Veszprém megye - 89. számú vizsgálat - „Vitorlás tábor” Vitorlás Étterem - Balatonfüred
Veszprém megye - 89. számú vizsgálat - „Vitorlás tábor” Vitorlás Étterem - Balatonfüred
89. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
„Vitorlás tábor” Vitorlás Étterem
(8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,6 pont |
Menü: Zöldborsófőzelék vagdalttal, palacsinta, kenyér
Mintavétel ideje: 2019. július 23.
Mintavételi alap : 40 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Toszkán Ízek Kft.
(8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldborsófőzelék vagdalttal (316 g + 154 g /adag)
Külső megjelenés: |
A jellegzetesnél hígabb sűrűségű, sárgás-törtfehér főzelékalapban zöld színű zöldborsószemek és apró petrezselyemlevél-darabok láthatók. Tetején nagyobb mennyiségben aranysárga zsiradékcseppek gyöngyöznek. A feltétként tálalt vagdalt kb. 12,0-6,0 cm-es, 2 cm vastagságú, formában sült, téglatest formájú, domború tetejű. Felülete morzsával szórt, aranybarnára sült, metszéslap barnás-vöröses színű. Finomra darált húsból készült. Metszéslapján fekete és piros apró fűszerszemcsék, nagyobb hagymadarabok és néhány pirospaprika csomó valamint néhány dúsítóanyagként használt pékárudarab látható. |
Állomány: |
A főzelék hígabb, csomómentes, sima, a zöldborsó puha, ép, egyenletesen főtt át. A vagdalt megfelelően átsült, rugalmas, de nem megfelelően aprított (hagyma, dúsítóanyag) összetevők láthatók benne, a fűszerpaprika eloszlás nem egyenletes. |
Illat: | A főzelék illatában a zöldborsó édeskés, a vagdalt jellemző illatában a pirospaprika illata dominál. |
Íz: |
A főzelék lágy, zöldséges, édeskés ízű, kissé zsíros érzetű, a vagdalt erősebben fűszerezett, ízében a pirospaprika és a só íze dominál. |
Palacsinta (182 g (2db)/adag)
Külső megjelenés: |
2 db egyenletesen feltekert, egyenletesen vékony tésztából sütött, törtfehér-krémszínű, világosbarna sülési foltokkal tarkított palacsinta a második fogás. Széle ép, a töltelék megfelelő mennyiségű narancsos színű baracklekvár. Teteje porcukorral szórt. |
Állomány: |
A tészta rugalmas, könnyen hajtható-tekerhető, egy-két kisebb lyukat tartalmaz. A zsiradék mennyisége megfelelő, nem száraz, nem zsíros. A töltelék megfelelő sűrűségű, egyenletesen eloszlatott, nem folyós. |
Illat: | Jellegzetes, a frissen sült tészta és a baracklekvár savanykás illata jól harmonizál. |
Íz: |
A baracklekvár édeskés-savanykás, gyümölcsös íze és a tészta semleges, kissé olajos íze jól harmonizál. |
Kenyér (42 g /adag)
Külső megjelenés: |
A vekni formájúra sült, arányosan domború fél kenyérszelet héja alul barna , felül aranysárg színű, a bélzet a felhasznált lisztre jellemző törfehér-színű. |
Állomány: |
A bélzet megfelelően lazított, rugalmas, puha, csomómentes, rágáskor kissé tapadó. A héj jól rágható. |
Illat: | A kenyértípusra jellemző illatú. |
Íz: |
A kenyértípusra jellemző, enyhén aromás ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldborsófőzelék
- zöldborsó
- tej, 3,5%-os
- tejföl
- vöröshagyma
- liszt
- étolaj
Vagdalt
- sertéscomb
- tojás
- bors, őrölt, fekete
- fűszerpaprika
- só
- vöröshagyma
- fokhagyma
- zsemle
Palacsinta
- étolaj
- tojás
- liszt
- só
- baracklekvár
- porcukor