a gyártmánylap előírásainak, 3 esetben pedig az adalékanyagok felhasználásával adódott probléma. 
A tevékenység felfüggesztése 2 esetben volt indokolt higiéniai hiányosságok és jelöletlen, nyomonkövethetetlen termékek miatt.

Sütőipari termékek, kalácsok előállításának ellenőrzése 
A 139 sütőüzem közül 31 helyen állapítottak meg higiéniai hiányosságot az ellenőrök, 2 üzem esetében a tevékenység korlátozása is indokolt volt. Emellett 9 alkalommal nem teljesült az élelmiszerkönyvnek, valamint a gyártmánylapnak való megfelelés, 4 termék esetében pedig a nyomonkövethetőség.

Édesipari termékek, különösen a húsvéti édességek előállításának ellenőrzése
Az ellenőrzött 55 üzemben mindössze 2 helyen tapasztalt higiéniai hiányosságot a hatóság, 1 esetben pedig a gyártmánylappal való egyezéssel adódtak gondok.

Tojáscsomagolók ellenőrzése
A 73 tojáscsomagoló ellenőrzése során 5 esetben higiéniai hiányosságot, 1 esetben nyomonkövethetőségi problémát állapítottak meg a hatóság emberei. Az egyéb követelményeknek (többek között a minőségi osztályba sorolás, tárolás, minőségmegőrzési idő feltüntetése) valamennyi létesítmény megfelelt.

Borászati termékek ellenőrzése
A borászati termékek, különösen a külföldi borok, illetve gyöngyözőborok forgalmazásának ellenőrzése alkalmával 1 üzletben nyomonkövetési hiányosságot állapítottak meg a felügyelők, és érzékszervi hiba miatt 1 fogyasztásra alkalmatlan tételt találtak. Az összesen 49 helyszínen végzett vizsgálat során egyéb kifogást nem állapított meg a hatóság.


Friss hírek

2025. május 1, csütörtök

Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

Tovább >

2025. április 29, kedd

Adatközlés - Az elmúlt időszakban több, mint 1500 RSZKF-vírusra fogékony vadállat laborvizsgálata történt meg, mind negatív

Kérjük a sajtót, hogy hiteles tájékoztatással segítse a vírus elleni védekezést. Nem történt és nem történik adateltitkolás az RSZKF (ragadós száj- és körömfájás) vírus elleni hatósági vizsgálatokkal kapcsolatban. A Nébih laboratóriuma több mint 1500 vadmintát vizsgált meg és egyik esetben sem mutattak ki RSZKF-fertőzést.

Tovább >

null Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

13. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Vidámságok Háza Bölcsőde (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Karfiolleves, finomfőzelék, vagdalt, hétmagvas kenyér

Mintavétel ideje: 2015. május 14.

Napi adag: 63 adag/ebéd

Főzőkonyha: Müller&Varga Kft. (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolleves (0,2 l/adag)

Külső megjelenés:

Drapp színű, híg lében sok karfiol rózsa darab és törmelék, egyenetlenül szeletelt sárgarépa, fehérrépa valamint zöldfűszer levél foszlány látható. Alján fekete és piros fűszerszemcsék, tetején narancssárga zsírcseppek.

Állomány:

A lé hígan folyó, kissé zavaros. A karfiol és a répa enyhén túlfőtt, szájban elomló. A leves tészta betétet nem tartalmaz.

Illat:

Enyhe karfiol illat érezhető. Jellegzetes, kissé aromaszegény.

Íz:

Kevésbé aromás, kellően sós, a sok sárgarépától enyhén édeskés. A karfiol íze érezhető. Összhatása nem teljesen harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

Finomfőzelék, vagdalt (0,2 l, 0,05 kg/adag)

Külső megjelenés:

Sűrű, fehér főzelékalapban sok egyenletesen aprított sárgarépa kocka, kevesebb zöldborsó és petrezselyem levél darab. A vagdalt őzgerinc formában sült, kb. 1cm vastag szelet, domború felülete sötétbarna. Vágási felülete mozaikos, viszonylag sok darált hús, zsemledarabok és fűszerszemcsék láthatók.

Állomány:

A főzelék alap kellő mértékben besűrített, csomómentes. A répa puha, a zöldborsó kissé keményebb.
A vagdalt puha, szájban elomló, szinte pépes. A húsosabb falatok rugalmasabb állagúak.

Illat:

Finomfőzelékre jellemző, a répa édeskés illata intenzívebb a borsó szagánál. Kevésbé fűszeres, aromaszegény, a hús szaga érezhető.

Íz:

A főzelék édeskés ízű. A sárgarépa dominál. A vagdalt, fűszer és aromaszegény. Az áztatott zsemle íze a kelleténél jobban érvényesül. Összhatásában a két gyenge íz kevésbé harmonikus, jellegtelen.

 

Hétmagvas kenyér(fél szelet/adag)

Külső megjelenés:

1db, fél szelet, kb.1,5 cm vastagságú, aranybarna héjú kenyérszelet. Bélzete világosbarna, sok maggal és gabona pehellyel tarkítva.

Állomány:

A héj visszapuhult, elvesztette roppanós frissességét. A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, kellő mértékben átsült.

Illat:

Jellegzetes, kissé savanykás, gyengén élesztő szagú.

Íz:

Gyengén savanykás, a magok íze jól érvényesül. Aromás, zamatos. A héj visszapuhulása miatt kevésbé friss érzetet kelt.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Karfiolleves (10 adag)

sárgarépa – 0,2 kg-

petrezselyemzöld – 0,2 csomó

zellergumó – 0,05 kg-

gyökér – 0,06 kg-

só – 6 gr-

étolaj – 0,04 l-

liszt – 0,04 kg-

karfiol – 0,4 kg-

bors – 0,0003 kg-

fűszerpaprika – 0,003 kg-

vöröshagyma – 0,02 kg-

 

Finomfőzelék (10 adag)

finomfőzelék mirelit – 1,5 kg-

étolaj – 0,04 l-

liszt – 0,1 kg-

kristálycukor – 0,01 kg-

tej 1,5% - 0,8 l-

petrezselymzöld – 0,2 cs-

só – 8 gr-

 

Vagdalt (10 adag)

sertés comb – 0,5 kg-

vöröshagyma – 0,02 kg-

vizes zsemle – 2 db-

só – 8 gr-

bors – 0,0003 kg-

tojás -0,8 db-

étolaj – 0,06 l-

zsemlemorzsa -0,02 kg-

fokhagyma – 0,005 kg-

fűszerpaprika – 0,003 kg-


Friss hírek

2025. április 30, szerda

Pest vármegye - 03. számú vizsgálat - Tálalókonyha (közétkeztető) - Budapest

Pest vármegye - 02. számú vizsgálat - Barlang Étterem - Budapest

Tovább >

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >