null Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 35. számú vizsgálat - Képes Géza Általános Iskola Főzőkonyha - Mátészalka

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 35. számú vizsgálat - Képes Géza Általános Iskola Főzőkonyha - Mátészalka

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 35. számú vizsgálat - Képes Géza Általános Iskola Főzőkonyha - Mátészalka

35. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Képes Géza Általános Iskola Főzőkonyha
(4700 Mátészalka, Szokolay Őrs utca 2-4)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,8 pont

Menü: Szemes bableves, Kakakóscsiga, Félbarna kenyér, Banán
Mintavétel ideje: 2023.06.13.

Mintavételi alap: 695 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Mátészalkai Városgazda Nonprofit Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
(4700 Mátészalka, Zöldfa utca 91.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Szemes bableves (437 g /adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: Az alaplé halványsárga színű, tetején narancssárga zsiradék cseppek láthatók kis mennyiségben. Jellemző sűrűségű, a sűrítő anyag, tejföl szemcséi láthatók. Az alaplében világos barna és sötét barna színű, közel azonos méretű és alakú egész bab szemek láthatók. Az alaplé közel azonos méretűre darabolt füstölt sonka és füstölt tarja darabokat is tartalmaz.
Állomány: Az alaplé sűrűn folyó, sűrítése homogén, csomómentes. A főtt egész babszemek puhák, átfőttek, de sok babhéj is látható melyből kifőtt a bab belseje. A főtt sonka és főtt tarja kockák megfelelően átfőttek puhák, rágási maradék nincs. A húskockák nem zsírosak.
Illat: A fogásban lévő füstölt húsáru intenzív füstölt illata érezhető, kevésbé harmonikus, a savanykás sűrítő anyag illata felismerhető.
Íz: Telt, aromás, harmonikus ízvilágú, a füstölt hús jellegzetes íze jól kiegészíti az alaplé savanykás ízét. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, de a fűszerként használt babérlevél jól ellensúlyozza annak hiányát.

Kakakóscsiga (125 g / adag)

Külső megjelenés: Elnevezésével összhangban, megjelenési formájában jellemző tekercs alakú formázott, sült péksütemény. A csigavonal megjelenése egyenletes formázású, a kakaós töltelék aránya megfelelő. Felülete aranybarnára sült, domború, fényes. Az alsó felület sült, a töltelék nem égett rá. A bélzet világos törtfehér színű, a kakaó töltelék sötétbarna, eloszlása egyenletes.
Állomány: A péksütemény külseje kissé kiszáradt, míg bélzete a közepe felé haladva puha, a töltelék krémes.
Illat: A töltelék jellegzetes illata jól érződik, édeskés kakaós sült illatú. Összességében aromás, telt, harmonikus.
Íz: A töltelék jellemző kakaós íze érződik, melyen enyhe vanília íz is megjelenik. A száraz szélek miatt a péksütemény élvezeti értéke csökkent.

Félbarna kenyér​​​​​​​ (126 g / adag)

Külső megjelenés: Vekni formájúra formázott kenyérből szelt fél szelet kenyér. A felső héja aranyságra színű, típusának megfelelő, fényes, kissé cserepes. Alsó héj sötétebb barna, nem égett, nem válik el a bélzettől. A bélzet átsült, típusának megfelelő színű.
Állomány: A bélzet rugalmas, jól lazított, homogén keverésű, csomómentes. A héj átsült, kissé visszapuhult.
Illat: A kenyér típusára jellemző savanykás illatú, aromás, telt.
Íz: A kenyér típusára jellemző aromás, telt, harmonikus, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.

Banán​​​​​​​ (33 g / adag)

Külső megjelenés: Jellegzetes formájú, ép, tiszta felületű, sérülés mentes gyümölcs. Jellegzetes sárga héján néhány barna elszíneződés látható, száránál zöldes színű. A gyümölcs húsa jellegzetes törtfehér színű, nem foltos.
Állomány: A héj nem repedt, nem törött. A gyümölcshús puha, érett, de nem elpuhult.
Illat: A gyümölcsre jellemző illat érezhető, jellemzően aromás.
Íz: A gyümölcsre jellemző édes, aromás, telt, kellően érett ízű.

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >