null Tudományos együttműködés az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA) - Mit nyújt nekünk az EFSA? Mit ad(hat)unk mi ennek az európai szervezetnek?

Tudományos együttműködés az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA) - Mit nyújt nekünk az EFSA? Mit ad(hat)unk mi ennek az európai szervezetnek?

2013. július 2, kedd

Aki efféle kérdésekre keresett választ, jó helyen járt 2013. június 28-án délelőtt a NÉBIH Tábornok utcai épületében. Az Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság szervezésében négy előadásra került sor a témában, amelyet kötetlen szakmai megbeszélés követett.

A rendezvényt Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke nyitotta meg, aki felhívta a jelenlévők figyelmét a hazai és külföldi szakmai tudástőke és támogatás hasznosításának fontosságára; a pályázatok, a mögöttük levő kapcsolati rendszer nyújtotta előnyökre és arra, hogy a világban lévő jó példák megismerése, követése elengedhetetlen a megfelelő élelmiszerlánc-biztonsági stratégia megvalósításához.  
 
Az elnöki megnyitó után Szeitzné Szabó Mária, az ÉKI igazgatója mutatta be az EFSA küldetését és feladatait az európai élelmiszerlánc-biztonságban. Ezt követte Sali Judit, az EFSA Focal Point hálózatának magyarországi képviselőjének előadása a tagállami közreműködés formáiról, lehetőségeiről. A két nyitó előadás megismertette a hazai szakértőkkel az EFSA intézményrendszerét, továbbá azt, hogy hogyan kapcsolódhatnak be az EFSA tudományos munkájába; jelenleg milyen szakmai panelekbe, illetve az európai szervezet által kiírt pályázatokra lehet jelentkezni, és ez milyen feladatokat és előnyöket jelenthet a résztvevőknek.
 
A harmadik előadást Szórádi Andrástól, az EFSA Tudományos Stratégia és Koordinációs Igazgatóságának képviselőjétől hallhatták a résztvevők, aki az EFSA közbeszerzési eljárásai és pályázatai kapcsán ismertette a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat. Elhangzottak az elsődleges finanszírozási formák közötti különbségek, a szerződési lehetőségek és a pályázatok értékelésének menete is ismertetésre került; de hasznos tanácsokat kaptak a jelenlévők azzal kapcsolatban is, hogy melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a pályázók elkövetnek, és hogy milyen formai követelményekre érdemes odafigyelni.
 
Az eseményt Ambrus Árpád „Hogyan nyerjünk és hajtsunk végre sikeres pályázatot? Gyakorlati tapasztalatok egy projektvezető szemével” című előadása zárta. A szakma elismert professzorának a NÉBIH ÉKI képviseletében elhangzott, nyugdíjba vonulása előtti utolsó, előadása 23 sikeres projekt tapasztalatait foglalta össze. A hangsúly ezúttal nem a formai követelményeken, a határidők betartásán és pályázatok követelményein volt. Elhangzott a kiemelkedő munkavégzés és időráfordítás, a határaink és kapcsolataink ismeretének nélkülözhetetlensége. De sokkal inkább szólt ez az előadás a szakmai képességek felismerésének, az emberi értékek, a csapatmunka, a megfelelő motiváció és együttműködés fontosságáról.
 
Az ÉKI által szervezett rendezvényről tehát nem csak elméleti szakmai tudással, hanem valódi tapasztalatok megismerésével gazdagodva térhettek haza a résztvevők.

 

Meghívó

Szeitzné Szabó Mária_Az EFSA küldetése és feladatai az európai élelmiszerlánc‐biztonságban

Sali_Judit_A tagállami együttműködés formái, lehetőségei

Szórádi_András_Grants and Procurement

Ambrus_Árpád_Sikeres pályázás


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >