Vissza

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából
2019. június 7.

A világ élelmiszer külkereskedelme több mint évi 1,6 billió USD, amely komplex élelmiszerellátó rendszereken keresztül valósul meg. Az élelmiszerbiztonság fenntartása emiatt nemzetközi összefogást és szektorok közötti együttműködést igényel. 2015 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) elfogadta a Fenntartható Fejlődési Keretrendszert (Agenda 2030), majd három évvel később június 7-ét az Élelmiszerbiztonság Világnapjának választotta. 

Az élelmiszerbiztonság a termelők, az élelmiszeripari szereplők és a hatóságok mellett a fogyasztók felelőssége is.

Mit tudnak a fogyasztók tenni annak érdekében, hogy elkerüljék az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket?

A megfelelő kézmosással, az eszközök tisztántartásával és az élelmiszerek megfelelő tárolásával, előkészítésével megelőzhető kórokozó mikroorganizmusok és toxinok okozzák a legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedést. A SafeConsume* projekt kutatói az élelmiszervásárlástól az ételkészítésig követték végig 6 ország 15-15 háztartását, és videón rögzítették élelmiszerkezelési szokásaikat, amely során számos rossz higiéniai gyakorlatra fény derült. A projekt kapcsán a kutatók a fogyasztói gyakorlatok és az öt legkockázatosabb mikrooganizmus (Salmonella, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Toxoplasma és norovírus) között keresték az összefüggéseket. Ezek alapján az alábbiakban öt olyan tanács következik, amely hozzájárul az élelmiszerek biztonságos kezeléséhez:

1. Ne készíts ételt betegen (csak legkorábban 48 órával a tünetek elmúlása után)! MIÉRT?

A tünetek elmúltával a szervezet még üríti a kórokozó mikrobákat, ezért a körülötted lévők is megfertőződhetnek. Erre azért kell különösen figyelni, mert előfordulhat, hogy az adott mikroba egyes emberekben csak enyhe tüneteket okoz, míg mások akár bele is halhatnak.

2.  Otthon és utazás során is gondolj rá, hogy a csirkét, húspogácsát, tojást, vagy tojás felhasználásával készült ételeket, illetve kagylót, osztrigát és az étel-maradékokat mindig jól átsütve fogyaszd! MIÉRT?

A legtöbb megbetegedést okozó mikroba hőkezeléssel elpusztítható, ezért mindig a megfelelő módon készítsd el az ételeidet.

3.  Alaposan mosd el és fertőtlenítsd a nyers hússal, húslével, nyers tojással vagy földdel érintkező konyharuhát, bevásárló táskát, eszközöket és munkafelületeket, majd munka után a kezedet is alaposan mosd meg!  MIÉRT?

Néhány mikroba már nagyon kis mennyiségben is megbetegedést okozhat, ezért meg kell bizonyosodni arról, hogy sem a te, sem pedig a vendégeid, családtagjaid szervezetébe nem kerül kórokozó.   

4.  Mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket, különösen abban az esetben, ha nyersen fogyasztod őket! MIÉRT?

Az élelmiszeren jelenlévő ártalmas mikrobák száma alapos mosással csökkenthető. A salátafélék vagy egyéb levélzöldségek esetében használhatsz salátacentrifugát is, amely segít eltávolítani a vizet és a mikrobákat is. Terhes nők vagy immunszuppresszált egyének esetében még biztonságosabb alternatíva, ha a zöldség- és gyümölcsféléket főtt állapotban fogyasztják.

5.  Az élelmiszereket tartsd hűtőszekrényben, ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét (0-4°C legyen), és tartsd be a fogyaszthatósági időt! MIÉRT?

Az előállító által javasolt tárolási hőmérséklet a te érdekedet szolgálja, különösen, ha hőkezelés nélkül fogyasztod az élelmiszert, például a készételek esetében. Míg néhány mikroba nem képes szaporodni 4°C alatt (például a tojásban előforduló Salmonella), mások, például a Listeria monocytogenes a hűtőszekrény hőmérsékletén is szaporodnak anélkül, hogy az élelmiszer a romlás bármilyen jelét mutatná. A biztonságod érdekében tehát az élelmiszereket a fogyaszthatósági időn belül fogyaszd el, hűtőszekrényedet pedig tartsd kellően alacsony hőmérsékleten, ezzel mérsékelheted a mikrobák szaporodását.  

A SafeConsume tanácsait a gyakorlatban is alkalmazva, elkerülhetjük az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

Forrás: SafeConsume

Kapcsolódó anyag: 
Megelőzhető a Campylobacter okozta fertőzés! - a Nébih kisfilmje az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Az ezerarcú görögdinnye
2019. július 11, csütörtök

Az ezerarcú görögdinnye

Pályázati felhívás az EFSA igazgatótanácsi tagsági tisztségének betöltésére
2019. július 11, csütörtök

Pályázati felhívás az EFSA igazgatótanácsi tagsági tisztségének betöltésére

Átmenetileg szünetel az online járványügyi képzés
2019. július 11, csütörtök

Átmenetileg szünetel az online járványügyi képzés

A méret- és a darabszám-korlátozást is megsértette a Sajón elcsípett halász
2019. július 9, kedd

A méret- és a darabszám-korlátozást is megsértette a Sajón elcsípett halász

Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója
2019. július 3, szerda

Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

Ismét tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2019. július 3, szerda

Ismét tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom
2019. július 3, szerda

Vegyél számba! – a csúnya zöldség is lehet finom

Július elsejével indul a nyári szezonális ellenőrzés
2019. július 1, hétfő

Július elsejével indul a nyári szezonális ellenőrzés

Újabb nagytestű ponty illegális áttelepítésére derült fény
2019. június 28, péntek

Újabb nagytestű ponty illegális áttelepítésére derült fény

Megjelent az EFSA legújabb növényvédőszer-maradék jelentése
2019. június 28, péntek

Megjelent az EFSA legújabb növényvédőszer-maradék jelentése

A Nébih ZöldSzámán jelenthetőek a méhpusztulási esetek
2019. június 26, szerda

A Nébih ZöldSzámán jelenthetőek a méhpusztulási esetek

Jelölés és zárjegy nélkül árulta a pálinkát a budapesti zöldséges
2019. június 26, szerda

Jelölés és zárjegy nélkül árulta a pálinkát a budapesti zöldséges

Megváltoztak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások
2019. június 25, kedd

Megváltoztak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt
2019. június 21, péntek

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az alföldi térségben
2019. június 20, csütörtök

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az alföldi térségben

Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére
2019. június 19, szerda

Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére