null Szalmonella szennyezett bio amaránt terméket vontak ki a forgalomból

Szalmonella szennyezett bio amaránt terméket vontak ki a forgalomból

2018. március 16, péntek

A Nébih információi szerint a Lidl áruházlánc minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül kivonta a forgalomból Golden Sun Bio amaránt, 500g-os termékét, mivel az szalmonellával szennyezett lehet.

A termék osztrák gyártója önellenőrző vizsgálatai során egy mintában Salmonella baktériumot mutatott ki. Ezt követően intézkedett a visszahívásról. A terméket a Lidl üzlethálózat azonnal levette polcairól, és honlapján, valamint üzleteiben kifüggesztett plakátokon tájékoztatta vásárlóit a visszahívásról és értesítette a Nébih-et.

Az Európai Unió tagállamainak hatóságai a RASFF-on keresztül is értesítették egymást az esetről, RASFF referenciaszám: 2018.0715

A Salmonella baktérium súlyos, lázzal, hasmenéssel, hányással járó gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozhat. A sütés, főzés a baktériumot elpusztítja, ezért csak a nyersen felhasznált amaránt fogyasztása jelent egészségi kockázatot.

A Salmonella baktériumról és az általa okozott megbetegedésekről a Nébih honlapján olvashatók bővebb információk.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy amennyiben valaki fogyasztott a visszahívásban szereplő termékből, illetve néhány napon belül észleli a hivatkozott cikkben szereplő tünetek valamelyikét, feltétlenül forduljon orvoshoz! Aki rendelkezik a fenti termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el!


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >