null Több országban is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenzát

Több országban is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenzát

Több országban is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenzát
2015. január 27, kedd

2015. január 20-án a német Nemzeti Influenza Referencia Laboratórium mutatta ki a magas patogenitású, H5N8 fertőzötséget nem kereskedelmi gazdaságban Anklam-ban, (Land-Mecklenburg, Nyugat-Pomeránia) Németországban. A 2005/94 Tanácsi irányelvben foglaltak alapján, az állomány felszámolását követően kijelölésre kerültek a védő- és megfigyelési körzetek.

Utolsó frissítés: 2015.03.30.

H5N2 okozott elhullást Idaho államban, az oregoni határ közelében az Amerikai Egyesült Államokban egy háztáji baromfiállományban január közepén. Az állományt január 19-én felszámolták. Január 25-én újabb pulykaállományban (145 000) igazolták a H5N8 jelenlétét Kalifornia államban.

Január 17-én Izraelben jelentettek be H5N1 altípusú magas patogenitású madárinfluenza miatti elhullást Haifa közelében. A 141 000-es hízópulyka-állományt felszámolták.

A bolgár állat-egészségügyi hatóság január 26-án jelentette be, hogy Burgas tartományban egy elhullott pelikánból kimutatták a H5N1-es típusú madárinfluenza vírust. A 10 km-es megfigyelési zóna kijelölésre került.

2015. március 19-én elhullott bütykös hattyúban mutatták ki Svédországban a H5N8 szubtípusú magas patogenitású madárinfluenzát. Házi szárnyasállományt a megbetegedés nem érint.

Romániában is megjelent a madárinfluenza. 2015. március 27-én egy 250 állatot számláló állományban mutatták ki Constanta megyében a Duna-delta Bioszféra Rezervátumban.64 pelikán hullott el, házi baromfiállomány nem érintett. H5N1 típusú vírust mutattak ki.

 A legfrissebb tudnivalók elérhetők: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/magas-patogenitasu-madarinfluenza-esetek-frissitett-informacioi

 


Friss hírek

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára
2020. május 27, szerda

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben
2020. május 26, kedd

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Tovább >