null Nyilvános párbeszéd a biszfenol A toxicitás-értékeléséhez

Nyilvános párbeszéd a biszfenol A toxicitás-értékeléséhez

2017. július 4, kedd

Első alkalommal kezdeményez nyilvános párbeszédet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a biszfenol A (BpA) toxicitás-értékelésének 2018-ban esedékes elvégzése előtt. A téma iránt érdeklődő szakemberek szeptember 3-ig tehetik meg hozzászólásaikat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság e célra kialakított online felületén. A hozzászólók a szeptember 14-én Brüsszelben megrendezendő konzultáción személyesen is megvitathatják kérdéseiket és javaslataikat a vegyipari termékkel kapcsolatosan.

A biszfenol A vagy BpA az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyipari termék, melyet polikarbonát műanyagok és epoxigyanták előállításához használnak fel. Az évente világszerte 2,7 millió tonna volumenben készített anyaggal nagyfokú hő- és törésállósága okán az élet számos területén találkozhatunk, így például műszaki cikkek (mobiltelefonok, számítógépek, konyhai eszközök) burkolataként, autóalkatrészként, szemüveglencseként vagy fogtömésként is felhasználják.

A kemikáliát palackok, cumisüvegek, konzervek és más csomagolóanyagok révén az élelmiszeriparban is gyakran alkalmazzák, emiatt is tűzte napirendjére az EFSA a termék toxicitásának széleskörű vizsgálatát.

A párbeszéd további részleteiről a NÉBIH EFSA Focal Point aloldalán olvashatnak.


Friss hírek

2024. szeptember 26, csütörtök

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Energiaital Szövetség és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A dokumentum aláírásával hivatalos keretet kapott a két szervezet között meglévő aktív munkakapcsolat, melynek célja a különböző területeken és témakörökben rendelkezésre álló tudás minél hatékonyabb megosztása, felhasználása.

Tovább >

2024. szeptember 26, csütörtök

A Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Akut kockázat nem áll fenn, valamint a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. A vizsgált halakban kimutatott arzéntartalom miatt azonban indokolt az elővigyázatosság.

Tovább >