Készletjelentés

Készletjelentés

2022. augusztus 2, kedd

Készletjelentés és értékesítési jelentés a 435/2021. (VII. 16) Korm. rendelet szerint.

46. § A borászati üzemengedélyes és a Jöt. 3. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti jövedéki engedélyes kereskedő szeptember 10-ig
a) a július 31-én birtokában lévő borászati termék készletről készletjelentést és
b) a megelőző borpiaci évben a borászati üzemből kitárolt borászati termékekről értékesítési jelentést nyújt be a gazdasági aktát vezető hegybíró részére.


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >

null Elfogadható-e a saját csomagolás használata?

Elfogadható-e a saját csomagolás használata?

2019. március 6, szerda

Az élelmiszerek előállításának, forgalmazásának, raktározásának, valamint szállításának feltételeit meghatározó Európai Uniós és nemzeti jogszabályok fő célja, hogy a fogyasztók egészségét védjék. A hatályos jogszabályok szerint az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért mindig az élelmiszer-vállalkozás felel, éppen ezért ő dönthet arról is, hogy hozzájárul-e a vásárló által vitt, saját csomagolóanyag használatához.

A fentieken túl, az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagok felhasználásával kapcsolatban alapkövetelmény, hogy azok ne szennyezzék az élelmiszert. A vásárló által vitt csomagolóanyag – például saját vászonzsák, zárható doboz – használata az élelmiszer-vállalkozás szempontjából élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet, hiszen ránézésre, különösen a mikrobiológiai szennyezettséget szabad szemmel nem lehet megítélni.

Mivel az élelmiszerek biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer-vállalkozások felelősek, így azt is jogukban áll eldönteni, hogy vállalják-e a vásárlók által vitt, ismeretlen higiéniai állapotú csomagolóanyagba történő élelmiszer átadásából adódó kockázatot. Főként a szigorú belső rend szerint működő, nagyobb vállalkozásoknál fordulhat elő, hogy a saját szabályozásukba nem illeszthető bele az ilyen típusú csomagolóanyag használata.

Amennyiben a vásárló által hozott saját doboz vagy más csomagolóeszköz használatát az élelmiszer-vállalkozó elfogadja, gondoskodnia kell arról, hogy a csomagolóanyagok sem közvetlenül, sem közvetett módon ne jelenthessenek szennyező forrást a berendezésekre (mérleg, pult) vagy a forgalmazott élelmiszerekre. Mindezek megvalósítására a jogszabályok nem adnak részletes útmutatást, kizárólag azt a célt határozzák meg, miszerint az élelmiszert a teljes élelmiszerláncban meg kell óvni mindennemű szennyeződéstől.

A témához kapcsolódó fontosabb jogszabályok:
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény
178/2002/EK rendelet – az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról
Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)