null Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

2020. április 2, csütörtök

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Kormány rendelkezései mindenkire és minden tevékenységre kiterjednek, azok alól a kertészkedni vágyók sem kivételek. Ahogy minden más tevékenység, úgy a kertészkedés is akkor tekinthető biztonságosnak, ha a munkálatokat a szabadban, nagy légtérben, egyedül végezzük. A falusi környezetben a családi házak kertjei, a különálló családi telkek általában alkalmasak a veteményezésre és palántázásra. A városokban található kommunális kertek viszont veszély forrásai lehetnek, mert ezekben az emberekkel, szomszédokkal való találkozás szinte elkerülhetetlen.

A legfőbb szabály, hogy az egészségünk sokkal fontosabb, mint az, hogy idén lesz-e konyhakertünk vagy sem. Azok azonban, akik már megvásárolták a magvakat, palántákat, a biztonságukra ügyelve elkezdhetik az időszerű feladatokat.

Zöldségmagvak ültetése:

 • A hidegtűrő zöldségnövények – mint a sárgarépa, petrezselyem, fejessaláta, borsó – vetésére már kedvező az idő, március elejétől a talajadottságok függvényében már vethetők. Az apró magvakat elegendő 1 cm mélyre, míg a borsót mélyebbre, 5-6 cm mélyre vetni.  A salátát kb. 20 centiméteres sávba vessük, és a növény 1-2 cm-es korában ritkítsuk ki, hogy legyen hely a szép, nagy salátafejek kifejlődésére.
 • A melegigényes zöldségnövények magjait április 10-től vethetjük. Ilyen a bab, a csemegekukorica, és a kabakosok (tök, sütőtök, cukkini, patisszon, uborka).

Palántázás:

 • Vannak olyan zöldségnövények, amelyeket ma már nem vetünk az állandó helyükre a szabadba, mivel sokkal gyorsabb és egyenletesebb a fejlődésük, ha inkább az előnevelt palántáikat ültetjük.  A palánták kiültetésével ajánlott megvárni a fagyos napok elmúltát.
 • Ha a palántát boltban vagy piacon vásároljuk, rendkívül fontos, hogy jó minőségűt válasszunk. Röviden összefoglalva a palánta akkor jó minőségű, ha jó kondícióban van, jól begyökeresedett, egészséges, a kiültetésre megfelelő méretű, a levelek és a szár egymással arányosak, a színe élénk, haragoszöld.
 • Kerüljük a vékony szárú, megnyúlt palánta megvásárlását, hiszen ez a tünet a növényi szövetek gyengültségéről tanúskodik és a legtöbb növény nehezen heveri ki később.
 • Nem javasoljuk a kókadt, fonnyadt palánta megvételét sem, hiszen ez gondozási hiányosságra, az öntözés elmaradására utal.
 • A palántákat vásárlás előtt alaposan ellenőrizzük, hogy nem látható-e rajta valamilyen kártevő, szívás- vagy rágásnyom! Bármiféle, a fajtára nem jellemző elszíneződés vagy folt gyanakvásra ad okot. A paprika csúcslevelei például gyakran rejtenek pici levéltetveket, valamint a palánták levélfonákán kicsi, fehér repkedő rovarok, úgynevezett liszteskék/üvegházi molytetvek tanyázhatnak.  Ha a palánták levele indokolatlanul ezüstös, az valamilyen szívókártevő szívására utalhat.
 • A színes képpel, fajtanévvel és felhasználási tájékoztatóval ellátott, felcímkézett, vagy jeltáblázott palántákkal szemben természetes módon nagyobb a bizalmunk. Ezzel szemben a bizonytalan származású, fajtájú, egészségi állapotú palántát árusító, a későbbi reklamációra lehetőséget nem nyújtó utcai palántaárusokat tanácsos elkerülni.
 • A palánták nevelésével a Nébih-nél nyilvántartott, hatóság által ellenőrzött, hivatásos palántatermesztők foglalkoznak, akiknek termékei megtalálhatók sok árudában, kertészeti szakáruházban, barkácsáruházban és az élelmiszert forgalmazó áruházakban is. Ha ezeken a helyeken a palántával kapcsolatban kérdésük merül fel, a boltok szakembereitől kérhetnek tanácsot a vásárlást megelőzően. 

Palántavásárlás előtt érdemes átgondolni, mely zöldségfélék, milyen típusú palántáira van szükségük.

 • Paprikából zöld vagy sárgahúsú, erős vagy édes, tölteni való, kaliforniai, paradicsomalakú, kosszarvú, almapaprika fajták közül választhatunk.
 • Paradicsomból elsősorban a felhasználási cél határozza meg a választást. Friss fogyasztásra sokan a kemény húsú, gömb vagy hosszúkás (lukullusz) típusokat szeretik, de van, aki a lédús, nagy paradicsomot részesíti előnyben. Befőzésre a nagy bogyójú, kevés húst, sok levet tartalmazó paradicsomfajták a legmegfelelőbbek. Ínyencek igényeit kielégítendő, a paradicsomból vannak már sárga, és bordó fajták is. A paradicsomnál a növekedési típus is meghatározó lehet. A folyton növő (futó) és a közép nagy (féldeterminált) típusok mellé karó vagy támrendszer szükséges, míg az alacsony (determinált) fajtáknál a támrendszer el is hagyható. A koktélparadicsomok is folytonnövőek, ezek is támrendszert igényelnek.
 • Az uborkákból kapható a korai, friss fogyasztásra szánt, erős növekedésű kígyóuborka, amit leginkább fólia alatti termesztésre szánnak. Létezik továbbá a középhosszú termésű salátauborka és a fürtös típus, amely bőven terem és nyári, frissen történő fogyasztásra, illetve befőzésre egyaránt megfelelő.
 • A spárgatökből vannak nagy helyigényű futó, valamint zömök (guggonülő) típusok. Itt a választás legtöbbször attól függ, hogy mennyi helyünk van.
 • A sárgadinnyének vannak zöld- és sárgahúsú, hosszúkás vagy gömb, bordázott vagy sima felületű fajtái.

Kertészkedés a balkonon:

 • Egy-egy erre alkalmas zöldségnövény termesztésével a balkonnal rendelkezők is megpróbálkozhatnak. Nincs is annál üdítőbb élmény, mint amikor a frissen szedett, zsenge, saját termesztésű zöldségek ízét élvezhetjük.
 • A termesztésre megfelelőek a nagyobb cserepek, konténerek és virágládák, amelyeket laza, tápanyagdús kerti földdel töltünk meg. Kevésbé mély edények is elegendők a hónaposretek, a paprika és a fejessaláta termesztéséhez, viszont a bab, a borsó, a paradicsom, a cukkini, a sárgarépa, a petrezselyem és a cékla mélyebb (30 cm) edényben termeszthető sikeresen.
 • A boltokban keressük a mini vagy balkonzöldség-fajták magvait. A paradicsom, a paprika, és a padlizsán esetében vetés helyett inkább palánták ültetését javasoljuk.
 • Sikerrel termeszthetők balkonon a zöldségnövényeknél igénytelenebb fűszernövények is. Ezek még a legkisebb balkonon is elférnek, és akár egy függőleges falon, vagy állványon is elhelyezhetők. Jól bírja a balkont a borsikafű, az oregánó, a kakukkfű és a bazsalikom, valamint számtalan egyéb fűszernövény. Az élő növényről frissen szedett fűszerek fokozzák a kulináris élvezetet.

A témával kapcsolatos észrevételeikkel, kérdéseikkel forduljanak bizalommal szakembereinkhez a disznoveny@nebih.gov.hu levelezési címen.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >