null Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Kormány rendelkezései mindenkire és minden tevékenységre kiterjednek, azok alól a kertészkedni vágyók sem kivételek. Ahogy minden más tevékenység, úgy a kertészkedés is akkor tekinthető biztonságosnak, ha a munkálatokat a szabadban, nagy légtérben, egyedül végezzük. A falusi környezetben a családi házak kertjei, a különálló családi telkek általában alkalmasak a veteményezésre és palántázásra. A városokban található kommunális kertek viszont veszély forrásai lehetnek, mert ezekben az emberekkel, szomszédokkal való találkozás szinte elkerülhetetlen.

A legfőbb szabály, hogy az egészségünk sokkal fontosabb, mint az, hogy idén lesz-e konyhakertünk vagy sem. Azok azonban, akik már megvásárolták a magvakat, palántákat, a biztonságukra ügyelve elkezdhetik az időszerű feladatokat.

Zöldségmagvak ültetése:

 • A hidegtűrő zöldségnövények – mint a sárgarépa, petrezselyem, fejessaláta, borsó – vetésére már kedvező az idő, március elejétől a talajadottságok függvényében már vethetők. Az apró magvakat elegendő 1 cm mélyre, míg a borsót mélyebbre, 5-6 cm mélyre vetni.  A salátát kb. 20 centiméteres sávba vessük, és a növény 1-2 cm-es korában ritkítsuk ki, hogy legyen hely a szép, nagy salátafejek kifejlődésére.
 • A melegigényes zöldségnövények magjait április 10-től vethetjük. Ilyen a bab, a csemegekukorica, és a kabakosok (tök, sütőtök, cukkini, patisszon, uborka).

Palántázás:

 • Vannak olyan zöldségnövények, amelyeket ma már nem vetünk az állandó helyükre a szabadba, mivel sokkal gyorsabb és egyenletesebb a fejlődésük, ha inkább az előnevelt palántáikat ültetjük.  A palánták kiültetésével ajánlott megvárni a fagyos napok elmúltát.
 • Ha a palántát boltban vagy piacon vásároljuk, rendkívül fontos, hogy jó minőségűt válasszunk. Röviden összefoglalva a palánta akkor jó minőségű, ha jó kondícióban van, jól begyökeresedett, egészséges, a kiültetésre megfelelő méretű, a levelek és a szár egymással arányosak, a színe élénk, haragoszöld.
 • Kerüljük a vékony szárú, megnyúlt palánta megvásárlását, hiszen ez a tünet a növényi szövetek gyengültségéről tanúskodik és a legtöbb növény nehezen heveri ki később.
 • Nem javasoljuk a kókadt, fonnyadt palánta megvételét sem, hiszen ez gondozási hiányosságra, az öntözés elmaradására utal.
 • A palántákat vásárlás előtt alaposan ellenőrizzük, hogy nem látható-e rajta valamilyen kártevő, szívás- vagy rágásnyom! Bármiféle, a fajtára nem jellemző elszíneződés vagy folt gyanakvásra ad okot. A paprika csúcslevelei például gyakran rejtenek pici levéltetveket, valamint a palánták levélfonákán kicsi, fehér repkedő rovarok, úgynevezett liszteskék/üvegházi molytetvek tanyázhatnak.  Ha a palánták levele indokolatlanul ezüstös, az valamilyen szívókártevő szívására utalhat.
 • A színes képpel, fajtanévvel és felhasználási tájékoztatóval ellátott, felcímkézett, vagy jeltáblázott palántákkal szemben természetes módon nagyobb a bizalmunk. Ezzel szemben a bizonytalan származású, fajtájú, egészségi állapotú palántát árusító, a későbbi reklamációra lehetőséget nem nyújtó utcai palántaárusokat tanácsos elkerülni.
 • A palánták nevelésével a Nébih-nél nyilvántartott, hatóság által ellenőrzött, hivatásos palántatermesztők foglalkoznak, akiknek termékei megtalálhatók sok árudában, kertészeti szakáruházban, barkácsáruházban és az élelmiszert forgalmazó áruházakban is. Ha ezeken a helyeken a palántával kapcsolatban kérdésük merül fel, a boltok szakembereitől kérhetnek tanácsot a vásárlást megelőzően. 

Palántavásárlás előtt érdemes átgondolni, mely zöldségfélék, milyen típusú palántáira van szükségük.

 • Paprikából zöld vagy sárgahúsú, erős vagy édes, tölteni való, kaliforniai, paradicsomalakú, kosszarvú, almapaprika fajták közül választhatunk.
 • Paradicsomból elsősorban a felhasználási cél határozza meg a választást. Friss fogyasztásra sokan a kemény húsú, gömb vagy hosszúkás (lukullusz) típusokat szeretik, de van, aki a lédús, nagy paradicsomot részesíti előnyben. Befőzésre a nagy bogyójú, kevés húst, sok levet tartalmazó paradicsomfajták a legmegfelelőbbek. Ínyencek igényeit kielégítendő, a paradicsomból vannak már sárga, és bordó fajták is. A paradicsomnál a növekedési típus is meghatározó lehet. A folyton növő (futó) és a közép nagy (féldeterminált) típusok mellé karó vagy támrendszer szükséges, míg az alacsony (determinált) fajtáknál a támrendszer el is hagyható. A koktélparadicsomok is folytonnövőek, ezek is támrendszert igényelnek.
 • Az uborkákból kapható a korai, friss fogyasztásra szánt, erős növekedésű kígyóuborka, amit leginkább fólia alatti termesztésre szánnak. Létezik továbbá a középhosszú termésű salátauborka és a fürtös típus, amely bőven terem és nyári, frissen történő fogyasztásra, illetve befőzésre egyaránt megfelelő.
 • A spárgatökből vannak nagy helyigényű futó, valamint zömök (guggonülő) típusok. Itt a választás legtöbbször attól függ, hogy mennyi helyünk van.
 • A sárgadinnyének vannak zöld- és sárgahúsú, hosszúkás vagy gömb, bordázott vagy sima felületű fajtái.

Kertészkedés a balkonon:

 • Egy-egy erre alkalmas zöldségnövény termesztésével a balkonnal rendelkezők is megpróbálkozhatnak. Nincs is annál üdítőbb élmény, mint amikor a frissen szedett, zsenge, saját termesztésű zöldségek ízét élvezhetjük.
 • A termesztésre megfelelőek a nagyobb cserepek, konténerek és virágládák, amelyeket laza, tápanyagdús kerti földdel töltünk meg. Kevésbé mély edények is elegendők a hónaposretek, a paprika és a fejessaláta termesztéséhez, viszont a bab, a borsó, a paradicsom, a cukkini, a sárgarépa, a petrezselyem és a cékla mélyebb (30 cm) edényben termeszthető sikeresen.
 • A boltokban keressük a mini vagy balkonzöldség-fajták magvait. A paradicsom, a paprika, és a padlizsán esetében vetés helyett inkább palánták ültetését javasoljuk.
 • Sikerrel termeszthetők balkonon a zöldségnövényeknél igénytelenebb fűszernövények is. Ezek még a legkisebb balkonon is elférnek, és akár egy függőleges falon, vagy állványon is elhelyezhetők. Jól bírja a balkont a borsikafű, az oregánó, a kakukkfű és a bazsalikom, valamint számtalan egyéb fűszernövény. Az élő növényről frissen szedett fűszerek fokozzák a kulináris élvezetet.

A témával kapcsolatos észrevételeikkel, kérdéseikkel forduljanak bizalommal szakembereinkhez a disznoveny@nebih.gov.hu levelezési címen.


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >