null Oltalom alatt álló földrajzi árujelzők

Oltalom alatt álló földrajzi árujelzők használatával kapcsolatos tudnivalók

Azok a termelők, akik földrajzi árujelző oltalom alatt álló (eredetvédett) terméket kívánnak előállítani és értékesíteni, a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályánál tudnak regisztrálni. A nyilvántartás mellett fontos kritérium, hogy a termék előállítása a termékleírásban szereplő módon történjen. Akik nem felelnek meg a követelményeknek, nem árusíthatják terméküket az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátva.

Az illetékes megyei ellenőrző hatóság - a regisztrációt követően - az ügyfél részére hatósági igazolást állít ki.  Azok a termelők, akik nem tartják be a termékleírásban lefektetett szabályokat, (például: a termőterület nem a meghatározott helyen belül van, vagy nem a meghatározott fajtákat termeszti, esetleg a termesztéstechnológiát nem tartja be stb.) nem forgalmazhatják terméküket az oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzés szerinti néven, például a Makói vöröshagyma / Makói hagyma vagy Derecske alma elnevezéssel. 
A címkén a fajtanevet pontosan kell feltüntetni, azaz: ne legyen a földrajzi árujelzővel összekeverhető, és a fogyasztót ne tévessze meg. (Pl.: Fajtanév: Makói bronz).
A földrajzi árujelzővel ellátott zöldség-gyümölcs terméket előállítóknak az előállítás és az árujelző használatának megkezdését, az adatváltozásokat, valamint a termék előállításának megszüntetését 15 napon belül szükséges bejelenteniük a hatóságnál. 
Az árujelző használatának bejelentését követően helyszíni ellenőrzésre kerül sor, mely felöleli a termelés egészét, továbbá a termék minőségére és jelölésére (különösen a földrajzi árujelző  uniós szimbólum használatára) terjed ki.
Ezeken felül a bejelentő köteles vezetni a termelési és gazdálkodási naplót, valamint használni a jelölést. A termékek hatósági ellenőrzését a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei végzik az előállítónál és az élelmiszerláncban. A földrajzi árujelző regisztrált használóiról a Nébih országos adatbázist is készít.
Az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos nyilvántartás és a vonatkozó termékleírás az Agrárminisztérium  földrajzi árujelzőkre vonatkozó oldalán érhető el. A közétkeztetés szempontjából releváns termékek a Nébih kereshető adatbázisában is megtalálhatóak: https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes/foldrajzi-arujelzos-termekek.

Kapcsolódó jogszabály: 
A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségrendszereiről szóló 1151/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet
2022. évi LXVI. törvény az agrártermékek eredetvédelméről


Friss hírek

2023. november 27, hétfő

Megjelent a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet

A 2023. november 23-tól hatályba lépett új jogszabály célja az Európai Uniós higiéniai rendeletcsomag nyújtotta rugalmassági rendelkezések alkalmazása a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállításra és -értékesítésre vonatkozóan. További célja a kapcsolódó hazai jogszabályok felülvizsgálata, valamint azok összefogása, deregulálása. A rendelet a hazai kistermelők és a „kisüzemi élelmiszer-előállítók” tevékenységét a feltételek egyszerűsítésével segíti.

Tovább >

2023. november 13, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.11.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >