null Nógrád megye - 18.számú vizsgálat-Általános Iskola Tálalókonyha-Szurdokpüspöki

Nógrád megye - 18.számú vizsgálat-Általános Iskola Tálalókonyha-Szurdokpüspöki

Nógrád megye - 18.számú vizsgálat-Általános Iskola Tálalókonyha-Szurdokpüspöki

18.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Általános Iskola Tálalókonyha (3064 Szurdokpüspöki, Árpád út 2.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Meggyleves, Rozmaringos sült csirkemell,

Zöldséges rizs, Bajor káposztasaláta, Alma

 

Mintavétel ideje: 2016.09.05.

Napi adag: 80 adag/ebéd

Főzőkonyha: Szurdokpüspöki Község Önkormányzata

Óvoda Főzőkonyha

(3064 Szurdokpüspöki, Szabadság út 134.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Meggyleves  (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Fényes, lilás-bordó, viszonylag hígan folyó lében magozott meggyszemek. Többségében egész, de néhány szétfőtt darab is található. Alján barna fűszerszemcsék láthatók.

Állomány:

A lé híg, csomómentesen besűrített. A meggy túlpuha, könnyen szétmálló. A gyümölcshúsban 1db széttört mag található.

Illat:

Kellemes, intenzív, aromás, a fahéj illata domináns. Enyhén savanykás, idegen szagtól mentes.

Íz:

Savanykás, gyümölcsös, nem túl édes. A fahéj íze intenzív. Tiszta, minden idegen íztől mentes.

 Rozmaringos sült csirkemell (10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

1 db, kisebb tenyérnyi nagyságú, natúr jellegű csirkemell filé. Felületén némi pörzsanyag és sok zöldes-barna, durvára aprított rozmaring levél darab látható. Külseje világosbarna, belül drapp színű. A hús kellő gondossággal tisztított. Tapintásra enyhén nyirkos, kevéssé zsíros.

Állomány:

A csirkemellre jellemzően száraz. Belseje puha, jól átsült, külseje enyhén pirult.

Illat:

Kellemesen fűszeres, rozmaringos. A csirkehúsra jellemző, tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

A rozmaring íze domináns, enyhén kesernyés. A hús csirkehúsra jellemző, de kevésbé zamatos. Száraz állaga ront az ízhatáson.

Zöldséges rizs (20 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Törtfehér színű, hosszúszemű rizsben viszonylag sok zöldség, (sárgarépa, zöldborsó, zöldbab, kukorica és piros husú paprika darabok) látható. A zöldségek jól tisztítottak. A rizs törött szemeket tartalmaz.

Állomány:

Többnyire ép, különálló, pergő rizsszemek, de néhány csomót tartalmaz, melyek villával könnyen szétnyomhatók. A rizs és a zöldségek egyenletesen, kellő mértékben átfőttek rugalmasan puhák. Összességében kicsit száraz, tapadós hatású.

Illat:

A zöldségek és a gabona illata kellemesen keveredik. Jellegzetes, tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemes, jellegzetes. A zöldségek és a rizs íze harmonikusan kiegészítik egymást. A hússal együtt fogyasztva száraz, kissé "nyögve-nyelős".

Bajor káposztasaláta (10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Lé nélküli, aprított fehér káposzta szálak és elvétve sárgarépa csíkok. A káposzta törtfehér színű, a répa élénk, narancssárga. A káposzta durvára szeletelt, kissé szecskás, nagyobb levelek is találhatók.

Állomány:

A káposzta és a répa is ropogós, ress.

Illat:

A savanyú illat dominál. A káposzta jellegzetes illata jól érezhető. Nem harmonikus. Idegen szagtól mentes.

Íz:

A markánsan savanyú íz mellett az édesítőszer íze érezhető. A káposzta nem érvényesül, összhatása nem harmonikus. Idegen íztől mentes.

Alma (1db/adag)

Külső megjelenés:

A világos pirostól a sötét bordóig terjedő színhatású, cirmos, tetszetős megjelenésű alma. Ép, sérüléstől mentes. Héja vékony, húsa fehér.

Állomány:

Ropogós, lédús, friss állományú.

Illat:

Kellemesen aromás, savanykás illatú. Friss, gyümölcsös, jellegzetes alma illatú. Tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemes, harmonikus, az édes és a savanykás ízalkotók megfelelő arányban vannak. Zamatos, aromás gyümölcs. Minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Meggyleves

Meggybefőtt

Búzaliszt

Fahéj

Kristálycukor

Szegfűszeg

Tejföl 12%

Rozmaringos sült csirkemell

Csirkemell

Fokhagyma granulátum

Rozmaring

Olaj

Zöldséges rizs

Mexikói zöldségkeverék

Rizs

Olaj

Bajor káposztasaláta

Vecsési

 


Friss hírek

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >

2025. október 15, szerda

Mikrozöld és növényi csíra – Mi a különbség közöttük?

Az egészséges táplálkozás iránti igény napjainkban látványosan növekszik, amely magával hozta számos, korábban kevéssé ismert élelmiszer térnyerését is a magyar gasztronómiában. A növényi csírák és a mikrozöldek is ebbe a kategóriába tartoznak: tápanyagban gazdagok, esztétikusak és egyre több fogyasztó étrendjében megjelennek. Fontos azonban, hogy bár hasonlítanak egymásra, termesztésük, feldolgozásuk és értékesítésük között jelentős különbség van, nem csupán biológiai vagy termesztéstechnológiai, hanem jogi és élelmiszer-biztonsági szempontból is.

Tovább >