Veszprém megye - 94. számú vizsgálat - Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Főzőkonyha - Veszprém
Veszprém megye - 94. számú vizsgálat - Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Főzőkonyha - Veszprém
94. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Főzőkonyha
(8200 Veszprém, Jutasi u. 18/2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 15,1 pont |
Menü: Póréhagymakrémleves, ketchupos csirkecomb petrezselymes burgonyával és párolt mexikói vegyeszöldséggel
Mintavétel ideje: 2019. október 03.
Mintavételi alap : 170 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 18 éves feletti felnőtt korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
(8200 Veszprém, Jutasi út 18/2)
Részletes érzékszervi minősítés:
Póréhagymakrémleves (328 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alaplé opálos és egynemű, vajszínű. Felületén zsiradékcseppek láthatók kellő mennyiségben. Zöld fűszernövény darabok és fekete fűszeszerszemcsék és zöld póréhagyma darabok láthatók benne. Csomómentes, sima, homogén. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. A levesbetét drappos-barnás színű, kissé olajos felületű levesgyöngy. Nem egyenletes méretűek, deformált formájúak. A levesben nem áznak szét. |
Állomány: |
Jellemző sűrűségű, krémes, sima. A sűrítés egynemű és homogén, csomómentes. A póréhagyma darabok kellően puhák, jól átfőttek. A levesgyöngy a levesben megfelelően visszapuhul, nem ázott szét. |
Illat: |
Jellegzetes, telt, harmonikus. A hagyma és a fűszerek illata harmonikusan érezhetők. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. A levesgyöngy kissé olajos illatú. |
Íz: |
A sűrítőanyag tejes íze elnyomja a hagyma ízét. A só ízfokozó hatása nem érvényesül. Jellegtelen, üres ízű. A levesbetét olajos utóízű. |
Ketchupos csirkecomb petrezselymes burgonyával és párolt mexikói vegyeszöldséggel (365 g/adag)
Külső megjelenés: |
1 db szabályos alakú baromficomb, egyenletes, nem sérült, nem hiányos. A felülete sülthúsra jellemző, bőre tetszetősen megpirult, fényes, pirosas színű ketchup és zöld fűszernövény darabok láthatók rajta. A hús metszéslapja drappos színű. A burgonya sárgás színű, jól tisztított, de különböző méretű és szabálytalan alakú. Matt felületű. Zöld fűszernövény darabok láthatók rajta. A párolt zöldségek: sárgarépa karika, zöldborsó, kukorica szemek, zöldbab és piros színű paprika csíkok, melyek színben jól harmonizálnak egymással, fényes felületűek, nem állnak össze, friss érzetet keltenek. Egymáshoz viszonyított arányuk megfelelő. Felületükön zöld fűszernövény darabok láthatók. |
Állomány: |
A hús kellően átsült, puha, jól rágható, rugalmas, nem ad rágási maradékot. A burgonya száraz, kissé kemény, nem egyenletesen főtt meg, töredezett. A zöldségek egyenletesen átfőttek, kellően puhák, enyhén roppanósak, jól rághatók, friss érzetűek. |
Illat: | A sülthús, a fűszerek és a ketchup paradicsomos édeskés illata harmonikusan érezhető. A burgonya natúr semleges illata dominál, a petrezselyem illata kevésbé érezhető. A vegyeszöldség zöldséges vajas illatú. |
Íz: |
A sülthús és a fűszerek íze harmonikusan kiegészítik egymást. Megfelelően fűszerezett, a só ízfokozó hatása kellően érvényesül. A burgonya jellegtelen üres ízű. A só ízfokozó hatása sem a burgonya, sem a zöldségek esetében nem érvényesül. A zöldségek jellegzetes ízűek. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Póréhagymakrémleves
- petrezselyemzöld, mirelit
- só, jódozott
- bors, őrölt
- ételízesítő, sómentes
- étolaj
- margarin
- főzőkréma, 15%
- tejföl, 20%-os
- póréhagymakrémleves levesalap
- búzaliszt
- póréhagyma
- levesgyöngy
Ketchupos csirkecomb
- bazsalikom
- bors, őrölt
- só, jódozott
- szárnyas fűszerkeverék
- étolaj
- ketchup
- csirkecomb
Petrezselymes burgonya
- petrezselyemzöld, mirelit
- só, jódozott
- burgonya
- étolaj
Párolt mexikói vegyeszöldség
- petrezselyemzöld, mirelit
- só, jódozott
- fűszerkeverék, vajas
- étolaj
- margarin
- mexikói vegyeszöldség