null Szigorú szabályozás a poggyászban behozott élelmiszerekre vonatkozóan

Szigorú szabályozás a poggyászban behozott élelmiszerekre vonatkozóan

2020. január 24, péntek

Harmadik országból állati eredetű terméket tilos behozni az Európai Unió országaiba, így hazánkba is. A hazatérő utazók poggyászaiban fellelt, tilalom alá eső élelmiszereket – mennyiségtől függetlenül –elkobozzák.

Tekintettel arra, hogy az állati eredetű termékek behozatala az állatbetegségek Európai Unióba való behurcolásának kockázatával jár, az állati eredetű termékek behozatalára szigorú előírások vonatkoznak.

Harmadik országból tilos minden hús- és tejtermék behozatala az Európai Unió országaiba, így hazánkba is. A tilalom mennyiségtől független, tehát még a legkevesebb, magán fogyasztásra szánt  élelmiszert is elkobozzák az utazóktól.

ASP szórólap

 

A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka a harmadik országokban előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség. Az ASP miatt  sertéshúst és abból készült terméket jelenleg nem csak ezekből az országokból tilos behozni , hanem minden olyan ún. harmadik országból vagy uniós területről (pl. Duna-delta, Szatmár megye stb.), ahol a betegség előfordul.

Fontos kiemelni, hogy a sertéshús mellett az egyéb állatfajokból származó  termékek is behozatali tilalom alá esnek, ugyanis, ezek is szerepet játszhatnak egyéb, szintén súlyos gazdasági kárral járó betegségek terjesztésében (például ragadós száj-, és körömfájás betegség).

 

Tartsuk a fertőző állatbetegségeket az Európai Unión kívül!

Az állati eredetű termékek fertőző állatbetegségeket előidéző kórokozókat tartalmazhatnak.

 

Ezek a szigorú előírások nem vonatkoznak az állati eredetű termékek uniós tagállamok közötti szállítására, valamint az Andorrából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból és Svájcból származó, kis mennyiségű állati eredetű termékekre.

Minden olyan állati eredetű terméket, amely nem felel meg a szabályoknak, az EU-ba való érkezéskor át kell adni hatósági megsemmisítésre. Megbírságolhatják, vagy büntetőjogi eljárást indíthatnak az ellen, aki nem jelenti be ezeket a termékeket.

A következő áruk nem hozhatók be az EU-ba, kivéve, ha a 2., 3. és 5. pontban felsorolt áruk összmennyisége személyenként nem haladja meg a 2 kg-t.

A Feröer szigetekről vagy Grönlandról származó áruk esetében az 1., 2., 3. és 5. pontban felsorolt áruk összmennyisége személyenként nem haladja meg a 10 kg-t.

1. Kis mennyiségű hús, tej, valamint hús- és tejtermékek (a csecsemőknek szánt tejpor, a csecsemőknek szánt élelmiszer és az orvosi okokból szükséges különleges élelmiszer vagy az egészségügyi okokból szükséges állateledel kivételével)

Az Európai Unióba (a csecsemőknek szánt tejpor, a csecsemőknek szánt élelmiszer és az orvosi okokból szükséges különleges élelmiszer vagy az egészségügyi okokból szükséges állateledel kivételével) csak abban az esetben hozható be vagy küldhető hús, tej, valamint hús- és tejtermékek személyes szállítmánya, ha a termék a Feröer szigetekről vagy Grönlandról származik, és tömege személyenként nem haladja meg a 10 kg-ot.

2. Csecsemőknek szánt tejpor, csecsemőknek szánt élelmiszer és orvosi okokból szükséges különleges élelmiszerek

Az Európai Unióba csak az alábbi feltételek teljesülésével hozható be vagy küldhető csecsemőknek szánt tejpor, csecsemőknek szánt élelmiszer és orvosi okokból szükséges különleges élelmiszer szállítmánya:

 • a termék a Feröer szigetekről vagy Grönlandról származik, és összmennyisége személyenként nem haladja meg a 10 kg-ot, valamint:
  • a termék felnyitás előtt hűtést nem igényel,
  • a termék védett márkanevű, csomagolt termék, valamint
  • a termék csomagolása – a használatban lévő termékek kivételével – sértetlen.
 • a termék más országból (nem a Feröer szigetekről vagy Grönlandról) származik, és összmennyisége személyenként nem haladja meg a 2 kg-ot, valamint:
  • a termék felnyitás előtt hűtést nem igényel,
  • a termék védett márkanevű, csomagolt termék, valamint
  • a termék csomagolása – a használatban lévő termékek kivételével – sértetlen.

3. Egészségügyi okokból szükséges állateledel

Az Európai Unióba csak az alábbi feltételek teljesülésével hozható be vagy küldhető egészségügyi okokból szükséges állateledel szállítmánya:

 • a termék a Feröer szigetekről vagy Grönlandról származik, és összmennyisége személyenként nem haladja meg a 10 kg-ot, valamint:
  • a termék felnyitás előtt hűtést nem igényel,
  • a termék védett márkanevű, csomagolt termék, valamint
  • a termék csomagolása – a használatban lévő termékek kivételével – sértetlen.
 • a termék más országból (nem a Feröer szigetekről vagy Grönlandról) származik, és összmennyisége személyenként nem haladja meg a 2 kg-ot, valamint:
  • a termék felnyitás előtt hűtést nem igényel,
  • a termék védett márkanevű, csomagolt termék, valamint
  • a termék csomagolása – a használatban lévő termékek kivételével –sértetlen.

4. Személyes emberi fogyasztásra szánt, kis mennyiségű halászati termékek

Az EU-ba csak az alábbi feltételek teljesülésével hozhatók be vagy küldhető halászati termékek (többek között friss, szárított, főzött, pácolt vagy füstölt hal, és bizonyos puhatestűek, például fűrészes garnélarák, homár, nem élő kagyló, nem élő osztriga) személyes szállítmánya:

 • a halat kizsigerelték,
 • a halászati termékek súlya nem haladhatja meg személyenként a 20 kg-ot vagy egy hal súlyát, attól függően, hogy melyik a magasabb érték.

Ezek a korlátozások nem vonatkoznak a Feröer szigetekről vagy Grönlandról származó halászati termékekre.

5. Személyes emberi fogyasztásra szánt, kis mennyiségű egyéb állati eredetű termékek

Az EU-ba más állati eredetű terméket – például méz, élő osztriga, élő kagyló és csiga – csak akkor lehet behozni vagy küldeni, ha

 • a termék a Feröer szigetekről vagy Grönlandról származik, és összmennyisége személyenként nem haladja meg a 10 kg-ot,
 • a termék más országból (nem a Feröer szigetekről vagy Grönlandról) származik, és összmennyisége személyenként nem haladja meg a 2 kg-ot.

A fenti öt kategóriába (1–5. bekezdés) tartozó állati eredetű termékek közül kis mennyiségben több is behozható vagy küldhető az EU-ba, amennyiben azok megfelelnek a vonatkozó bekezdésekben ismertetett szabályoknak.

6. Nagyobb mennyiségű állati eredetű termékek

Az EU-ba csak akkor lehet nagyobb mennyiségű állati eredetű terméket behozni vagy küldeni, ha az megfelel a kereskedelmi szállítmányokra vonatkozó követelményeknek, amelyek közé az alábbiak tartoznak:

 • a megfelelő hivatalos uniós hatósági bizonyítványban meghatározott igazolási követelmények;
 • az EU-ba történő megérkezéskor az áruk és a megfelelő okmányok bemutatása valamely uniós határállomáson.

7. Mentességben részesülő termékek

A következő termékek mentesülnek az 1–6. pontban meghatározott szabályok alól:

kenyér, kalács, keksz (biscuit), gofri és ostya, kétszersült, pirított kenyér és hasonló pirított termék, amelyekben a feldolgozott tej- és tojástermékek aránya 20%-nál kisebb, és amelyek a 2007/275/EK bizottsági határozat (1) 6. cikke (1) bekezdése a) pontjának i. alpontja szerint vannak feldolgozva;

csokoládé és cukoráru (beleértve az édességet), amelyben a feldolgozott tej- és tojástermékek aránya 50%-nál kisebb, és amely a 2007/275/EK bizottsági határozat 6. cikke (1) bekezdése a) pontjának i. alpontja szerint van feldolgozva;

végfelhasználóknak csomagolt, kis mennyiségben (kevesebb mint 20%-ban) a hústermékektől eltérő, feldolgozott állati készítményt (például glükozamint, kondroitint vagy kitozánt, illetve kondroitint és kitozánt is tartalmazó) táplálék-kiegészítők;

hallal töltött olívabogyó;

húskészítménnyel nem kevert vagy töltött tésztafélék, amelyekben a feldolgozott tej- és tojástermékek aránya 50%-nál kisebb, és amelyek a 2007/275/EK bizottsági határozat 6. cikke (1) bekezdése a) pontjának i. alpontja szerint vannak feldolgozva;

végfelhasználóknak csomagolt, 50%-nál kevesebb halolajat, halőrleményt vagy halkivonatot tartalmazó, a 2007/275/EK bizottsági határozat 6. cikke (1) bekezdése a) pontjának i. alpontja szerint feldolgozott leves és aroma.

8. Trófea

Amennyiben átesett a megfelelő kockázatcsökkentő kezelésen a 142/2011/EU rendelet vonatkozó melléklete szerint és szobahőmérsékleten eltartható (elérte a "végpontját").

 

Kapcsolódó anyagok
Részletes (jogszabályi) tájékoztatás a Bizottság (EU) 2019/2122 Felhatalmazáson Alapuló Rendeletében, és a Bizottság (EU) 2021/632 végrehjatási rendeletében olvasható
https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=hu
Poszter
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/pm_poster_1_diseases-respect-borders_hun.pdf
Poszter 2
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/ap_pi_poster_keep-animal-diseases-out_2018_hun.pdf
Magyar nyelvű szórólap (pdf)


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >