Vissza

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért
2019. augusztus 29.

Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. A problémát felismerve indította el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) három éve a Maradék nélkül elnevezésű programját, amelynek fókuszában a hazai élelmiszerpazarlás mérséklése áll. A programot az Európai Bizottság is támogatja a LIFE Környezetvédelmi alprogramján keresztül.

Bár a hazánkban keletkező élelmiszerhulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszerpazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös. Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozások képviselői már a kezdetektől részt vettek a Maradék nélkül program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában.

A négy munkacsoport szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni. Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszerhulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.

A vendéglátás munkacsoport javaslatainak egy része bekerült az Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához című dokumentum legfrissebb kiadásába is.

A Nébih távlati célja, az élelmiszerpazarlás mérséklése mellett, hogy a lakosság elismerje és értékelje, ha egy vállalat gondot fordít a fenntarthatóságra.

Az útmutatók ingyenesen letölthetők a Nébih oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Friss hírek

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért
2020. február 18, kedd

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete
2020. február 18, kedd

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa
2020. február 17, hétfő

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét
2020. február 13, csütörtök

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih
2020. február 12, szerda

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa
2020. február 11, kedd

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya
2020. február 10, hétfő

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője
2020. február 7, péntek

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés
2020. január 31, péntek

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés
2020. január 31, péntek

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés

Mit kell tudni a növényvédő szerekről?
2020. január 29, szerda

Mit kell tudni a növényvédő szerekről?

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje
2020. január 28, kedd

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez
2020. január 24, péntek

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Országszerte zártan kell tartani a baromfit
2020. január 22, szerda

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Mit jelent a növények védelme?
2020. január 21, kedd

Mit jelent a növények védelme?

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih
2020. január 21, kedd

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih