null Táplálkozási sötét anyag

Táplálkozási sötét anyag

2025. december 11, csütörtök

Az élelmiszerekben található több mint 26.000 biokémiai összetevőből csak körülbelül 150 anyagot vizsgálnak, a szervezetbe kerülő kémiai anyagok döntő többsége a kutatások számára láthatatlan.

A „táplálkozási sötét anyag” kifejezést a magyar-amerikai fizikus, Barabási Albert László alkotta meg, miután felfedezte, hogy a tudomány az élelmiszerekben található több mint 26.000 biokémiai anyagnak csak töredékét követi nyomon: a táplálkozástudomány homlokterében a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok és a vitaminok – összesen körülbelül 150 ismert vegyi anyag – áll. A „foodomika” az étrend szervezetre gyakorolt teljes hatásának megértését célozza, ezért egyesíti a genomikát (gének szerepe), a proteomikát (fehérjék), a metabolomikát (sejtaktivitás) és a nutrigenomikát (a gének és az étrend kölcsönhatása). Az olyan projektek, mint a Foodome megpróbálják kategorizálni ezt a rejtett kémiai univerzumot, amelyben már több mint 130.000 molekula szerepel.

Egyetlen vegyület számos biológiai mechanizmusra lehet hatással, ami viszont sok másra is hatással lehet. Ezeket az élelmiszer-vegyületeket összefüggésbe hozták az emberi fehérjékkel, a bélmikrobákkal és a betegségekkel. A cél meghatározni, hogyan lép kölcsönhatásba az étrend a testtel, illetve melyek azok a molekulák, amik az egészség szempontjából a legfontosabbak. 

A felfedezésről a Food Navigator számolt be. 


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Milyen kockázatokat rejt az ehető virágok fogyasztása?

Egy spanyol tanulmány szerint az ehető virágok pirrolizidin- és tropán-alkaloid-tartalma aggodalomra ad okot.

Tovább >

2025. december 10, szerda

Sütőpapír-teszt: a termékek többsége jól szerepelt

A karácsonyi sütés-főzéshez szinte nélkülözhetetlen sütőpapírok vizsgálata során a 19 tesztelt termék közül 13 „nagyon jónak” (pl. CleanPac, Rubin), 3 „jónak” (pl. Aromata), 3 pedig „közepesnek” (pl. Vileda) bizonyult.

Tovább >