null Szeptembertől új szabályok lépnek életbe a nem kérődző haszonállatok takarmányozásában

Szeptembertől új szabályok lépnek életbe a nem kérődző haszonállatok takarmányozásában

2021. augusztus 24, kedd

2021. augusztus 17-én megjelent az Európai Unió Bizottságának új rendelete*, amely módosítja a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalmát. A rendelet 2021. szeptember 7-én lép hatályba, az e naptól életbe lépő változásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatóban foglaltuk össze.

A módosítás értelmében a rendelet hatálybalépését követően, meghatározott követelmények teljesülése esetén,  
•    a nem kérődző haszonállatok takarmányában felhasználható a kérődző állatokból származó kollagén és zselatin;
•    engedélyezett lesz a sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérje baromfitakarmányban való felhasználása;
•    a baromfiból származó feldolgozott állati fehérje sertésfélék takarmányában való felhasználása;
•    a tenyésztett rovarokból származó feldolgozott állati fehérje baromfi és sertésfélék takarmányában való felhasználása. 

A témával kapcsolatos további részletekről alábbi cikkünkben tájékozódhatnak:
Módosult a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalma

Kapcsolódó jogszabály:
*A Bizottság (EU) 2021/1372 rendelete a 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének módosításáról


A rendelet hatályos változatát az EUR-Lex oldalon olvashatják.

Friss hírek

2024. július 26, péntek

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.26.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >