A kérelem cimkéjű tartalom.

Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih

Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih

2023. május 3, szerda

Az elmúlt évek ellenőrzéseinek köszönhetően az illegális szamócaszaporítások száma csökkent, azonban még jelenleg is vannak visszaélések e téren. A problémák sok esetben a szabályok ismeretének hiányából fakadnak, ezért a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

A gyümölcs-szaporítóanyag előállításához és forgalomba hozatalhoz a növénytermesztési hatóság által kiadott engedély szükséges. A szamóca (Fragaria L.) is e körbe tartozik. Ráadásul esetében a faiskolai termelés során a nagyszámú európai fajtaoltalommal védett fajta miatt is kiemelt figyelmet kell fordítani a szaporításba vont fajták jogszerű használatára.

A legfontosabb követelményekről, valamint a kérelem benyújtásáról összeállított tájékoztató cikk elérhető a Nébih portálon.

Fontos kiemelni, hogy minden – bármely online felületen történő – értékesítésre felkínálás, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül. A Nébih és a kormányhivatalok szaporítóanyag-felügyelői a jövőben is kiemelt figyelmet fordítanak majd a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének vizsgálatára, betartatására.


Friss hírek

2023. június 5, hétfő

Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

2023. június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai ülését az idén 60 éves FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó testület 1972 óta Magyarországon ülésezik, valamint az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

Tovább >

2023. június 2, péntek

Magyarország csatlakozik az afrikai sertéspestis megállítása érdekében indított európai kampányhoz (#StopASF)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority - EFSA) 2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet. Az immár negyedik éve tartó #StopASF (#StopAfricanSwineFever – Állítsuk meg az afrikai sertéspestist) kampány tizennyolc európai országban, köztük Magyarországon is felhívja a gazdák, vadászok és az állatorvosok figyelmét erre a rendkívül fertőző betegségre, arra ösztönözve az érdekelteket, hogy lépéseket tegyenek a betegség terjedésének megállítására.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)