null Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról

Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról

Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról
2016. április 22, péntek

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely hatást gyakorol a látásra, a bőrre, szövetekre, csontokra, immunrendszerre. Az A-vitamin megtalálható belsőségekben és különféle gyümölcsökben, zöldségekben, a szervezet is termeli, de ipari úton is előállítható.

Takarmányozási célból az A-vitamin, mint adalékanyag valamennyi állatfaj esetében alkalmazható. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az A-vitamin hiánya, illetve túladagolása egyaránt betegségekhez vezethet.

A túladagolás jelent nagyobb veszélyt, ezért az Európai Bizottság a takarmányok A-vitamin tartalmának felső határértékét jogszabályban állapítja meg. A kérdést szabályozó 2015/724 bizottsági (EU) végrehajtási rendelet, mely a retinil-acetát, a retinil-palmitát és a retinil-propionát valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről szól az alábbi linken érhető el.

A jogszabály jelentős csökkentést határoz meg a korábbiakban alkalmazható maximális A-vitamin szintekhez képest. Tekintettel a korábbi szabályozásnak megfelelően legyártott és még készleten lévő tételek forgalmazhatóságára a rendelet végrehajtására átmeneti időszak került megállapításra.

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét a jogszabály maradéktalan betartására, különös tekintettel a rendeletben szereplő határidők alkalmazására.

Az illetékes hatóság a jogszabályban foglaltak szerinti határidőkre figyelemmel fogja ellenőrzéseit lefolytatni.


Friss hírek

Rendkívül fontos a paradicsomot károsító ToBRFV fertőzés megelőzése
2021. december 8, szerda

Rendkívül fontos a paradicsomot károsító ToBRFV fertőzés megelőzése

A paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV károsító terjedése valós veszély Magyarországon is, idén 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó vírust. A fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a paradicsomtermesztő gazdák figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat fontosságára. Aki a megfelelő megelőzést elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával, ez esetben azonban már csak az állomány megsemmisítése az egyetlen lehetőség a vírus elpusztítására és terjedésének megakadályozására.

Tovább >

Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében
2021. december 8, szerda

Felhívás az önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat fontosságára a ToBRFV fertőzés megelőzése érdekében

A paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV károsító terjedése valós veszély Magyarországon is, idén 4 különböző helyen mutatták ki a jelentős gazdasági kárt okozó vírust. A fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a paradicsomtermesztő gazdák figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat fontosságára. Aki a megfelelő megelőzést elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával, ez esetben azonban már csak az állomány megsemmisítése az egyetlen lehetőség a vírus elpusztítására és terjedésének megakadályozására.

Tovább >