null Sügér (Perca fluviatilis)

Sügér (Perca fluviatilis)

Sügér (Perca fluviatilis)
2016. április 11, hétfő

Herman Ottó megfogalmazásában „A csapó sügér kisebb seregben járó hal, szereti tóban a tiszta, egyebütt a mozgó vizet, melynek szilárd a feneke; továbbá a torkolatokat, zsilipzúgókat, hídoszlopokat, hol prédáját - mely leginkább halivadék, de rovar is - lesi.”

Európa és Szibéria vizeiben elterjedt őshonos halunk, amely a legtöbb vizünkben előfordul. A gyengén áramló vizeket részesíti előnyben, de jelentős állományai alakulhatnak ki a növényzetben gazdag, iszapos medrű, sekély állóvizekben is. A gyorsfolyású hegyi patakokban és lápokban életfeltételeit nem találja meg.

Aránylag magas testű, oldalról lapított hal. Feje és szeme nagy, szája csúcsba nyíló, benne apró fogak ülnek. Pikkelyei kicsik, oldalait zöldes-feketés harántsávok díszítik. Az első hátúszója végén egy nagyon jellemző fekete folt látható, amely nagyon jó megkülönböztető bélyeg, mert egyetlen hazai rokonának sincs ehhez hasonló fekete foltja. Hasonlít hozzá a kősüllő, de annak nincs fekete folt az első hátúszója végén. Színezetük alkalmazkodik a környezethez, a bányatavakban fakóbbak, a csatornákban, a holtmedrekben sokkal erőteljesebbek, élénkebbek a csíkjaik.

Szaporodása március végétől április végéig tart, a nőstény a több ezer ikráját a növényzettel benőtt sekély vizekbe rakja. Az ikrák fonalat alkotva tekerednek a vízben található növényekre, gyökerekre, olyan benyomást keltenek, mintha gyöngyfüzér díszítené a növényeket.

Nagyobb példányai 20 cm-es, ritkán 30 cm-es testhosszt érnek el. Kevéssé szálkás, ízletes húsa a süllőével vetekszik, de a nagyobb példányok viszonylagos ritkasága miatt a faj horgászati jelentősége csekélyebb.

A kisebbek fenéklakó szervezetekkel táplálkoznak, az idősebbek emellett apró halat zsákmányolnak. Ellentétben a csukával és a süllővel, a sügér legtöbbször a farka felől kezdi el nyelni az áldozatát.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerint méretkorlátozás nem, csak mennyiségi korlátozás és fogási tilalmi idő vonatkozik rá. Fajlagos tilalmi ideje 03.01-04.30-ig tart, a naponta kifogható mennyiség 10 kg.

Tisztelt Horgászok!
Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentésüket az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük
Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése

Bejelentő neve (nem kötelező)
Címe (nem kötelező)
Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)
Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)


Sügér (Perca fluviatilis)


Friss hírek

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély
2022. június 29, szerda

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Tovább >

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)