Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor
97. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha
(4300 Nyírbátor, Ifjúság útja 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,5 pont |
Menü: Citromos zellerkrémleves, Rántott borda, petrezselymes burgonya, Káposztasaláta
Mintavétel ideje: 2023.06.14.
Korosztály: 11-14 éves
Mintavételi alap: 300 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha
(4300 Nyírbátor, Ifjúság útja 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Citromos zellerkrémleves (263 g/adag)
Külső megjelenés: | Vajszínű opálos alaplében fűszerszemcsék és egy citrom karika látható. Megjelenésében tetszetős fogás. A sűrítő anyag csomómentes, néhány apró zeller darabka is látható benne. |
Állomány: | A leves típusára jellemző sűrűségű, sűrűn folyó, de nem krémes, inkább darabos állagú. |
Illat: | Elnevezésében megjelenő citromos illat intenzíven érezhető, mely jól kiegészíti a zeller karakteres illatát. A sűrítő anyag főtt tejes illata is érezhető. |
Íz: | Az elnevezésében szereplő citrom íze érezhető, de túlzó hatása az utóízben már nem harmonikus. A zeller íze megjelenik, melyet a citrom erős intenzív íze kissé háttérbe szorít. |
Rántott borda, petrezselymes burgonya (125 g / adag + 259 g/adag)
Külső megjelenés: | A hús szelet bundázott sült szelet hús, melynek felületét a panír egyenletesen elfedi, de megjelenésében foltos, nem egyenletesen sült hatást kelt. A hús szelet vastagsága egyenletes. A burgonya élénksárga színű közel azonos méretűre darabolt jól tisztított burgonyakockákból készült, mely között néhány szürkés-zöld elszíneződött darab is található. A burgonya tetejére aprított petrezselyem szórat került. |
Állomány: | A bundázott hús panírja nem kellően ropogós, jellegzetesen sült, a hús omlós, puha, jól szeletelhető, rágási maradékot nem eredményez. A burgonya kissé túlfőtt, szájban szétomló, a petrezselyem friss hatású, nem pirított. A petrezselyem mennyisége a burgonyához képest kevés. |
Illat: | A bundázott húsok típusára jellemző sült hús illata kissé olajos hatású, kevésbé intenzív, jellegzetes. A főtt burgonya illata tiszta, a petrezselyem kevés mennyisége miatt illata kevésbé intenzív, kevésbé érezhető. |
Íz: | A bundázott húsokra jellemző sült íz kissé kesernyés utóízű, nem harmonikus. A burgonya megfelelően fűszerezett, a só ízfokozó hatása jól érezhető, rágás után édeskés utóízt ad. A petrezselyem íze nem friss hatású. |
Káposztasaláta (63 g/adag)
Külső megjelenés: | Az elnevezésében szereplő zöldség közel azonos méretűre aprított szeletekben jelenik meg az áttetsző felöntőlében. A fehér, sárga és zöld színárnyalatú zöldség szeletek mellett fűszerszemcsék is megfigyelhetők. A fogás mennyisége arányaiban kevés a főfogáshoz mérten. Tetszetős megjelenésű, elnevezésével összhangban van. |
Állomány: | Ropogós, jól rágható, lédús, friss hatású. |
Illat: | A savanyúság jellegzetes fűszerezése, cukor, ecet, kömény illat harmonikusan kiegészíti az alapanyag jellegzetes káposzta illatát. |
Íz: | Ízhatásában megjelenik az alapanyag karakteres íze melyet jól kiegészít a cukor-ecet és fűszerkömény íze. Megfelelően ízesített, összeért fogás. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Nem áll rendelkezésre.