null Veszprém megye - 89. számú vizsgálat - „Vitorlás tábor” Vitorlás Étterem - Balatonfüred

Veszprém megye - 89. számú vizsgálat - „Vitorlás tábor” Vitorlás Étterem - Balatonfüred

Veszprém megye - 89. számú vizsgálat - „Vitorlás tábor” Vitorlás Étterem - Balatonfüred

89. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
 „Vitorlás tábor” Vitorlás Étterem
(8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,6 pont

 

 

Menü: Zöldborsófőzelék vagdalttal, palacsinta, kenyér

Mintavétel ideje: 2019. július 23.

Mintavételi alap : 40 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Toszkán Ízek Kft.
(8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsófőzelék vagdalttal (316 g + 154 g /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetesnél hígabb sűrűségű, sárgás-törtfehér főzelékalapban zöld színű zöldborsószemek és apró petrezselyemlevél-darabok láthatók. Tetején nagyobb mennyiségben aranysárga zsiradékcseppek gyöngyöznek. A feltétként tálalt vagdalt kb. 12,0-6,0 cm-es, 2 cm vastagságú, formában sült, téglatest formájú, domború tetejű. Felülete morzsával szórt, aranybarnára sült, metszéslap barnás-vöröses színű. Finomra darált húsból készült. Metszéslapján fekete és piros apró fűszerszemcsék, nagyobb hagymadarabok és néhány pirospaprika csomó valamint néhány dúsítóanyagként használt pékárudarab látható.

Állomány:

A főzelék hígabb, csomómentes, sima, a zöldborsó puha, ép, egyenletesen főtt át. A vagdalt megfelelően átsült, rugalmas, de nem megfelelően aprított (hagyma, dúsítóanyag) összetevők láthatók benne, a fűszerpaprika eloszlás nem egyenletes.

Illat: A főzelék illatában a zöldborsó édeskés, a vagdalt jellemző illatában a pirospaprika illata dominál.
Íz:

A főzelék lágy, zöldséges, édeskés ízű, kissé zsíros érzetű, a vagdalt erősebben fűszerezett, ízében a pirospaprika és a só íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palacsinta (182 g (2db)/adag)

Külső megjelenés:

2 db egyenletesen feltekert, egyenletesen vékony tésztából sütött, törtfehér-krémszínű, világosbarna sülési foltokkal tarkított palacsinta a második fogás. Széle ép, a töltelék megfelelő mennyiségű narancsos színű baracklekvár. Teteje porcukorral szórt.

Állomány:

A tészta rugalmas, könnyen hajtható-tekerhető, egy-két kisebb lyukat tartalmaz. A zsiradék mennyisége megfelelő, nem száraz, nem zsíros. A töltelék megfelelő sűrűségű, egyenletesen eloszlatott, nem folyós.

Illat: Jellegzetes, a frissen sült tészta és a baracklekvár savanykás illata jól harmonizál.
Íz:

A baracklekvár édeskés-savanykás, gyümölcsös íze és a tészta semleges, kissé olajos íze jól harmonizál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenyér (42 g /adag)

Külső megjelenés:

A vekni formájúra sült, arányosan domború  fél kenyérszelet héja alul barna , felül aranysárg színű, a bélzet a felhasznált lisztre jellemző törfehér-színű.

Állomány:

A bélzet megfelelően lazított, rugalmas, puha, csomómentes, rágáskor kissé tapadó. A héj jól rágható.

Illat: A kenyértípusra jellemző illatú.
Íz:

A kenyértípusra jellemző, enyhén aromás ízű.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldborsófőzelék

  • zöldborsó
  • tej, 3,5%-os
  • tejföl
  • vöröshagyma
  • liszt
  • étolaj

Vagdalt

  • sertéscomb
  • tojás
  • bors, őrölt, fekete
  • fűszerpaprika
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • zsemle

Palacsinta

  • étolaj
  • tojás
  • liszt
  • baracklekvár
  • porcukor

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >