null Vágóhidak működésének, illetve az állatok vágásának állatvédelmi vonatkozásai

Vágóhidak működésének, illetve az állatok vágásának állatvédelmi vonatkozásai

Vágóhidak működésének, illetve az állatok vágásának állatvédelmi vonatkozásai
2017. január 26, csütörtök

Az állatok leölésük során való védelméről szóló 1099/2009/EK tanácsi rendelet 2013. január 1-jétől teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban – ellentétben a korábbi 93/119/EGK irányelvvel, melynek előírásai a vágóállatok levágásának és leölésének állatvédelmi szabályairól szóló 9/1999. (I.27.) FVM rendelettel kerültek átvételre a magyar joganyagba. 
 

A 93/119/EGK irányelv elfogadása óta lényegesen nem módosult. Ugyanakkor időközben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság két tudományos véleményt fogadott el a lezajlott kutatások eredményeként bizonyos állatfajok kábításának és leölésének állatjólléti szempontjaira vonatkozóan. E tudományos eredmények beépítésével naprakésszé kellett tenni a vonatkozó közösségi jogszabályokat. Az előírások felülvizsgálatának és harmonizációjának célja az állatok felesleges szenvedésének és fájdalmának elkerülése a vágáshoz kapcsolódó műveletek során – amely nem kizárólag etikai okokból, hanem állat-egészségügyi szempontból és az élelmiszer megfelelő minőségének biztosítása érdekében is kiemelten fontos.

A 1099/2009/EK rendelet hatálya kiterjed az élelmiszer-, gyapjú-, bőr-, prém- vagy más termékek előállítása céljából tenyésztett vagy tartott állatok vágására, illetve leölésére, az állatok kiirtás céljából történő leölésére, valamint a kapcsolódó műveletekre. Kivételt képez a tudományos kísérletek, hobbivadászati vagy hobbihorgászati tevékenység, illetve a kulturális vagy sportesemények során történő vágás, illetve leölés. A rendelet nem vonatkozik továbbá a vágóhídon kívül a tulajdonos által saját személyes otthoni fogyasztásra levágott baromfira, nyúlra és vadnyúlra. Az állatokat meg kell kímélni minden elkerülhető fájdalomtól, szorongástól vagy szenvedéstől (3. cikk). A 4. cikk, valamint az I. számú melléklet meghatározza a kábítás engedélyezett módszereit és pontos paramétereit (4. cikk). A vállalkozóknak biztosítaniuk kell, hogy a kábítást a személyzet rendszeresen ellenőrzi annak érdekében, hogy meggyőződjenek arról, hogy az állatok nem nyerik vissza eszméletüket a kábítás és a halál beállta közötti időben (5. cikk). A jogszabály előírja a vállalkozók számára, hogy az állatok vágását és kapcsolódó műveleteket előre meg kell tervezni és a tervet ún. szabványműveleti előírások formájában kidolgozni (6. cikk).

Az állatokkal való bánásmód javítása érdekében a rendelet előírja, hogy a vágást és a kapcsolódó műveleteket csak megfelelő szakértelemmel és képesítési bizonyítvánnyal rendelkező személy végezheti (7. és 21. cikk). A képesítési bizonyítvány megszerzéséhez szükséges képzésekkel és vizsgáztatással kapcsolatos részleteket a magyar végrehajtási rendelet, a vágóállatok leölésének és levágásának állatvédelmi szabályairól szóló 140/2012. (XII. 22.) VM rendelet határozza meg.

A féken tartásra szolgáló és a kábító berendezések gyártóinak pontos és részletes használati útmutatókat kell mellékelniük a termékekhez, és az útmutatókat az interneten is közzé kell tenniük (8. cikk). A tagállamok feladata ösztönözni a bevált gyakorlatra vonatkozó útmutatók kidolgozását és terjesztését, melyet a vállalkozói szervezeteknek kell végezniük figyelembe véve a tudományos véleményeket, konzultálva az illetékes hatósággal és civil szervezetekkel (13. cikk).

A vágóhidak elrendezésére, kialakítására és felszerelésére vonatkozó egyes előírásokat (14. cikk (1) bekezdés – II. számú melléklet) 2019. december 8-ig csak az olyan új vágóhidakra vagy a II. mellékletben megállapított szabályok hatálya alá tartozó új elrendezésre, kialakításra vagy berendezésre kell alkalmazni, amelyet 2013. január 1-jét követően helyeztek üzembe. Az átmeneti időszakot követően az üzembe helyezés idejétől függetlenül valamennyi vágóhídra meg kell követelni e feltételek teljesülését.

A 15. cikk, valamint a III. számú melléklet részletesen leírja a vágóhidak működési szabályait, különös tekintettel az alkalmazható kezelési és féken tartási műveletek módjára. A 16. cikk alapján a vállalkozóknak megfelelő nyomon követési eljárásokat kell bevezetniük és végrehajtaniuk.

Jelentős változás, hogy a vállalkozóknak állatjóléti felügyelőt kell kinevezniük a vágóhidakon, akiknek feladata a rendeletben foglalt szabályok betartásának biztosítása, feladatának elvégzéséről nyilvántartás vezetése (17. cikk). Az állatjóléti tisztviselőknek képesítési bizonyítvánnyal kell rendelkezniük. A vágóhídon évente levágott állatok számától függően a kisebb vágóhidakra ez az előírás nem vonatkozik – a kivételeket a 17. cikk (6) bekezdése rögzíti.

A sérült, illetve komoly fájdalommal vagy szenvedéssel járó betegségben szenvedő állatok sürgősségi leölését kell elvégezni, amennyiben nincs más mód a fájdalom vagy szenvedés enyhítésére. A 19. cikk alapján az állatok gondozójának feladata minden szükséges intézkedés megtétele a lehető leghamarabb történő leölés érdekében.

A jogszabály teljes szövege elérhető az alábbi linken:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009R1099&qid=1485258647155&from=EN

 


Friss hírek

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih
2020. október 20, kedd

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Tovább >