null Zoonózisok és élelmiszerfertőzések az Európai Unióban és hazánkban

Zoonózisok és élelmiszerfertőzések az Európai Unióban és hazánkban

2014. április 17, csütörtök

Hagyomány, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által kiadott éves zoonózis jelentést követően, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága (ÉKI) szemináriumot rendez, amelyen bemutatásra kerülnek az aktuális évre vonatkozó összesített adatok, és a témában megjelent legfontosabb hírek. Idén sem volt ez másképp, a 2014. április 15-én tartott mikrobiológiai szemináriumon, – amelyet a Tábornok utcai telephely előadótermében tartottak –, a program iránt érdeklődő számos kolléga és szakember jelent meg.

A délelőtti szekció során a hazai helyzetkép és események kerültek felvázolásra. A rendezvény megnyitóját követően, a nyitó előadás keretén belül maga a jelentés került bemutatásra, amely a 2012-es adatokat ismertette és hasonlította össze az előző évek eseményeinek adataival. Kiderült, hogy továbbra is a kampilobakteriózis és szalmonellózis vezeti azt a listát, amely az Európai Unióban, az igazolt humán megbetegedések bejelentési arányát tartalmazza. Az előadást követően a hatósági oldalról ismertették a hazai eredményeket a mikrobiológiai vizsgálatok alapján, valamint az élelmiszer eredetű megbetegedések bejelentésének és kivizsgálásának eredményeit az élelmiszerláncban. A NÉBIH szakmai kollégái mellett az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) munkatársa is megosztotta a tapasztalatokat, aki a 2013. évi, az élelmiszerrel is terjedő, bejelentendő fertőző betegségek járványügyi helyzetét prezentálta. A délelőtt zárásaként az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági események kommunikációja kapcsán összehívott munkacsoporti üléséről adtak beszámolót.

A délutáni szekció az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos hálózataira fókuszált, kiemelten az EFSA zoonózisokkal foglalkozó hálózatának tevékenységére, valamint az állategészségüggyel kapcsolatos munkájára. További érdekességként a jelenlévők az éves jelentés elkészítésének módjába is bepillantást nyerhettek. A nap második felében összefoglalták a gümőkór járványtani helyzetét Magyarországon, amelyből kiderült: habár akad némi előfordulás, de ez 0,1 százalék alatti, így 2014 januárjától Magyarország hivatalosan is gümőkór-mentes. A rendezvény végén a hallgatóság néhány további érdekességet ismerhetett meg az EFSA mikrobiológiai kockázatbecslési (MRA) és Újonnan felmerülő kockázatok (EREN) hálózatának munkájáról.

 

A program megtekintése
 

Az előadások megtekintése:
 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >