Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása

2025. június 17, kedd

MAHOP_PLUSZ-1.1.1-24-2024-00001

A kedvezményezett neve: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A támogatás összege: 1.495.600.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2029.12.31. 

A „Halászati ellenőrzés és nyomon követés támogatása programra” nyert számottevő, 1,495 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból származó pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz keretén belül.
A projekt legfontosabb, kiemelt eleme a halászati ágazati ellenőrzés támogatásának keretében egy hal és haltermék-nyomon követési rendszer kialakítása a meglévő FELIR rendszerarchitektúra továbbfejlesztésével az ágazat digitalizálásának támogatása érdekében. A tervezett rendszer nemcsak a tagállami hatóságokat segíti a haltételek útjának nyomon követésében, de (eltérő jogosultsági szinteken) a terméklánc szereplőinek is megkönnyítheti a bejövő és kimenő tételek adminisztrációját, egészen az utolsó halkereskedelmi pontig. A fejlesztés során törekedni kell arra, hogy a jelenlegi papíralapú kísérődokumentumok kiváltásra kerüljenek.
A fenti célok elérésének, a hatékony ellenőrzési munkavégzés biztosításának, a korábban már kiépített és továbbfejlesztendő Halgazdálkodási Szakrendszer üzembiztos működtetésének előfeltétele a szükséges informatikai hardver és licence park frissítése is. 
A fentiek támogatására és kiegészítéseképpen adatcserét és adatelemzést elősegítő EU-s programon kívánunk részt venni, illetve magunk is szeretnénk szervezni külföldi tanulmányutat annak érdekében, hogy megismerjük más tagállam által már kialakított nyomon követési gyakorlatot. Nagyon fontos célunk továbbá az ellenőrzést és a halgazdálkodási tevékenységet végző személyek képzésére is. Mindemellett a halgazdálkodási ágazat szereplőinek, illetve a horgászoknak, halfogyasztóknak is szeretnénk tájékoztatást adni tevékenységünkről, elért eredményeinkről. 
Tekintettel arra, hogy a helyszíni ellenőrzések rendkívül fontossággal bírnak, az illegális halkereskedelem felszámolása érdekében a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzését tervezzük a projektben megvalósítani.

Letölthető anyagok
Halőri ismeretek - tananyag

Friss hírek

2025. június 26, csütörtök

SURVector – Vektorok nyomában az egészség védelmében

Mi közük van a szúnyogoknak és kullancsoknak a mindennapi biztonságunkhoz? A SURVector projekt célja, hogy a „One Health” szemlélet jegyében összekapcsolja az emberi, állati és környezeti egészséget. Nemzetközi összefogással építjük ki a kórokozókat terjesztő vektorok – például kullancsok és szúnyogok – országos monitorozását, azonosítását és vizsgálatát, hogy időben és hatékonyan reagálhassunk az egyre gyakoribb, vektorfertőzésekhez köthető veszélyekre.

Tovább >

2025. január 20, hétfő

MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

Az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult a MYMATCH kutatási és innovációs projekt. A négy éven át tartó projekt 9 európai országból 12 elismert partnert köt össze annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az élelmiszerbiztonság sürgető kérdéseire a klímaváltozásból fakadó kihívásokkal összefüggésben. A tervek szerint a projekt végeredménye egy mesterséges intelligencián alapuló Mikotoxin Menedzsment Platform lesz, amely személyre szabottan segíti majd az élelmiszerrendszerben részt vevőket.

Tovább >

null Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

70. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Csillag úti Körzeti Óvoda Tálalókonyha
(8200 Veszprém, Csillag út 24.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1

 

Menü: Jókai bableves, teljeskiőrlésű kenyér, Morzsás nudli, barackvelő, Alma

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 25.

Mintavételi alap :  160 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás

Főzőkonyha: Bakony Gaszt Egyetemi Étterem
(8200 Veszprém, Hóvirág u. 6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

Jókai bableves + teljes kiőrlésű kenyér (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Barnás-sárga színű alaplében barna színű babszemek, sárgarépa kockák és szétfőtt darabkák, rózsaszín sonka kockák, törtfehér csipetke tészta, néhány zöld fűszernövény darabka.Felületén apró, narancsos- piros zsiradék cseppek. Szabadon vetett kenyérből vágott kenyérszelet héja világosbarna, bélzete törtfehér színű.
Állomány: Az alaplé kellően sűrű, benne néhány, apró sűrítőanyag csomó. A zöldségek túlfőttek, elpuhultak, a sonka kellően puha. A kenyér jól lazított, csomómentes, közepes pórusfalú, állománya rugalmas.
Illat: A leves bablevesre jellemző illatú, a füstölt sonka illata gyengén érezhető. A kenyér kissé aromaszegény. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves bablevesre jellemző zamatú, a füstölt íz nem tolakodó. A kenyér aromaszegény. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morzsás nudli barackvelő (2 dl  /adag)

 

Külső megjelenés: Különböző hosszúságú, hengeres alakú, barna színűre pirított zsemlemorzsával kevésbé egyenletesen fedett tészta darabok. Tetején narancssárga színű gyümölcsvelő. A gyümölcsvelő tésztához viszonyított mennyisége kevés.
Állomány: A nudli kevésbé laza, kissé tömör szerkezetű, a darabok egy része kevésbé főtt át. Rágáskor kissé összeáll, kissé ragad. A morzsa kellően pirított, a gyümölcsvelő kissé híg.
Illat: Jellegzetes pirított morzsa illatú, a gyümölcsvelő illata kevésbé érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz:
Pirított morzsás burgonyás tészta íze dominál. A gyümölcsvelő kellően édes, zamata gyenge. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 db/adag)

 

Külső megjelenés: Ép, egészséges, szennyeződéstől és kártevőktől mentes, gömbölyded alakú.
Állomány: Sima felületű, megfelelően érett, harapáskor roppanó, lédús. Héja jellegzetesen kemény, de jól rágható.
Illat: Kellemesen édeskés-savanykás, aromás, érett gyümölcsre jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Harmonikus, édeskés - savanykás, érett gyümölcsre jellemző, zamatos. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Jókai bableves
Só 0,036 kg
Liszt 0,35 kg
gyökér kocka mirelit 0,7 kg
Zeller kocka mirelit 0,2 kg
Fejtett bab mirelit 2,85 kg
Babérlevél 0,007 kg
Fkete őrölt bors 0,007 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Olaj 0,4 l
Sárgarépa 1,4 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Füstölt comb, tarja 3,5 kg
Tejföl 12% 1 l
Reszelt részta 0,28 kg
Fokhagyma mirelit 0,04 kg

Nudli
mirelit nudli 18 kg
Zsemlemorzsa 2,5 kg
Só 0,06 kg
Olaj 0,6 l

Barackvelő
Sárgabarack mirelit 2 kg
Sárgabarack lekvár 1 kg
Étkezési keményítő 0,25 kg
Kristálycukor 0,8 kg
 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >