null Tudomány a gazdák szolgálatában

Tudomány a gazdák szolgálatában

2014. május 6, kedd

„Az európai innovációs partnerség a mezőgazdasági termelékenységért és fenntarthatóságért” címmel szervez konferenciát 2014. május 6-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az EIP-AGRI célja, hogy felhívja a figyelmet az innováció lehetőségeire az agrárgazdaságban, s ezáltal a gazdák közvetlenül kaphassanak választ problémáikra a tudomány területéről.

Az „Európa 2020 Stratégia” költségvetése 4,5 milliárd eurót határozott meg az élelmiszer-biztonság, a biogazdaság és a fenntartható mezőgazdaság terén való kutatás és fejlesztés céljaira. A „Mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság” európai innovációs partnerség (EIP-AGRI) koncepciója, hogy tevékenysége révén hidat képezzen a gazdálkodási gyakorlat és a tudományos kutatás között, fokozva ezzel az európai versenyképességet.

A partnerség olyan fejlett ágazat kiépítésében kíván segíteni, amely nemcsak az élelmiszerhez való hozzájutást biztosítja világszerte, de lehetővé teszi a diverzifikált termékek és termelési módok megjelenését, a hosszú távú (nem csupán élelmiszerelőállítási célú) nyersanyag-ellátást, valamint az élelmiszerláncon belüli jobb hozzáadottérték-elosztást is.

Elsődleges cél, hogy az élvonalbeli kutatás és technológia közelebb kerüljön az érintett mezőgazdasági termelőkhöz, vállalkozásokhoz, ágazati szereplőkhöz, innovációs támogató szervezetekhez, elősegítve ezzel a gazdálkodók mindennapi problémáira adott gyakorlati válaszok megvalósulását.

Az EIP-AGRI tehát remek lehetőség arra, hogy a gazdák – az Európai Unió támogatásával – megrendelőivé válhassanak a kutatási és fejlesztési tevékenységeknek, s ezáltal a problémáikra közvetlenül kaphassanak választ a tudomány területéről.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a fejlesztés szükségességére és az EIP lehetőségeire az agrárgazdaságban, valamint, hogy elősegítse új kapcsolatok, együttműködések és hálózatok kialakulását. A konferencián bemutatják az EIP-AGRI eddigi és a 2014. évi tervezett tevékenységét is a hazai és közép-kelet-európai szereplőknek.

Az esemény résztvevői elsősorban az agrárium szereplői, a felsőoktatás és a kutatóintézetek képviselői, a tanácsadók, az innovációs támogató szervezetek, valamint a kormányzati és a civil szféra képviselői.

 

Letölthető anyagok
Krijn Poppe eladása
Pacôme Elouna Eyenga előadása
Feldman Zsolt előadása (magyar)
Feldman Zsolt előadása (angol)
Moira Forsyth előadása
Hans-Olof Stålgren előadása
Benedek Zsuzsanna előadása
Juhász Anikó - bevezetés
Juhász Anikó - kérdések

 


Friss hírek

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >

2024. március 6, szerda

ÖKO vetőmag adatbázis tájékoztató

Az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK rendelete engedélyezi a nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag és burgonya vetőgumó használatát is ökológiai gazdálkodásban, amennyiben a termelők nem tudnak ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyagot beszerezni. Az engedélyezési eljárást a tagállamok hatáskörébe utalja. Ennek érdekében előírja a tagállamok számára egy számítógépes adatbázis létrehozását és folyamatos működtetését azoknak a fajtáknak nyilvántartására, melyekből igazoltan rendelkezésre áll az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya vetőgumó.

Tovább >