Vissza

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”
2018. október 19.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.

Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az ún. fekete élelmiszerek (pl. fekete fagylalt, fekete pizza) megjelenése. Színük többnyire aktív szén vagy ritkábban más élelmiszer-színezékek hozzáadásával érhető el. Aktív széntartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak (pl. fekete smoothie-k).A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését: egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet vált ki.

Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelykehez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait (pl. romlás).

A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja  a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.

Kapcsolódó tartalom:
Az osztrák hatóság (AGES) összefoglalója a fekete smoothie-ról (német nyelven)



Friss hírek

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában
2019. május 23, csütörtök

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján
2019. május 22, szerda

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Az egészséges környezet egyben egészséges táplálékláncot is jelent
2019. május 21, kedd

Az egészséges környezet egyben egészséges táplálékláncot is jelent

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem Magyarországon
2019. május 20, hétfő

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem Magyarországon

Sikeresen lezajlott az első távoktatási rendszerű erdészeti szakszemélyzeti alapképzés
2019. május 15, szerda

Sikeresen lezajlott az első távoktatási rendszerű erdészeti szakszemélyzeti alapképzés

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!
2019. május 14, kedd

Legyünk körültekintőek a zöld smoothie-k fogyasztásakor!

Az egészséges állatokért kampányol az EFSA
2019. május 13, hétfő

Az egészséges állatokért kampányol az EFSA

Színezékekkel kapcsolatos szabálytalanságot találtak gyermekeknek szánt cukorkában
2019. május 13, hétfő

Színezékekkel kapcsolatos szabálytalanságot találtak gyermekeknek szánt cukorkában

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. május 13, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától!
2019. május 13, hétfő

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától!

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok
2019. május 9, csütörtök

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok

Baranya megyében is lecsapott a Nébih
2019. május 6, hétfő

Baranya megyében is lecsapott a Nébih

Tilalom indul, marad és zárul is május elején
2019. május 1, szerda

Tilalom indul, marad és zárul is május elején

Hajdú-Bihar megyében is megjelent az afrikai sertéspestis
2019. április 30, kedd

Hajdú-Bihar megyében is megjelent az afrikai sertéspestis

Kisebb és nagyobb súlyú szabálytalanságok egyaránt előfordultak a tavaszi élelmiszermustrán
2019. április 30, kedd

Kisebb és nagyobb súlyú szabálytalanságok egyaránt előfordultak a tavaszi élelmiszermustrán

Már elérhető a 2019-es élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete
2019. április 30, kedd

Már elérhető a 2019-es élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete