null Tájékoztató a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásához

Tájékoztató a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásához

2022. február 21, hétfő

Felhívjuk a biomassza-termelők figyelmét, hogy a tavaly kelt jogszabályi rendelkezés* értelmében tápanyag-gazdálkodási tervet kell benyújtaniuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) a megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékekhez kapcsolódóan. A terv elektronikus beküldésének határideje – a későbbi betakarítások kivételével – minden évben szeptember 30-a. A terv elkészítését és benyújtását támogató kitöltési segédlet hozzáférhető a hivatal honlapján.

A megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékekhez kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási tervet az érintett gazdálkodóknak a betakarítást követően, minden évben szeptember 30-ig kell elektronikus úton beküldeniük a Nébih felé. Abban az esetben, ha az adott növénykultúra betakarítására csak szeptember 30-át követően kerül sor, úgy a tápanyag-gazdálkodási terv benyújtása a betakarítást követő 30 napon belül esedékes.

A biomassza-termelőknek a tápanyag-gazdálkodási tervet öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmények alapján kell elkészíteniük. Ezt követően a megfelelő adattartalmú tápanyag-gazdálkodási tervet elektronikusan szükséges benyújtani a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, amely ügyfélkapus azonosítást követően érhető el.

Az adatlap, valamint a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez használható kitöltési segédlet letölthető a Nébih honlapjáról.

Hivatkozott jogszabály:
* 34/2021. (X. 6.) AM rendelet a megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >