null Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor Másolat 1

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

97. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha
(4300 Nyírbátor, Ifjúság útja 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 12,5 pont

Menü: Citromos zellerkrémleves, Rántott borda, petrezselymes burgonya, Káposztasaláta
Zöldségleves, Bolognai spagetti
Mintavétel ideje: 2023.06.14.

Korosztály: 11-14 éves

Mintavételi alap: 300 adag

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha

(4300 Nyírbátor, Ifjúság útja 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Citromos zellerkrémleves (263 g/adag)

Külső megjelenés: Vajszínű opálos alaplében fűszerszemcsék és egy citrom karika látható. Megjelenésében tetszetős fogás. A sűrítő anyag csomómentes, néhány apró zeller darabka is látható benne.
Állomány: A leves típusára jellemző sűrűségű, sűrűn folyó, de nem krémes, inkább darabos állagú.
Illat: Elnevezésében megjelenő citromos illat intenzíven érezhető, mely jól kiegészíti a zeller karakteres illatát. A sűrítő anyag főtt tejes illata is érezhető.
Íz: Az elnevezésében szereplő citrom íze érezhető, de túlzó hatása az utóízben már nem harmonikus. A zeller íze megjelenik, melyet a citrom erős intenzív íze kissé háttérbe szorít.

Rántott borda, petrezselymes burgonya (125 g / adag + 259 g/adag)

Külső megjelenés: A hús szelet bundázott sült szelet hús, melynek felületét a panír egyenletesen elfedi, de megjelenésében foltos, nem egyenletesen sült hatást kelt. A hús szelet vastagsága egyenletes. A burgonya élénksárga színű közel azonos méretűre darabolt jól tisztított burgonyakockákból készült, mely között néhány szürkés-zöld elszíneződött darab is található. A burgonya tetejére aprított petrezselyem szórat került.
Állomány: A bundázott hús panírja nem kellően ropogós, jellegzetesen sült, a hús omlós, puha, jól szeletelhető, rágási maradékot nem eredményez. A burgonya kissé túlfőtt, szájban szétomló, a petrezselyem friss hatású, nem pirított. A petrezselyem mennyisége a burgonyához képest kevés.
Illat: A bundázott húsok típusára jellemző sült hús illata kissé olajos hatású, kevésbé intenzív, jellegzetes. A főtt burgonya illata tiszta, a petrezselyem kevés mennyisége miatt illata kevésbé intenzív, kevésbé érezhető.
Íz: A bundázott húsokra jellemző sült íz kissé kesernyés utóízű, nem harmonikus. A burgonya megfelelően fűszerezett, a só ízfokozó hatása jól érezhető, rágás után édeskés utóízt ad. A petrezselyem íze nem friss hatású.

Káposztasaláta (63 g/adag)

Külső megjelenés: Az elnevezésében szereplő zöldség közel azonos méretűre aprított szeletekben jelenik meg az áttetsző felöntőlében. A fehér, sárga és zöld színárnyalatú zöldség szeletek mellett fűszerszemcsék is megfigyelhetők. A fogás mennyisége arányaiban kevés a főfogáshoz mérten. Tetszetős megjelenésű, elnevezésével összhangban van.
Állomány: Ropogós, jól rágható, lédús, friss hatású.
Illat: A savanyúság jellegzetes fűszerezése, cukor, ecet, kömény illat harmonikusan kiegészíti az alapanyag jellegzetes káposzta illatát.
Íz: Ízhatásában megjelenik az alapanyag karakteres íze melyet jól kiegészít a cukor-ecet és fűszerkömény íze. Megfelelően ízesített, összeért fogás.

Részletes összetétel/anyaghányad

​​​​​​​Nem áll rendelkezésre.


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >