null Több száz illegálisan árusított termésnövelő anyagot zárolt a NÉBIH

Több száz illegálisan árusított termésnövelő anyagot zárolt a NÉBIH

2015. május 28, csütörtök

Több száz, összesen 61 millió forint értékű, engedély nélkül árusított termésnövelő anyagot (műtrágyát, tápoldatot, termesztő közeget) vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) egy múlt heti ellenőrzésen.

A KÜI szakemberei egy termésnövelő anyagokat és kertészeti berendezéseket forgalmazó, budapesti cég székhelyén tartottak vizsgálatot. Az ellenőrzés eredményeként 473 (mintegy 40 raklapnyi) tétel műtrágyát, tápoldatot, termesztő közeget zároltak több mint 61 millió forint értékben, mivel a forgalmazó a termékeket hatósági engedély, illetve bejelentés nélkül árusította.

A tételek egy kis része a jelölési hibák javítása és bejelentés után tovább forgalmazható, nagyobb része azonban nem árusítható Magyarországon, amíg a forgalmazó be nem szerzi a szükséges engedélyeket a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságától. Az engedélyezési eljárás elengedhetetlen, hisz annak hiányában a termékek pontos összetétele nem ismert, így a humánegészségügyi kockázat sem zárható ki.

Az eljárás folyamatban van, a forgalmazó akár több tíz millió forintos bírságra is számíthat.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

 

Letölthető állományok:
Több száz illegálisan árusított termésnövelő anyagot zárolt a NÉBIH

 

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.


Kép1


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >