null Nógrád vármegye - 126. számú vizsgálat - IPOLYTARNÓC KÖZSÉG ÓVODA FŐZŐKONYHA - Ipolytarnóc

Nógrád vármegye - 126. számú vizsgálat - IPOLYTARNÓC KÖZSÉG ÓVODA FŐZŐKONYHA - Ipolytarnóc

Nógrád vármegye - 126. számú vizsgálat - IPOLYTARNÓC KÖZSÉG ÓVODA FŐZŐKONYHA - Ipolytarnóc

126. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

IPOLYTARNÓC KÖZSÉG ÓVODA FŐZŐKONYHA
(3138 Ipolytarnóc, Rákóczi út 35.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,1 pont

Menü: Tarhonyaleves, Zöldborsófőzelék, sertéspörkölt

Tarhonyaleves, Zöldborsófőzelék, sertéspörkölt

Mintavétel ideje: 2024.04.11.

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 éves

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Ipolytarnóc Község Önkormányzat

(3138 Ipolytarnóc, Határ út 5.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves

Külső megjelenés: Az alaplé fűszerpaprikától narancsosra színezett. Felületén kellő mennyiségű zsírcsepp látható. Zöldfűszer darabokat és fűszerszemcséket megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz. A zöldségek beazonosíthatók: apróra vágott fehér- és sárgarépa, zeller és burgonyadarabok. A zöldségek nem egyforma méretűre vágottak. A tarhonya mennyisége az alapléhez viszonyítva megfelelő.
Állomány Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó. A zöldségek és a tarhonya átfőtt, puha.
Illat: Jellegzetes, az összetevőkre jellemző illat érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt ízhatású. Az összetevők harmonikusan kiegészítik egymást. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

Zöldborsófőzelék, sertéspörkölt

Külső megjelenés: A főzelék vajszínű, zsiradékcseppeket kellő mennyiségben tartalmaz. A borsó mennyisége az alapszószhoz viszonyítva megfelelő. Zöldfűszerszemcséket kellő mennyiségben tartalmaz.. A sertéspörkölt szaft-alap jellegének megfelelő, pirospaprikától színezett, látható benne apróra vágott vöröshagyma. A húsdarabok közel egyenletes nagyságúak, jól tisztítottak.
Állomány: A főzelék jellemző sűrűségű, sűrítésből eredően apró csomókat tartalmaz. A zöldborsó kellően átfőtt, puha. A pörkölt szaft-alap megfelelő sűrűségű. A hús kellően puha, jól rágható, rágási maradékot nem ad.
Illat:

A főzelék jellegzetes, de gyenge zöldborsó illat érezhető. Enyhén édeskés illatú. A pörkölt jellegzetes, telt, aromás. A hagyma illata intenzíven érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz: A főzelék jellegzetes, de gyenge zöldborsó íz érezhető. A pörkölt ízletes, a hagyma és a fűszerek harmonikusan kiegészítik egymást. Idegen íztől mentes.


 

 

Anyaghányad

Tarhonyaleves

  • tészta, durum
  • burgonya
  • feketbors
  • fűszerpaprika
  • köménymag
  • levespor sómentes
  • petrezselyem zöldje
  • petrezselyemgyökér
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zeller
  • olaj napraforgó

Zöldborsófőzelék

  • búzaliszt
  • feketbors
  • levespor, sómentes, csont
  • levespor zöldség
  • petrezselyem zöldje
  • zöldborsó mirelit
  • olaj napragorgó
  • tej 1,5 %

Sertéspörkölt

  • pörkölt alap
  • feketebors
  • fokhagyma granulátum
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • köménymag
  • lecsó natur
  • sertéscomb
  • vöröshagyma
  • olaj napraforgó

Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >