null Pest megye – 46. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Pest megye – 46. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Pest megye – 46. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

46. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Idősek Klubja Központi Konyha
(2251 Tápiószecső, Szabadság tér)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,0  pont

 

 

Menü: Gombakrémleves pirított zsemlekockával, Borsos tokány, sárgaborsó főzelék,
Rozskenyér, Szőlő

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 26.

Mintavételi alap : 235 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-14 év

Üzemeltető: Idősek Klubja –Pápaszecső Polgármesteri Hivatal
2251 Pápaszecső, Dózsa György út 38.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gombakrémleves pirított zsemlekockával (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Halványbarna színű, hígan folyó lében apróra turmixolt sötétebb barna gombadarabok, zöldfűszer szemcsék és feltehetően ételízesítőből származó narancsos sárgarépadarabok láthatók. Felülete fényes, zsiradékmentes, benne a tejterméket tartalmazó sűrítőanyagból származó fehér szemcsék találhatók. Az inkább különböző kenyérfélékből származó egyenetlen méretűre vágott különböző színárnyalatúra pirított héjas kenyérkockák alkotják a levesbetétet.
Állomány: A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű,  a sűrítés csomómentes, sima,  egynemű. A gomba megfelelően átfőtt, megfelelő mennyiségben van jelen. A levesbetét egyenetlenül, némelyik túlpirított, kemény, a levesben nem kellően puhul vissza.
Illat: A sűrítésből származó tejtermékre emlékeztető savanykás illat mellett a gomba illata harmonikusan érződik. A levesbetét pirított kenyérre jellemző, némelyik túlpirított illatú. Idegen illattól mentes.
Íz: A sűrítésből származó tejtermék savanykás íze és a gomba jellegzetes, karakteres íze megfelelően harmonizál egymással. Kissé sós. A levesbetétet állott ízű, kemény, néhol túlpirított ízű, kesernyés.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borsos tokány, sárgaborsó főzelék (10 dkg + 2,5 dl /adag)

Külső megjelenés:

A mustársárga színű, kisebb csomókat és egyneműsített sárgaborsószemeket tartalmazó, pudingszerűen megdermedt állományú főzelékalapban apró pirospaprika fűszerszemcsék láthatók.

A pirospaprikától narancsosra színezett, fekete borszemcséket tartalmazó szaftban  különböző méretűre és formájúra darabolt, barnás színű hús található. A főzés során kivált fehérje és apró húsdarabok megfigyelhetők a szószban.
Állomány: A főzelék kocsonyás, nagyon sűrű, összeállt. Homogén, egynemű, a sárgaborsódarabok szemcséi érződnek. A tokányban lévő hús egyenletesen átfőtt, a szaft megfelelő sűrűségű, de kissé zsíros.
Illat: A főzelék jellegzetes illatú, a sárgaborsó illata mellett lisztes illat is érezhető. A tokány enyhén savanykás illatú, karakteres, a fokhagyma és a paradicsom illata dominál.  Idegen illattól mentes.
Íz: A főzelék a termékre jellemző ízű, a fűszerezettség kissé gyenge, a rántás túlzó használata és a főzelék zselés állaga sokat ront élvezeti értékén. A tokány harmonikus íz világú, enyhén savanykás, kissé zsíros íz hatású.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozskenyér

Külső megjelenés: A 2 cm vastagságúra vágott kenyérszelet héja összefüggő, egy helyen berepedt, barna színű, arányosan domború, az alsó része szabályos, liszttel megszórt. A bélzet világosabb barna színű. A bélzet a héjtól nem elválló.
Állomány: A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, puha, néhány kisebb lisztcsomót tartalmaz, a rozskenyérre jellemző, héja jól rágható.
Illat: Rozskenyérre jellemző, enyhén savanykás, tiszta gabona illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Rozskenyérre jellemző, tiszta, enyhén savanykás, minden idegen íztől mentes.

 

Szőlő

Külső megjelenés: A szőlőfürt zöldes, aranysárgás színű jellemző barnás színű foltokat tartalmazó, egészséges, közepes méretű (2-3 cm-es) szemekből áll.
Állomány: Érett, megfelelő gyümölcsállományú, ropogós, lédús, héja jól rágható.
Illat: Jellegzetes, a gyümölcsre jellemző, aromás illat érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, zamatos, lédús, édes, aromás. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Gombakrém leves
Gomba szelet mirelit 4 kg
Gombakrémleves alap 0,1 kg
Liszt 0,8 kg
Olaj 0,4 l
Vöröshagyma 0,4 kg
Petrezselyemzöld 0,1 kg
Bors 0,02 kg
Só 0,18 kg
Tejföl 12% 1,6 l
Delikát só mentes 0,06 kg

Pirított zsemle 30 db

Borsos tokány
Sertés comb 7,5 kg
Olaj 1,2 l
Vöröshagyma 2,2 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Só 0,18 kg
Őrölt bors 0,02 kg
Paradicsompüré 0,5 kg
Liszt 0,3 kg
Tokányalap 0,15 kg

Sárgaborsó főzelék
Sárgaborsó 5 kg
Só 0,18 kg
Olaj 0,8 l
Fokhagyma 0,1 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Liszt 1, 2 kg

Rozskenyér 6 kg

Szőlő 10 kg
 

 

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >