Vissza

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért
2019. augusztus 29.

Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. A problémát felismerve indította el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) három éve a Maradék nélkül elnevezésű programját, amelynek fókuszában a hazai élelmiszerpazarlás mérséklése áll. A programot az Európai Bizottság is támogatja a LIFE Környezetvédelmi alprogramján keresztül.

Bár a hazánkban keletkező élelmiszerhulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszerpazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös. Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozások képviselői már a kezdetektől részt vettek a Maradék nélkül program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában.

A négy munkacsoport szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni. Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszerhulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.

A vendéglátás munkacsoport javaslatainak egy része bekerült az Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához című dokumentum legfrissebb kiadásába is.

A Nébih távlati célja, az élelmiszerpazarlás mérséklése mellett, hogy a lakosság elismerje és értékelje, ha egy vállalat gondot fordít a fenntarthatóságra.

Az útmutatók ingyenesen letölthetők a Nébih oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Friss hírek

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
2019. november 4, hétfő

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége

A hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás újabb alappillére jelenik meg novemberben
2019. november 4, hétfő

A hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás újabb alappillére jelenik meg novemberben

Új rendelettel egészül ki a hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás
2019. november 4, hétfő

Új rendelettel egészül ki a hamarosan életbe lépő növényegészségügyi szabályozás

Csaknem 10 liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zárolt a Nébih
2019. október 30, szerda

Csaknem 10 liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zárolt a Nébih

Itt van az ősz, itt van újra az őszi lemosó permetezés ideje
2019. október 29, kedd

Itt van az ősz, itt van újra az őszi lemosó permetezés ideje

Ideje felkészülni az őszi lemosó permetezésre
2019. október 29, kedd

Ideje felkészülni az őszi lemosó permetezésre

Elismert tenyésztő szervezetek
2019. október 28, hétfő

Elismert tenyésztő szervezetek

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun és Csongrád megyében
2019. október 25, péntek

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun és Csongrád megyében

Befejeződött a gyümölcs-szaporítóanyagok címkézése
2019. október 25, péntek

Befejeződött a gyümölcs-szaporítóanyagok címkézése

Mező- és erdőgazdasági munkát végző légijármű-vezetők kötelező továbbképzése
2019. október 25, péntek

Mező- és erdőgazdasági munkát végző légijármű-vezetők kötelező továbbképzése

Az élelmiszerláncot érintő várható változások megállapodás nélküli Brexit esetén
2019. október 24, csütörtök

Az élelmiszerláncot érintő várható változások megállapodás nélküli Brexit esetén

Be kell jelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket
2019. október 21, hétfő

Be kell jelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket

Sejti mennyi élelmiszert pazarol? Most grammra pontosan megtudhatja!
2019. október 21, hétfő

Sejti mennyi élelmiszert pazarol? Most grammra pontosan megtudhatja!

A Kossuth-díjas Csík Zenekar az élelmiszerbiztonságért kampányol
2019. október 18, péntek

A Kossuth-díjas Csík Zenekar az élelmiszerbiztonságért kampányol

Megjelent az EFSA tudományos véleménye a csecsemők hozzátáplálásának elkezdésére alkalmas életkor meghatározásáról
2019. október 17, csütörtök

Megjelent az EFSA tudományos véleménye a csecsemők hozzátáplálásának elkezdésére alkalmas életkor meghatározásáról

Október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat
2019. október 17, csütörtök

Október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat