A forgalomból kivonás cimkéjű tartalom.

További étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

További étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

2023. június 6, kedd

Újabb két, férfiak számára készült étrend-kiegészítő nem felelt meg az előírásoknak, ugyanis a termékek gyógyszerhatóanyagot tartalmaztak. A Nébih kötelezte a Dr. Hard és a Superhero étrend-kiegészítő kapszulák forgalmazóit a termékek visszahívására és a forgalomból való kivonásra. A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai alapján a termékekben az alábbi hatóanyagokat mutatták ki:  
•    Dr. Hard - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére 
4 kapszula/doboz (Minőségmegőrzési idő: 2024.02.04.)
Kimutatott gyógyszerhatóanyag: Szildenafil, Vardenafil
•    Superhero étrend-kiegészítő kapszula 2,4 g (Minőségmegőrzési idő: 2024. augusztus 15.)
Kimutatott gyógyszerhatóanyag: Szildenafil, Paracetamol

A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.
A Dr. Hard megnevezésű termékből a laboratóriumi vizsgálatok során 3 dobozt ellenőriztek a szakemberek. Ezek közül kettőben Szildenafil, a harmadikban pedig Vardenafil gyógyszerhatóanyagot mutattak ki.  Az élelmiszerbiztonsági veszély elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal elrendelte – minőségmegőrzési időtől függetlenül – a termékek forgalomból való kivonását, a fogyasztóktól való visszahívását, valamint megtiltotta a további forgalombahozatalát.

Fontos tudni, hogy a Szildenafil és a Vardenafil gyógyszerhatóanyagok a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyületek. A Paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatású hatóanyag, mely feltehetőleg az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyületek okozta fejfájás csillapítását szolgálja a termékben, ami gyakori mellékhatás az ilyen típusú hatóanyagok esetében.  

Az étrend-kiegészítők az európai uniós és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. A gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett és felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.
A termékek hamisítványnak minősülnek, ugyanis a csomagolásukon található összetételi információk szerint kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak. Elfogyasztásuk esetén a vásárlók komoly egészségkárosodási kockázattal számolhatnak.

A hivatal arra kéri a vásárlókat, ha a fenti készítmények forgalmazását észlelik, azt a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén: 06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu


Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)